Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın eylem krizi nasıl çözüldü?

Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın eylem krizi nasıl çözüldü?
Cumartesi Anneleri’nin eylemlerinin AYM kararına rağmen haftalardır polis tarafından engelleme krizi bugün son buldu. Cumartesi Anneleri ve İHD’nin Valilik ve Bakanlık ile yaptıkları görüşmeler sonucunda, yasaklamayı şimdilik sonlandırdığı öğrenildi.

Ezgi YILDIZ


İSTANBUL - AYM kararına rağmen haftalardır Galatasaray Meydanı’na çıkmaları engellenen Cumartesi Anneleri/İnsanları, bu hafta alana karanfil bırakarak, basın açıklaması okudu.

Edindiğimiz bilgilere göre, Cumartesi Anneleri/İnsanları ve İnsan Hakları Derneği’nden (İHD) bir heyetin, İstanbul Valiliği ve İçişleri Bakanlığı ile yaptığı görüşmenin ardından eylem yasağı kaldırıldı.

CUMARTESİ ANNELERİ’NİN EYLEMLERİNDEKİ İZİN DETAYI

Bakanlık, Valilik, kayıp yakınları ve İHD’nin yaptığı müzakerelerin ardından Galatasaray Meydanı’nda yapılacak eylemlerin izin detayları da belli oldu. Eylemler bir süre kayıp yakınlarından oluşan 10 kişilik bir heyet ile İHD'nin iki kişinin olmasına izin verildiği yönünde.

971’inci haftalarında sadece karanfil bırakabilen Cumartesi Anneleri/İnsanları, İHD’ye gelerek basın açıklaması yaptmıştı. Açıklamada gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır söz alarak “Galatasaray’da olmamızın anlamından ziyade Galatasaray’a bizi mecbur bırakan etkenlerden söz etmek gerek. Meydan ellerimizde yaşlanmayan fotoğraflarımızla yaşadığımız ve yaşatıldığımız yerdir. Bugün karanfil bırakabilmemiz bir başarı değil bir aşamadır” demişti.

NE OLMUŞTU?

Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ablası Maside Ocak’ın eylemlerinin yasaklanmasın ve sert polis müdahalesinin ardından kolluk görevlileri ve emniyet amiri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Ocak’ın bu başvurusu önce Başsavcılık ardından İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedilmişti, Maside Ocak, dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne taşımış, AYM, “kötü muamele yasağının ihmal edilmesi” gerekçesiyle hak ihlali kararı verdi.

AYM kararı sonrası 29 hafta boyunca eylemciler çoğu zaman ters kelepçe ile gözaltına alındılar.

Fakat 30’uncu haftada polis, gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın kız kardeşi Maside Ocak ile yaptığı müzakere sonrası basın açıklamasını yine engellemiş, fakat alana sadece Ocak’ın karanfil bırakmasına izin vermişti. 29 hafta boyunca gözaltına alınan Cumartesi Anneleri gözaltına alınmamıştı.

HEDEP Urfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya, 700'ncü haftadan bu yana Galatasaray meydanındaki oturma eylemleri yasaklanan ve darbedilerek gözaltına alınan Cumartesi Anneleri ile ilgili soru sormuştu. Bakan Yerlikaya, “Cumartesi Anneleri'nin yaşadığı mağduriyettir. En kısa zamanda sürede çözüm üreteceğiz” demişti.

Öne Çıkanlar