58 HDP ve DBP’liye verilen cezalara tepki: 'Kobanê Davası'ndaki irade Antep dosyasında da görüldü’

Antep'te HDP ve DBP'li 58 siyasetçiye verilen hapis cezalarının istinaf mahkemesince onanması, adliye önünde protesto edildi: 'Kobanê Davası'ndaki irade Antep dosyasında da görüldü. Kararın hukuki bir dayanağı yok.'

Sinan ŞAHİN


ANTEP - Antep’te Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üyesi 58 kişiye verilen hapis cezalarının onanmasına tepkiler sürüyor. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (Dem Parti) Antep İl Örgütü ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Antep Şubesi, bugün adliye önünde basın açıklaması yaparak kararı protesto etti.

Protesto eylemine İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şubesi, KESK, Emek Partisi (EMEP), Eğitim Sen ve Antep 78'liler Meclisi de destek verdi. Açıklamayı ÖHD Antep Şube Eş Başkanı Yusuf Kartal yaptı.

'KARARIN HUKUKİ BİR DAYANAĞI YOKTUR'

Kartal, istinaf mahkemesinin 600 klasörden oluşan mahkeme dosyasını çok kısa bir sürede sonuçlandırdığını belirterek, "Yerel mahkemenin gerekçeli kararını okuduğumuzda yargının gerçeklere ulaşmak gibi bir cabasının olmadığı açığa çıkmıştır. 600 klasörden oluşan yerel mahkeme dosyasının bu kadar kısa bir sürede sonuçlandırılmış olmasının hukuki bir dayanağının mevcut olmadığı, hukuka aykırı özel bir saikle yürütüldüğü açıktır. Gerek yerel mahkemenin gerekse istinaf mercinin bu dosya kapsamındaki tutumu yargılamanın siyasi erk tarafından yakinen takip edildiği gerçeğini ortaya koymaktadır" dedi.

'KOBANÊ KUMPAS DAVASI'NDAKİ MANTIK VE İRADE, ANTEP DOSYASINDA DA GÖRÜLDÜ'

Kararı Artı Gerçek'e değerlendiren dava avukatlarından Bülent Duran ise HDP Antep dosyasının bir çok yönüyle Kobanê Davası'na benzediğini söyledi.

Duran, "HDP’nin kaptılma sürecine dair iki ana dava vardı. Kobanê kumpas davasında da TEM'in hazırlamış olduğu ve girmeyen klasördeki bilgi notunda da ‘HDP’yi nasıl kapatabiliriz' mantığının ve iradesinin, aynı şekilde HDP Antep dosyasında da icra edildiğini çok açık şekilde görüyoruz. Hukuka aykırı deliller yaratıldı ve bunun üzerine kurgu kuruldu. Yargılama ve soruşturmanın kendisi çok açık şekilde hukuka aykırıdır. HDP'yi ve HDP’de siyaset yapan herkesi terör örgütü üyesi ilan edip verilen bir karar var ortada" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-05-30-saat-14-09-32-ec034e84.jpg
Bülent Duran

‘HDP BİNASINA GİTMEM SUÇ SAYILDI'

Dava dosyası kapsamında 12 yıl 6 ay ceza alan dönemin HDP Antep İl Eş Başkanı Musa Aydın da Artı Gerçek'e yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

"Bugün hukukun bir kez daha ayaklar altına alındığı bir güne tanıklık ettik. Tamamen siyasi parti faaliyetlerim, HDP il binasına gidip gelmem suç sayılıp bir örgüt üyeliği cezası verilmek istendi. Buradan verilmek istenen mesaj şudur; demokratik siyaseti bırakın ve bizim boyunduruğumuz altında AKP - MHP hükümetinin yaratmak istediği siyasete adapte olun. Onların anayasayı tanımayan savaş politikalarına evet dememiz isteniyor. Biz eşit yurttaşlık talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Bu cezalarla bize itaat ettiremeyeceklerini buradan onlara bir kez daha söylüyoruz."

NE OLMUŞTU ?

Antep'te 2019 ve 2020 yıllarında yapılan iki ayrı operasyonda HDP ve DBP yöneticisi ve çalışanı 88 kişi gözaltına alındı. Antep 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve 54 kişinin tutuklulu yargılandığı davaya ilişkin yaklaşık 5 bin sayfalık iddianame hazırlandı. Tutukluların tamamı yargılama sürecinde serbest bırakıldı. 6 Ocak 2022'de görülen karar duruşmasında mahkeme heyeti, 58 sanığa 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan toplam 350 yıla yakın hapis cezası verdi. 30 kişi hakkından ise beraat kararı verildi. Avukatlar dosyayı İstinaf Mahkemesine taşıdı. İstinaf Mahkemesi 27 Mayıs 2024'te, 58 kişiye verilen hapis cezalarını onadı. İki kişi hakkında verilen beraat kararı da bozuldu.

Öne Çıkanlar