6 yıl önce köylülerin kovduğu HES şirketi yeniden geldi yine kovuldu
HES şirketleri Corona günlerini fırsata dönüştürmeye çalışırken yurttaşların direnişiyle karşılaşıyorlar.
Gençağa KARAFAZLI
ARTI GERÇEK - Artvin Yusufeli'nde Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, köylülerin tepkisi nedeniyle 6 yıldır yapamadığı HES inşaatı için Coronavirus salgınını fırsat bilerek yeniden harekete geçince köylülerin direnişiyle karşılaştılar.
17 Ağustos Pazartesi günü sabah saatlerinde, Artvin Yusufeli Demirdöven Köyü'nde Erarı Elektromekanik Enerji Şirketi ve Taşeronu Nuryol İnşaat şirketi ÇED olumlu raporlarının iptal edilmesine aldırmadan tekrar HES için çalışma yapmak isteyince köylü yurtaşların tepkisiyle karşılaştı.
KÖYLÜLER DOZERİ DEREDEN UZAKLAŞTIRDI
Demirdöven köyü (Zemovan), Yaylalar köyü (Büyük Hevek) ve Altıparmak köyü (Barhal) yuttaşlar iş makinelerinin çalışma yaptığı alana toplanarak dere içerisinde çalışma yapmak isteyen dözeri derenin içerisinden çıkartarak uzaklaştırdılar. Yurttaşlar dozerin çalışma yaptığı alana toplanan kadar yapılan kısa süreli çalışmalarla vadide büyük tahribat yaptı. Ağaçları devirerek Derenin vadideki akış yönünü değiştirdiği gözlendi.
Köylü yurttaşlar: "Firma çalışabilmek için yeniden izin belgesi almak zorundadır. Firma eski izin belgelerini gösterip çalışmaya hakları olduğunu öne sürmektedir. Bu Yusufeli Demirdöven köyü Yaylalar köyü ve Altıparmak köyü halkı olarak bu oyuna asla gelmeyeceğiz bunu kabul etmeyeceğiz" dedi.
Yurttaşlar, "Yıllardır bu vadide ağaçlara, ormanlara, derelerimize, toprağımıza sahip çıkıyoruz koruyup kolluyoruz şirketlilerin tüm hukuksuzluklarına karşı bugüne kadar mücadele ettik. Bu katliama bu talana bu acımasızlığa karşı direnmeye talana asla izin vermeyeceğiz. Bunu başta şirkete ve kamuoyuna birçok kez deklere ettik."
"Burada hayata geçirilmek istenilen HES projesi, başlangıcında Kaçkar Milli Parkı ile bitiminde Barhal Sit Alanı arasında bulunmaktadır."
"Bölge endemik bitki ve endemik hayvan türleri açısından dünyada bulunmaz vadilerden biridir burayı yok etmek geleceğimizi yok etmektir" ifadelerini kullandı.
DİRENEREK ŞANTİYE KURDURMADILAR
Artvin ili Yusufeli ilçesi Demirdöven Köyü sınırları içerisinde yapımı planlanan Damla HES ve Reaktörü projesine yörede yaşayan Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köyleri yıllardır karşı çıkıyorlar. 2014 yılında bölgeye gelen ve 2015 yılı ocak ayında HES için şantiye kurma çalışmalarına başlayan Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin çalışmaları burada yaşan yaklaşık 500 yurttaşın şantiye yapılacak alanda toplanarak direniş göstermesi sonrası şantiye binalarının yapımını engellemişlerdi.
Yaylalar köyünün HES'e karşı açtığı dava, yerel mahkemece reddedilmesine karşı Danıştay'a taşındı ve halen sürüyor.
TOPRAKLARINI ŞİRKETE VERMEDİLER
2019 yazında daha önce Demirdöven halkı tarafından açılan ve zaman aşımından dolayı reddedilen dava da köylüler tarafından Anayasa Mahkemesine taşınırken, AYM davanın tekrar görülmesine karar verdi. 28 Haziran 2019'da bölgede yapılan bilirkişi keşfinde köylülerin aleyhine verilen rapora hukukçular "Önceki mahkeme de bilirkişi raporu ile çeliştiği" için avukat itiraz ettiler. Rize İdare Mahkemesi bu itirazı da reddederken dava Danıştay'a taşındı. Bu arada Yusufeli Orman Müdürlüğü'ne HES şantiyesi, beton santrali vs gibi işletmeler için başvuran şirkete Bakanlıktan iki tesis için 'olur' geldi. Şirket bu 'Olur'un ardından Milli Emlak'a ait bir arazinin kiralanması için müracaat ederken ihaleye köylüler de girip kazandı. Hazine arazilerini köylülerin müdahalesi nedeniyle kiralayamayan şirket şantiye kurma alanı olarak özel şahıslardan arazi kiralama yoluna gitmişti.