600 doktor işe başlatılmadı

Kamu alımlarına 'güvenlik' soruşturması şartı getirilmesiyle birlikte Türkiye genelinde yaklaşık 600 doktor adayı işe başlatılmadı.

600 doktor işe başlatılmadı

HABER MERKEZİ - OHAL ilanından bu yana kamu alımlarına "güvenlik" soruşturması şartı getirilmesiyle birlikte Türkiye genelinde yaklaşık 600, Diyarbakır’da ise en az 96 doktor, gerekçe bildirilmeden işe başlatılmadı.

Mezopotamya Ajansı'ndan Rıfat Şahin'in haberie göre, OHAL ilanı ile birlikte kamu kurumlarına memur alımının neredeyse tamamına mülakat sistemi getiren hükümet, "güvenlik" soruşturmasının mahiyetini ve kapsamını herhangi bir kanun değişikliği olmamasına rağmen değiştirdi.

Herhangi bir kesinleşmiş hüküm aranmaksızın birçok kişi kamuda çalışma hakkı elde ettiği halde hükümetle aynı görüşleri savunmadığı gerekçesiyle güvenlik soruşturmasından geçmediği için işe başlatılmıyor. Diyarbakır’da en az 96, Türkiye geneli ise yaklaşık 600 doktor adayı bu gerekçeyle işe başlatılmıyor. Tıp fakültesini bitirdikten sonra atama için gerekli şartları yerine getiren doktor adayları, Sağlık Bakanlığı tarafından kendilerine tebliğ edilen yazı ile şoka uğradı.

KPSS'DEN GEÇTİNİZ AMA!..

Atanmayı bekleyen doktorlara "Gizli" ibare ile gönderilen yazıda, "KPSS 2017/5 sonucuna göre yerleştiğiniz sözleşmeli personel pozisyonuna, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48’inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendindeki atama şartlarını taşımadığınız anlaşıldığından, atamanız yapılamamıştır" denildi.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48’inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinde devlet memurluğu için aranan özel ve genel şartlar sıralanmakta, kanunun ilgili maddesine 676 sayılı KHK ile ekleme yapılarak devlet memuru olacak kişilerin güvenlik soruşturması ve arşiv taramasından geçmiş olmaları gerektiği belirtildi. Güvenlik soruşturması ve arşiv taramasının nasıl bir şekilde yapılacağı ve neleri kapsadığı detaylı olarak KHK’de düzenlemese de yürürlükteki uygulama kapsamında tebliğ edilen yazılarda güvenlik soruşturmasından kişinin nasıl geçmediği de detaylı olarak belirtilmiyor.

HİÇBİRİNİN HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMAMIŞ

Yaşanan olaya tepki gösteren Sağlık ve Sosyal Sigortalar Emekçileri Sendikası (SES) Avukatı Erhan Ürküt, "güvenlik" soruşturmasından geçemeyen kişilerin niçin geçemediklerini bilmediklerini belirterek, "Bu kişiler işe neden alınmadıklarını bilmiyorlar. Herhangi bir mahkeme kararı veya kesinleşmiş mahkumiyet şartı aranmaksızın kişilere gönderilen iki satır yazıyla işe alınmalarının uygun olmadığı belirtilmiş. Bize müracaat eden doktor adaylarının hiçbiri hakkında açılmış bir soruşturma dahi yok. Güvenlik soruşturmalarının sosyal medya hesapları, sosyal çevre araştırması veya öğrencilik dönemlerinde katıldıkları eylemler incelenerek yapıldığını düşünüyoruz. Ancak bunların hiçbiri yargı kararı değildir ve doktor olacak kişinin önünde engel de değildir. Engel olabilmesi için iddiaların soruşturulması ve mahkemece yargılaması yapılarak karara bağlanması gerekir" diye konuştu.

'DAVA AÇILMASI GEREKİYOR'

"Güvenlik" gerekçesiyle ataması yapılmayan sağlık çalışanlarına yargı yoluna başvurma çağrısı yapan Ürküt, "Bu konuyla ilgili açtığımız çok sayıda dava var. Bu davaları kazanacağımıza inanıyoruz. Bazı arkadaşlar karara itirazda bulunuyor, buna gerek yok. Tebligatı alan arkadaşların 60 gün içerisinde İdare Mahkemelerinde dava açmaları gerekir. Aksi takdirde hak kaybına uğrayabilirler" uyarısında bulundu.

OHAL ilanından bu yana "güvenlik" soruşturmalarının bu şekilde yürüdüğünü anımsatan Ürküt, "KHK ile iktidarın gözünde 'şüpheli' konumunda olan insanların kamu kurumlarına alımını önlemek için 'güvenlik soruşturması' adı altında bir düzenleme yapıldı. Bir gerekçe dahi üretmeden tek bir cümle ile insanlar memur olamayacaklarını öğreniyor bu ciddi bir hukuksuzluktur. Hükümet yetkililerinin bu hukuksuzluğu bir an önce gidermesini umuyoruz" ifadelerine yer verdi. (MA)

diyarbakır ohal doktor güvenlik soruşturması