8. Yargı Paketi TBMM'de: Teklifin ilk iki maddesi kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 8. yargı paketinin ilk iki maddesi kabul edildi. Değişikliklerin kabul edilmesi halinde adli para cezaları artırılacak, yatarı bulunmayan mahkumiyetlerde de artık hapis cezası olacak.
Artı Gerçek - TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "8. Yargı Paketi" olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk iki maddesi kabul edildi.
AKP’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve Türk Ceza Kanunu'na (TCK) yeni düzenlemeler getiren 43 maddelik 8. Yargı Paketi, 27 Şubat'taki TBMM Genel Kurulu'nda toplantı yeter sayısı bulunamadığı için görüşülememişti.
Teklifin kabul edilen maddelerine göre, İcra ve İflas Kanunu'nda kanun yoluna başvuru süreleri hafta olarak belirlendiği için Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda düzenleme yapılacak. Süre, hafta olarak belirlenmişse başladığı güne son hafta içindeki karşılık gelen günde bitecek.
Emekli bayram ikramiyesinin 3 bin liraya çıkarılacağı düzenlemenin de yer aldığı 8. Yargı Paketi, seçime kadar Genel Kurul’un görüşeceği son kanun teklifi olacak. Görüşmelerin bugün de tamamlanamaması halinde Genel Kurul, 1, 2 ve 3 Mart'ta da çalışacak.
NELER DEĞİŞİYOR?
Değişikliklerin kabul edilmesi halinde denetimli serbestlik kriterlerinde değişikliğe gidilecek, yatarı bulunmayan mahkumiyetlerde de artık hapis cezası olacak. Hapis cezası 1 ay bile olsa yüzde 40 oranında infaz, cezaevinde geçecek. Adli para cezaları artırılacak. Manevi tazminat talepleri Anayasa Mahkemesi yerine tazminat komisyonuna yapılacak. Emekli bayram ikramiyesinin 2 bin liradan 3 bin liraya yükseltilmesine ilişkin düzenleme de yargı paketine eklendi.
GENEL KURUL'DA NELER OLDU?
Genel Kurul'da görüşülen 8. Yargı Paketi'ni eleştiren DEM Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, "Sokaktan geçen her insanı cezaevine atmanın yasasını çıkarıyorsunuz!" diyerek teklifi sunan AKP'ye tepki gösterdi.
AKP Grubu ise teklifle hak arama hürriyetinin güçleneceğini, suçla etkin mücadelenin sağlanacağını ve yargılamaların hızlanacağını öne sürdü.
T24'ün haberine göre; TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel de, "2024 yılında toplamda 82,5 milyar lira ikramiye ödemesi yapılmış olacaktır" diyerek teklifi savundu.
"Anayasa Mahkemesi bazen hızını alamayıp kürsüden yasa yapmaya bile çalışıyor" diyen MHP'li Feti Yıldız da bireysel başvuru hakkını düzenleyen maddelerinin yeninden düzenlenmesi gerektiğini öne sürdü; AYM'nin görevlerinden bahsederken, "Yeni bir Anayasa ile bu görevlerini elbette sınırlandıracağız" dedi.
Genel Kurul sık sık tartışmalara da sahne oldu. CHP Milletvekili Mahmut Tanal'ın Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ ve AKP milletvekilleri hakkında FETÖ'yle ilgili iddialarda bulunması üzerine tansiyon yükseldi.
Tanal'a tepki gösteren Bozdağ, "Her sıkışıldığında, Bekir Bozdağ konusu geldiğinde söylediğim sözler açılıyor. Ben onları çöplüğe, lağıma attım. Ben FETÖ ile mücadele eden adamım. 2011'de söylenmiş bir lafı, dün söylenmiş gibi defalarca temcit pilavı gibi buraya getirmenin ne alemi var? FETÖ terör örgütüdür, Fethullah Gülen de terörist başıdır. Benim söylediğim budur" diyerek kendini savundu.(HABER MERKEZİ)
8. yargı paketinden çıktı: Kayyıma cezasızlık ayrıcalığı geliyor
8. Yargı Paketi hangi değişiklikleri kapsıyor? Düzenlemedeki detaylar...