Abdullah Gül, Kavala'nın serbest bırakılmasını isteyen büyükelçiyle fotoğraf verdi
Osman Kavala’nın serbest bırakılması çağrısı yapan 10 ülkenin büyükelçilerine iktidarın tepkileri sürerken 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den dikkat çeken bir fotoğraf geldi.
Hakkında farklı ülkelerde siyasete müdahale ettiği yönünde çokça komplo teorisi bulunan Soros, Gezi davasından tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılmasını isteyen, ABD dahil 10 ülkenin büyükelçisini azarlayan Erdoğan tarafından geçen günlerde yine gündeme getirilmişti.
Soros ile 2003'te bir otelde görüştüğü bilinen Erdoğan, Kavala için "Bu Soros artığını savunanlar, ‘Bunu nasıl bıraktırırız’ gayreti içindeler" demişti.
Tam bu sırada Abdullah Gül'den bu konudaki tavrını belli ettği yorumlarına neden olan bir fotoğraf karesi geldi. Gül, Finlandiya’nın Kavala'yı serbest bırakılmasını istemesinden iki gün sonra Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisiyle fotoğraf verdi.
Bu durum Gül’ün Erdoğan’a Kavala tartışmalarında yanıtı olarak yorumlandı.
Büyükelçi Ari Maki, Abdullah Gül'le yaptığı görüşmenin ilişkin fotoğrafını resmi sosyal medya hesabından "Eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bugün Türkiye üzerinbe iyi bir konuşma gerçekleştirdik" notu ile paylaştı:
A good discussion of Turkey today with former President of the Republic @cbabdullahgul pic.twitter.com/IHmFH4yq5G
— Ari Mäki (@Aripmaki) October 22, 2021
NE OLMUŞTU?
10 büyükelçinin tutuklu Osman Kavala'nın serbest bırakılması için yayımladığı ortak bildiride "Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz" denilmişti.
Bu açıklamanın ardından ise Türkiye, 10 ülkenin büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığına çağırarak uyarmıştı. Dışişleri Bakanlığı, "Bu ülkelerin Büyükelçileri/Maslahatgüzarlarına, sosyal medya üzerinden yapılan ve bağımsız yargı tarafından yürütülen hukuki bir süreçle ilgili bu hadsiz açıklamanın kabul edilemez olduğu, hukuki süreçlerin siyasallaştırılmasına ve Türk yargısına baskı yapmaya yeltenen bu açıklamanın reddedildiği, sözkonusu açıklamanın Büyükelçilerin savunduğunu iddia ettikleri hukukun üstünlüğü, demokrasi ve yargı bağımsızlığına da aykırı olduğu iletilmiştir" açıklaması yapmıştı.