Açlık grevindeki Fransız gazetecinin annesinden çağrı
Batman'da gözaltına alındıktan sonra iki haftayı aşkın süredir alıkonulan Fransız gazeteci Mathias Depardon'un Türkiye'de yaşayan annesi konuştu.
GÜNCEL - Türkiye'de 8 Mayıs'ta gözaltına alınmasının ardından sınır dışı edilmek üzere Gaziantep'teki Geri Gönderme Merkezi'ne nakledilen gazeteci Mathias Depardon'un özgürlüğüne kavuşması için Fransız yayın organlarının çağrısından sonra annesi de basına konuştu.
Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, France 24 internet haber sitesine konuşan Depardon'un annesi Daniele Van de Lanotte uzun yıllardır Türkiye'de yaşıyor. Depardon'un iki haftayı aşkın süredir Geri Gönderme Merkezi'nde tutulmasından endişe eden Van de Lanotte, bu süre boyunca oğluyla doğrudan iletişim kuramadığını söyledi.
Fransa'nın Ankara Büyükelçisi'ne çağrı yapan Van de Lanotte, gözaltı koşullarının en kısa zamanda öğrenilmesi için Depardon'un ziyaret edilmesini istedi. Türk yetkililerle iletişim kurma girişimlerinin başarısız olduğunu söyleyen Van de Lanotte, bu durumun bir an önce sonlanmasını temenni etti.
AFP haber ajansı Fransız diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Türk yetkililerin Fransız makamlarının telefon görüşmesi dahil olmak üzere konsolosluk erişimi taleplerine cevap vermediğini bildirmişti.
FRANSA'DA HÜKÜMET DEĞİŞİMİNİN ETKİSİ
Van de Lanotte, Fransa'da 7 Mayıs'taki seçimleri takiben 14 Mayıs'ta yönetimi devralan Emmanuel Macron hükümetinin Depardon'un salıverilmesiyle ilgili girişimde bulunmasını arzu ettiğini söyledi. Van de Lanotte, bu gecikmenin hükümet değişimi ve yeni kabinenin kurulum süreciyle ilgili olduğunu düşünüyor. Depardon'un annesi, "Yeni hükümetin ilan edilmesinden sonra dışişleri bakanının değişmesi oğlumun serbest bırakılmasını geciktirmiş olabilir" dedi.
Buna rağmen her gün Fransız Büyükelçiliği'nden bilgi aldığını belirten Van de Lanotte, aynı zamanda Türkiye'de ikâmet eden Depardon'un salındıktan sonra ülkeden sınır dışı edilmemesini umduğunu da söyledi. Van de Lanotte, "Nihai olarak sınır dışı edilmesi Türkiye'de yıllardır yaşayan birisi için dramatik ve onur kırıcı olacaktır" ifadesini kullandı.
FRANSA'DAN DİĞER TEPKİLER
Öte yandan, Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün (RSF) Avrupa ve Orta Asya büro sorumlusu Johann Birr, yaptığı yazılı açıklamada, Depardon'un gözaltına alınmasının "kabul edilemez" olduğunu belirterek, Türk yetkililerin "bu Kafkavari durumu derhal sonlandırmak zorunda" olduklarını söyledi.
Benzer bir çağrı da Depardon'un aralıklarla beraber çalıştığı Fransız yayın organlarından geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya hitaben 19 Mayıs'ta bir mektup kaleme alan Liberation gazetesi ve beraberindeki 19 kuruluş, gazetecinin "derhal ve koşulsuz" serbest bırakılması talebinde bulundu.
37 yaşındaki Fransız gazeteci ve fotoğrafçı, National Geographic dergisi için gittiği Hasankeyf'te gözaltına alınmıştı. Fransız kaynaklara göre son beş yıldır Türkiye'de ikamet eden Depardon'un gözaltına alındığı sırada basın kartı yenilenme aşamasındaydı.