Adalet Bakanı sorulara 'kopyala yapıştır' cevap verdi

Cezaevlerinde salgınının etkilerine ve alınan önlemlere ilişkin soru önergesini yanıtlayan Adalet Bakanı Gül, 12 cezaevi için 'kopyala yapıştır' cevaplar verdi.

Adalet Bakanı sorulara 'kopyala yapıştır' cevap verdi

Coronavirus (Covid-19) salgınının Türkiye’de yayılmasının ardından en riskli yerler arasında gösterilen cezaevlerine yönelik karartma 54 güne çıktı. Başta Adalet Bakanlığı olmak üzere Cumhurbaşkanlığı kabinesinin hapishaneler için sorulan sorulara yanıt vermemesi ise kamuoyunun tepkisini çekiyor.

17 Haziran’da yayımlanan ‘Kovid-19 Pandemi Sürecinde Ceza İnfaz Kurumları’ başlıklı bilgilendirme yazısını yayımlayan ve vakalara ilişkin başka bir açıklama yapmayan hükümet, bu tarihten yana ailelerin ve milletvekillerinin bilgi taleplerini geri çeviriyor. Adli mahkumların tahliyesine neden olan infaz düzenlemesinin ardından hapishanelerde kalan vatandaşların ciddi sağlık sorunları yaşadığını dile getiren HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, ihmal iddialarının yer aldığı 12 cezaevini TBMM gündemine taşıdı.

HDP’li Kaçmaz, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle hazırladığı yazılı soru önergesinde, Maraş, İzmir Şakran, Osmaniye, Manisa, Karabük, Urfa, Edirne, Diyarbakır, Batman, Antalya, Alanya ve Van’daki cezaevlerine dikkati çekti. Kaçmaz, bu cezaevlerindeki mahkumların salgına karşı savunmasız bırakıldığını ve yoğun ihmal iddialarının dile getirildiğini bildirdi. Kaçmaz, Bakan Gül’ün kamuoyunu tatmin edici ve aileleri rahatlatıcı yanıtlar vermesi gerektiğini vurguladı.

KOPYALA YAPIŞTIR YANITLAR

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre Adalet Bakanı Gül ise 11 il için ayrı ayrı hazırlanan yazılı soru önergelerine kopyala yapıştır yaparak aynı yanıtları verdi. Gül yanıtında, "Hükümlü ve tutuklular ile personelin bilinçlendirilmesi amacıyla salgına karşı alınan tedbirler hakkında ilgili il ve ilçe sağlık müdürlükleri ile koordineli olarak eğitim faaliyetleri yapılmaktadır" dedi.

"Ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklu ve hükümlüler ile bilfiil irtibat halinde olan personelin salgın riskinden korunması amacıyla 1 Nisan tarihinde personel izolasyonu uygulamasına geçilmiştir" diyen Bakan Gül'ün, güncel gelişmelere ilişkin bilgi paylaşmayarak 12 ayrı önergeye verdiği aynı yanıtta şu ifadelere yer aldı:

"Yeni Normale Geçiş Süreci Çalışma Esasları Kılavuzu’ hazırlanmış olup 3 Haziran tarihinde Bilimsel Danışma Kurulu tarafından uygun görülen kılavuz ilgili tüm kurumlara gönderilmiştir. Bu sürecin, söz konusu kılavuz doğrultusunda yönetilmesi için gerekli adımlar atılmakta ve süreç hassasiyetle takip edilmektedir."

soru önergesi adalet bakanı Abdülhamit gül corona COVID-19