Adalet Başkanlığı'na yürümek isteyen hasta tutuklu ailelerine müdahale
TBMM ziyaretinden sonra Adalet Bakanlığı'na yürümek isteyen hasta ve infazı yakılan tutuklu yakınlarına polis müdahale etti. Darp edilen aileler zorla araçlarına bindirildi.
Seda TAŞKIN
+GERÇEK - Ankara'da hasta ve infazı yakılan tutukluların aileleri TBMM ziyaretlerinin ardından Adalet Bakanlığı'na yürümek isterken polis izin vermedi. Polis, aileleri ve HDP'lileri darp etti.
Hasta ve infazı yakılan tutukluların aileleri, yakınlarının tedavisi ve infazı yakılanların tahliye edilmesi talebiyle Ankara'ya geldi. Van, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Mardin, Yüksekova, Siirt, Çukurova ve İstanbul’dan Ankara’ya gelen tutuklu aileleri, ilk olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) grup toplantısına katıldı.
Aileler, grup toplantısı ardından Meclis Dikmen kapısından Adalet Bakanlığı'na yürümek istedi. Ancak polis ailelerin yürüyüşüne izin vermedi. Çevik Kuvvet ekipleri, Meclis’in Dikmen Kapısı'ndan çıkarken ailelere ve basın çalışanlarına müdahale etti. Bu esnada HDP milletvekilleri de darp edildi. Darp edilen aileler, zorla polis araçlarına bindirildi.
HDP'Lİ VEKİLDEN AÇIKLAMA
Ailelerin zorla araçlara bindirilip alandan uzaklaştırılmasının ardından HDP milletvekilleri açıklama yaptı. HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, ailelerin meclisten çıktıktan sonra Adalet Bakanlığı önünde açıklama yapmak istediğini ancak polisler tarafından ablukaya alınarak zorla araçlara bindirildiğini söyledi. Tiryaki, "Eğer bir ülkede ifade özgürlüğü yoksa o ülkede ne toplantı ne yürüyüş hakkı vardır. Bütün bu özgürlüklerin öncesinde adalet gelir. Gözü yaşlı anneler, Adalet Bakanlığı’na gidemeyip, Soylu’nun güvenlik güçleri tarafından müdahalesine uğradı. Bu sorun çözülene kadar ailelerin yanında olacağız. Biz ev sahibi olarak onlara sahip çıkmak istedik. Ailelerin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.
AİLELER İHD'YE GİTTİ
Daha sonra İHD Genel merkeze giden aileleri İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen karşıladı. Burada gerçekleştirilen basın toplantısına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Umut Dede, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Eşbaşkanı Bünyamin Şeker de katıldı.
‘EN YAKICI SORUNDUR’
İlk olarak konuşan Türkdoğan, Türkiye’de adalet arayan insanların her geçen gün arttığını söyledi. Türkdoğan, hasta tutuklu ailelerin mecliste taleplerini dile getirdiğini belirterek, "Bizim gibi yıllardır hakikat ve adalet mücadelesi yürüten sivil toplum örgütlerini de ziyaret edip çığlıklarının duyulmasını istiyorlar. İHD, 36 yıldır hapishanelerdeki hak ihlalleriyle ilgilenmeye devam ediyor. Şuan en can yakıcı sorun ağır hasta mahpusların tahliye edilememesi ve şartlı salıverilme sürelerinden yararlandırılmamalarıdır" dedi.
Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Ahmet Doğan ise, Diyarbakır, Van ve Urfa'da devam eden Adalet Nöbetleri'ne ilişkin paylaşımda bulundu. Doğan, "Doğan, "Hasta tutukluların durumuna ve infazı yakılan tutukluların durumuna dikkat çekmek için buradayız. Biz de ailelere destek veriyoruz" dedi.
‘SORUN ADALET SORUNUDUR’
Daha sonra konuşan hasta tutuklu yakını Herdem Merwani ise her imkanın kendileri için önemli olduğunu belirterek, "Zindanların durumu uzun süredir gündemde. Başka bir çaremiz kalmadığı için 55 gündür adalet nöbeti sürdürüyoruz" dedi. Talepleri olduğunu söyleyen Merwani, "Bunlar hasta tutuklular ve infazı yakılan tutukluların durumu. Bu taleplerimizin acilen yerine getirilmesini istiyoruz. Biz çözüm arıyoruz. Gündem yeterince oluşturuldu artık zaman çözüm zamanı. Yanımızda olan herkesin çözüm istemesi lazım. Hangi parti olursa olsun biz vicdani ve insani anlamda yanımızda olmalarını istiyoruz. Artık çok iyi anladık ki bu sorun sadece ailelerin ya da tek bir partinin değil, bu sorun Türkiye sorunu, Kürt sorunu, adalet sorunu. Bu nedenle sesimizin duyulmasını istiyoruz" dedi.
Açıklamanın ardından aileler, Gelecek Partisi'ne geçti.