Adalet Nöbeti'nden Kaz Dağları'ndaki Su ve Vicdan Nöbeti'ne destek ziyareti
Kanadalı Alamos Gold firmasının 195 bin ağaç kestiği Kazdağları'ndaki altın madenine karşı başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti'ni ziyaret eden Adalet Nöbeti'nden avukatlar basın açıklaması yaptı.
Rıfat DOĞAN
ARTI GERÇEK- Çanakkale'de Kanadalı firma Alamos Gold'un Türkiye'deki taşeron firması olan Doğu Biga Madencilik tarafından açılması planlanan altın madenine karşı Kazdağları'nda yurttaşların tuttuğu Su ve Vicdan Nöbeti 7. gününde.
İstanbul Adalet Nöbeti'nden avukatlar, Çanakkale Belediyesi ile sivil toplum örgütlerinin Kaz Dağları'nda başlattığı Su ve Vicdan Nöbeti'ne ziyarette bulundu.
ÇANAKKALE BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI: SU İÇİN BAŞKA ALTERNATİFİMİZ YOK
Avukatlar ve Su ve Vicdan Nöbeti'ne destek veren yurttaşlar, firmanın altın madeni için çalışma yaptığı alana çıktı ve burada bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada ilk sözü Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı aynı zamanda Su ve Vicdan Nöbeti koordinatörlerinden İrfan Mutluay aldı. Mutluay, projeye ilişkin "72 milyon ton kazı yapılacağını, kazıdan 46 milyon ton ekonomik olmayan kayacın ve 26 milyon ton cevherin çıkarılacağını" ifade ederek "Bulunduğumuz alan Çanakkale'nin tek içme suyu kaynağı olan Atıkhisar Barajı havzasında kalıyor. Su için başka bir alternatifimiz yok. Barajla ilgili yapmış olduğumuz bir protokol var. O yüzden burayı savunmaya devam edeceğiz. Şu gördüğünüz manzarada, bu katliamdan, ülkemiz için nasıl bir katma değer öngörülmektedir" dedi.
AVUKAT AYTAÇ: BUGÜN BUNA DUR DİYEMEZSEK BAŞKA ORMANLARIMIZI DA YOK EDECEKLER
Mutluay'dan sonra söz alan Adalet Nöbeti sözcülerinden avukat Kemal Aytaç da Türkiye'nin her yerinde adalet için mücadele ettiklerini belirterek "Ülkede son yıllarda nöbetler çoğaldı, bütün temel haklarımız için nöbete duruyoruz. Bu açlığa, bu ihanete dur demek zorundayız. Bugün burada çok önemli bir nöbet tutuluyor. Biz de bunun için buradayız. Bugün buna dur diyemezsek yarın bunlar başka yaşam alanlarımızı, başka dağlarımızı, başka ormanlarımızı yok edecektir" ifadelerini kullandı.
ADALET NÖBETÇİLERİ: KAZDAĞLARI ÜLKEMİZİN AKCİĞERİDİR
Aytaç'ın konuşmasının ardından Adalet Nöbeti adına hazırlanan açıklamayı Avukat Selin Nakıpoğlu okudu. Ardından basın açıklamasını okuyan Avukat Selin Nakıpoğlu, yaklaşık üç yıldır Türkiye'de yaşanan adaletsizliklere karşı Adalet Nöbeti tuttuklarını belirterek şunları söyledi:
"İşte bugün buraya Kaz Dağları'nda yaşanan adaletsizliğe tepki göstermek için geldik.Bugün burada yaşamımızı, geleceğimizi, suyumuzu, ülkemizin akciğerleri olan Kaz Dağlarının sesi olmak adına buradayız. Kaz Dağları binlerce senelik mirastır. Ülkemizin akciğeridir. Doğamızı, ağacımızı, çiçeğimizi, böceğimizi emperyalist şirketlere ve onun yerli işbirlikçisi aç gözlülere peşkeş çektirmeyeceğiz" dedi.
PARAGÖZLERİ DURDURAMAZSAK ÇOCUKLARIMIZIN YAŞABİLECEKLERİ BİR DÜNYA KALMAYACAK
Nakıpoğlu, Tarım Bakanlığı kesilen ağaçlarla ilgili verdiği 13 bin rakamına değinerek "Bakana sormak isteriz ki, 13 bin ağaç sizin için ne ifade etmektedir? Bu tam da bahsettiğimiz katliamın itirafıdır. Hepimizin bildiği gibi, orman ekosisteminin oluşması onlarca sene alır. Yokluğu ise en büyük fakirlik demektir. Burada topraklarımızı zehirleyen zihniyet para uğruna dünyayı mahvediyor. İklim değişiyor. Kutuplardaki buzullar eriyor. Deniz seviyesi yükseliyor. Sık sık sel felaketleri yaşıyoruz. Bu paragözleri durduramazsak çocuklarımıza, torunlarımıza yaşayabilecekleri bir dünya kalmayacak" ifadelerini kullandı.
ONLARCA MADEN ŞİRKETİNE ALTIN VE GÜMÜŞ RUHSATI VERİLİYOR
"Faaliyetteki bu işletmeler dışında altın ve gümüş rezervlerine yönelik onlarca şirkete maden arama ruhsatı verildiği bilinmektedir. Bu durum Kazdağı ve yöresindeki ekosistemi, endemik ve nadir bitki türleri ve doğal habitatlarını tehdit etmektedir" diyen Nakıpoğlu, Siyanürle altın çıkarmanın sonuçlarını siz bizden iyi biliyorsunuz. Emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin kazanacağı bir kaç milyar dolar için siyanürle zehirlenen topraklar yüzlerce yıl temizlenmeyecek. Burada topraklarımızı zehirleyen zihniyet para uğruna dünyayı mahvediyor. İklim değişiyor. Kutuplardaki buzullar eriyor. Deniz seviyesi yükseliyor. Sık sık sel felaketleri yaşıyoruz. Bu paragözleri durduramazsak çocuklarımıza, torunlarımıza yaşayabilecekleri bir dünya kalmayacak" diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Bölgede arama ruhsatı verilen yüzlerce maden sahasından sadece biri olan Kirazlı Altın Madeni Projesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan işletme iznini Mart 2019’da aldı. Alamos Gold’un yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik, Danıştay süreci tamamlanmadan Valiliğin ‘Gayrisıhhî Müessese’ iznini imzalamasıyla çalışmaya başladı. Orman Müdürlüğü de ağaç kesimine izin verdi. Projenin onaylanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna göre 45 bin 650 ağacın kesilmesi öngörülüyordu. Ancak haziran ayının ortasında yapılan çalışma sonucu kesilen ağaç sayısı ÇED raporunda belirtilenin yaklaşık dört katına çıktı, buna göre maden sahası ve yol bağlantıları için yaklaşık 195 binin üzerinde ağaç kesildi.
Çanakkale merkeze 30 km uzaklıkta olan maden alanı, aynı zamanda Çanakkale'nin tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında yer alıyor. Maden projesi yüzde 98,7’si orman alanında kalıyor.