Adana Emek ve Demokrasi Güçleri maden faciasını protesto etti

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, Erzincan'da dokuz işçinin göçük altında kaldığı maden faciasını protesto etti. Açıklamada "Bu felaket, tüm uyarılara, itirazlara rağmen yerli ve yabancı tekeller eliyle gerçekleştirilen bir katliamdır" denildi.

ADANA - Erzincan İliç'te Kanadalı Anagold ve Çalık Holding'e ait siyanürle altın aranan Çöpler madeninde toprak altında kalan dokuz işçiye üç gündür ulaşılamadı. Faciayı protesto eden Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, İsmet İnönü Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Eylemde, 'Erzincan’da işçi ve doğa katliamı, altın madenciliği yasaklansın' pankartı açılı ve 'kader değil katliam, kaza değil cinayet' sloganları atıldı.

'EKOLOJİK KIYIMLA KARŞI KARŞIYAYIZ'

Ortak açıklamayı okuyan SES Adana Şube Eş Başkanı ve KESK Adana Dönem Sözcüsü Belgin Işık, altın madeninin kapatılmasını, kamu görevlileri ve şirket yetkilileri hakkında soruşturma açılmasını, siyanürlü madenciliğin yasaklanmasını istediklerini söyledi. Dokuz işçinin, toprak altında ve kayıp olduğunu hatırlatan Işık, "Kayan toprakla birlikte siyanürün Fırat Nehri'ne ulaştığına ilişkin endişeler var. Yaşanacak can kaybının yanı sıra büyük bir doğa katliamı söz konusu. Bu felaket, tüm uyarılara, meslek odalarının itirazlarına, İliç yöre halkının mücadelesine rağmen yerli ve yabancı tekeller eliyle gerçekleştirilen bir katliamdır. Bütün yaşam alanları, doğal zenginliklerimiz; barajlar, santraller, madenler ile nefessiz bırakılıyor. Doğu Anadolu’nun ve bölge halkının sağlığı için olumsuz sonuçları olacak bir ekolojik kıyımla karşı karşıyayız" dedi.

'İKTİDARIN İLK İŞİ YASAKLAMAK, ENGELLEMEK OLDU'

İktidarın katliam sonrası tutumuna tepki gösteren Işık, “Göz göre göre gelen bu katliam karşısında sorumluluğu olanların ilk işi 'devletin seferber olduğu', ikinci uygulamaları ise maden sahasına geçişleri yasaklamak. Konuyla ilgili açıklama, inceleme yapanları engellemek, Erzincan'a gitmek isteyen kurum temsilcilerini gözaltına almak. Bunca yıkım olurken engel olmayan siyasi iktidar şimdi 10 milyon ton toprağın altından ölen işçilerin bedenlerini çıkarınca mı seferberlik görevini yerine getirmiş olacak? İşçiler öldükten sonra, toprağa suya zehir karıştıktan sonra gelen devlet ne işe yaramış olacak?” diye sordu.

AKP VE MURAT KURUM'A DÖRT SORU

Işık, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı, Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum ve AKP iktidarına dört soru yöneltti:

"İliç Anagold Altın Madeni’nin kapasite artışına siz onay verdiniz mi? TBMM’de verilen soru önergesine 'siyanür tespit edilmemiştir' yanıtını siz mi verdiniz? Fay hattı olmasına rağmen maden bölgesi ÇED raporuna onayı siz mi verdiniz? Anagold Altın Madenini işleten Alacer-Çalık ortaklığının 7.6 milyon dolar vergi borcu silindi mi, silinmedi mi?"

TTB: DAHA ÖNCE UYARMIŞTIK

Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten ise 2021 yılında yaşanan siyanür sızıntısında hazırladıkları raporu hatırlattı. Ökten, "2021 yılında yaptığımız açıklamada madenin tüm aşamalarında doğa ve insan sağlığı için tehditler içerdiği, biyolojik çeşitlilik, farklı su varlığı ve insan sağlığını tehdit edecek seviyede toksik kimyasal olan siyanürün yasaklanmasını talep etmiştir. Ancak çevreciler ve TMMOB’nin de yaptığı uyarılar iktidar tarafından dikkat alınmadı. TTB olarak heyetimizi bugün sabahtan itibaren incelemeye başlamıştır. Raporu en kısa zamanda açıklayacağız" diye konuştu. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar