Adana'da konut krizi devam ediyor: TOKİ, açıkladığı 21 bin konuttan sadece 1682'sine başladı
ADANA - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından Adana’nın Çukurova ilçesinde 11 bina, Tufanbeyli ilçesinde ise 2 bina yıkıldı. Yapılan incelemelerde 3 bin 297 binanın ağır hasarlı, 4 bin 62 binanın orta hasarlı, 43 bin 5 binanın ise az hasarlı olduğu tespit edildi. 72 bin 686 binada hasar tespiti yapılamadı. 5 Ekim'e kadar kent genelinde 41 hasarlı bina yıkıldı.
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) kentte 18 bin 583 konut ve 2 bin 438 köy evi olmak üzere, toplam 21 bin 21 ev inşa edeceği açıklamasına rağmen toplamda sadece 1682 konutun inşaatına başlandı. 1318 konutun ise ihale sürecinde olduğu belirtildi.
GÖÇ, KONUT İHTİYACINI ARTIRDI
Bu rakam kentteki ihtiyacı karşılamaktan oldukça uzak. Üstelik, Hatay, Maraş, Malatya, Adıyaman'dan depremzedeler de daha az yıkım olduğu gerekçesiyle Adana'ya geldi. Bu durum kentte konut ihtiyacını daha da artırdı.
Artı Gerçek'e konuşan Adana Emlakçılar Odası Başkanı Ülkü Uçar, yapılan konutlarından çok daha fazla konuta ihtiyaç olduğunu söyledi. Uçar, "Kentimizde çevre illerden yoğun göçlerle birlikte konut sıkıntısı çok fazla. Şambayat -Karahan bölgesinde deprem konutları hızla yükseliyor. Bu bir nebze de olsun depremzedelere evleri yıkılanların barınma sorununu çözecektir ancak bu sayı yeterli değil. Yapılan konutlardan çok daha fazla konuta ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.
'ORTA HASARLI BİNALARA NE OLACAĞI MUAMMA'
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Ahmet Uncu da 2000 yılından önce yapılan binaların çoğunun iskansız olduğunu ve incelenmesi gerektiğini dile getirerek, "İskansız binalarda ruhsat almaya kalktığınız zaman, güçlendirme projesi yaptığınız zaman belediyeler ruhsat veremiyor. Orta hasarlı binalarda ne yapılacağı bir muamma. Güçlendirecekler mi, yıkacaklar mı kimse bilemiyor. Güçlendirme gerektiği zaman oradaki kişiler mali olarak bu yükün altından kalkamaz. Kalktığını düşünelim, bu kişiler nerelerde barındırılacak inşaat aşamasında? Böyle bir belirsizlik var" dedi.
'ADANA'DA BİNALARIN YÜZDE 65'İ İSKANSIZ'
Adana'da binaların yüzde 65’inin iskansız ve kaçak olduğunu vurgulayan Uncu, "Konut yardımı çıktı fakat geri durdurdular. Şu anda kimse müracaat etmiyor. Bildiğim kadarıyla beş kata kadar izin verilecek. On katlı bina yıkıldığında yerinde kentsel dönüşüm yapılacak ve beş kat yapacaklar. Diğer beş kat ne olacak? Onu da TOKİ'den kurayla TOKİ'yi yaptırdıkları yere götürecekler. Böylelikle daha fazla konut ihtiyacı çıkacak ve o kişiler de borçlanmış olacak” diye konuştu.
Bakan Özhaseki: Hatay'da 45 bin 186 afet konutunun kaba inşaatı bitti
TÜİK verileri: Konut satışları eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 düştü
Deprem konutları ihalesi yine damadın oldu
İkinci evi olduğu için kalıcı konut verilmeyen depremzedeler yargıya başvuracak
Adıyaman'da alelacele deprem konutu: Beton kolona ulaşmıyor, demirler boşta kalıyor