Adana'da soğan ihracatı durdu, üreticinin kaybı sahile vurdu

Adana ZMO Başkanı 'Seneye soğan ve patates çok daha pahalı olacak' dedi.

Adana'da soğan ihracatı durdu, üreticinin kaybı sahile vurdu

İsa Uğur ERDOĞAN

ARTI GERÇEK- Adana'nın Karataş ilçesinde bulunan Bahçe Plajı'na sabah saatlerinde yüzlerce kilo soğan vurdu. Pek çok haber sitesi meselenin 'ilginç' olması yönüyle ele alsa da gerçekte kumsala vuran üreticinin değer görmeyen emeğiydi.

Karataş'tan Akdeniz'e açılan, Ceyhan Nehri üzerinden dökülüp, dalgalar aracılığıyla kıyıya vurduğu tahmin edilen soğanlarla ilgili görüşünü aldığımız Adana Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Feyzullah Korkut, normalde üreticiden 1 liranın üzerinde alınması gereken soğanın bu sezon en fazla 40 kuruşa alıcı bulduğunu belirterek, soğanın çiftçinin elinde kaldığını söyledi.

Adana'daki soğanın erkenci olduğunu kaydeden Adana ZMO Başkanı Korkut, İç Anadolu ve diğer bölgelere nazaran Adana soğanının uzun süre depolanması için gereken kabuğun çok az olduğu bilgisini paylaştı.

PANDEMİ NEDENİYLE İHRACAT KISITLANDI

Coronavirus salgını nedeniyle ihracatın kısıtlandığını hatırlatan Korkut, bu durumun çiftçiyi zor duruma soktuğunu, ucuz alım nedeniyle çiftçinin hasat masraflarının dahi karşılanamadığını belirtti. Bahçe Plajı'na vuran, en fazla 1 ay depolanabilecek soğanların çürümeye başlayacak olması ile Ceyhan Nehri üzerinden dökülmüş olabileceğini söyleyen Korkut, "Önümüzdeki günlerde benzer manzarayla karşılaşabiliriz. Hatta bunu patetes içinde görebiliriz" dedi.

Adana'da soğan ihracatı durdu, üreticinin kaybı sahile vurdu - Resim : 1

Korkut, "Binbir emekle, zahmetle üretici soğanı üretiyor. Ama soğan para etmiyor. Şu andaki soğanların çoğu İç Anadolu ve ilerisinde üretilenler. Mayıs başları ve 15 Haziran'a kadar hasat yapıldı. Bu ürünler turfanda olduğu için kabuk bağlamıyor. Temmuz'un ortalarına kadar en fazla depolanabiliyor. Diğer bölgelerde üretilen soğanlar için pazarın düzelmesini bekleyebilirsiniz ama Adana soğanı için bu durum söz konusu değil" bilgisini paylaştı.

ÇİFTÇİ ÜRETMEKTEN VAZGEÇİYOR

ZMO olarak özellikle ihracat sınırlandırması konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı'nı uyardıklarını söyleyen Korkut, "Bakanlık haklı olarak bir önceki yıl yükselen fiyatlara önlem almak istedi. Bu tür bir durum için hesabının kitabın iyi yapılması gerekir. İç piyasadaki tüketicinin ihtiyacı belli. İhracatın önünün açık olması lazım. Belki tüketici 10 kuruş pahalı alacak üretici üretmeye devam edebilecek" şeklinde konuştu.

Seneye soğan ve patates fiyatlarının çok pahalı olacağını öne süren Korkut, bunu üreticinin üretmekten vazgeçmesine dayandırdı. Korkut, "Hasat 40 kuruşa kadar düştü olması gereken 1 liranın üzeri. Seneye soğan ve patates çok daha pahalı olacak" dedi.

'BİZ MAHVOLDUK'

Mahsulü tarlada kalan çiftçi Cuma Polat ise sözlerine " Biz mahvolduk" diye başladı. Yüreğir ilçesinde kiraladığı tarlada bu sezon soğan eken Polat, 800 bin TL zararının olduğunu söyleyerek; "Soğan Coronavirusten dolayı iç piyasaya gitmedi. Restorantlar, kafeler kapandı. Bizim Adana'nın soğanı Rusya'ya gider. Ona da Bakan kota koydu. İhracatı açtı ama çok geç açtı. Tuttu 20 günde 106 bin ton kota koydu. Hala işçilerin parası ile uğraşıyorum. İlçe Tarım Müdürlüğü'ne, ziraat odalarına gittik ama kimse çare olmadı" dedi.

'ÇİFTÇİYİ TERÖRİST İLAN ETTİLER'

"Masraf birken beşe katlandı" diyen Polat bu nedenle ikinci ürünü ekemediklerini vurguladı. Polat, geçtiğimiz yıl Ankara Polatlı'da yapılan depo baskınlarını hatırlatarak, "Çiftçiyi terörist ilan ediyorlardı. O benim vekilime, hükümete oy verdim. Başka partinin vekili gelip bu sıcakta derdimi dinliyor. AKP bizi arayıp sormuyor. Ancak gelir oyunu alır. Görüşemiyoruz, kral olmuşlar, krallık kurmuşlar. Tarım Bakanı tarımdan anlamıyor. Kimse gelip çiftçiye kulak asmıyor. 200 dönüm tarla kiralamışım, bir dönüm tarlam bile yok satıp, işçinin parasını vereyim. Ben üreteyim, Tarım Bakanı gitsin dışarıdan getirsin" şeklinde durumunu anlattı.

Adana terörist soğan