Adana'da veteriner hekimler ve hayvanseverlerden eylem: Sokaktaki hayvanların her biri mahalle sakini'

Adana'da veteriner hekimler ve hayvanseverler, başta köpekler olmak üzere sokakta yaşayan hayvanların katledilmesini öngören yasa teklifini protesto etti. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Köse, yasa çıksa de ötanazi uygulamayacaklarını vurguladı.

ADANA - Adana Veteriner Hekimler Odası'nın Atatürk Parkı'nda düzenlediği eyleme hayvansever de destek verdi. Basın açıklamasını okuyan Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, "Basındaki haberlerden edindiğimiz bilgilere göre bu taslakla getirilenlerin daha önceki değişiklikler gibi sahadan ve bilimsellikten uzak, uygulanması mümkün olmayan, toplum vicdanını rahatsız eden değişiklikleri içerdiği ve ülkemize bu alanda bir 20 yıl daha kaybettireceği kaygısı taşımaktayız" dedi.

'YEREL YÖNETİMLER SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMEDİ'

2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na yerel yönetimlerin sorumluluklarını yerine getirmediğini vurgulayan Köse, "Kanun çıkarılmış, sorumluluk verilmiş ama denetim yapılmamış, bütçe ayrılmamış, kanununun gereğini yapmayanlara yaptırım uygulanmamıştır. Gelinen noktada ise sahipsiz hayvanların popülasyonu artmış, her biri mahalle sakini olan sahipsiz hayvanlarımızın hayvan refahına uygun olmayan barınak adı altındaki yerlere toplatılması, kısırlaştırmanın maliyetli olacağı gerekçe gösterilerek hayvanların dişi-erkek olarak ayrılması, barınaklara toplanan hayvanların sahiplendirilmeye çalışılması, 30 gün sonra sahiplenilmeyenlerin ise ötanazi yapılarak öldürülmesi gündeme getirilmektedir" diye konuştu.

'SAĞLIKLI BİR HAYVANA ÖTANAZİ UYGULAMAK KATLİAMDIR'

Yasa çıksa bile ötanazi uygulamayacaklarını belirten Köse, şunları söyledi:

"Ötanazi, ölümle karşı karşıya kalınması halinde, acının ve ağrının kalıcı olduğu veya hafifletilemediği durumlarda tıbbi gerekçeler ile uygulanan bir yöntemdir. Veteriner hekimler aldıkları eğitim ve ettikleri meslek yemini gereği tedavi ile ötanaziyi mümkün olduğu kadar geciktirmek, hayvan refahını sağlamak için çaba harcarlar. Ötanazi sadece veteriner hekimler tarafından uygulanabilir ve sağlıklı bir hayvana uygulandığında katliamdan başka bir anlam taşımaz. Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak sahipsiz hayvanların itlafına sebep olacak her türlü uygulamanın karşısında olduğumuzu, bu uygulamaların hayvan refahı açısından kabul edilemez olduğunu kamuoyu ile paylaşma zorunluluğu hissediyoruz.”

Öne Çıkanlar