Adıyaman'da AFAD STK'lerin konteynerlerine el koydu: 'Yerel seçim öncesi tesadüf değil'

Adıyaman’da STK'lerin kadın ve çocuklara yönelik faaliyet yürüttüğü konteynerler AFAD tarafından valilik talimatıyla kaldırıldı. Roza Kadın Derneği'nden Berfin Polat, "Yerel seçimler öncesi STK'lerin sesini kısmaya çalışıyorlar" dedi.

Sinan ŞAHİN


ANTEP - Adıyaman'da Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği, Rosa Kadın Derneği, Rengarenk Umutlar Derneği, Çocuk Çalışmaları Derneği ve Ferat Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarına ait 20’den fazla konteyner kira sözleşmeleri devam etmesine rağmen dün AFAD görevlileri tarafından valiliğin kararıyla hiçbir gerekçe gösterilmeden kaldırıldı.

Artı Gerçek'e konuşan Roza Kadın Derneği Yönetim Kurulu üyesi avukat Berfin Polat, bileşeni oldukları Diyarbakır Kent Koruma Platformu ile birlikte hem Diyarbakır'da hem de Adıyaman'da depremin ilk günlerinden itibaren insani yardım çalışmalarının koordinasyonunu sağladıkları belirtti.

Polat, "Depremin 20’nci gününden itibaren belirli periyotlarla 16 kişiden oluşan arkadaşlarımızı oraya yönlendirdik. Deprem alanında çalışma yapabilmemize dair bir tüzük değişikliği yaptık. Orada iki konteynerimiz var ve ayrıca temsilcilik açtık. İnsan Hakları Haftası kapsamında dün bir kadın buluşması gerçekleştirecektik fakat biz oraya gitmeden kolluğun AFAD temsilcileri vinçle gelip oradaki kültür alanını kaldıracaklarını ilettiler. Validen sözlü talimat aldıklarını söylediler" diye konuştu.

'STK’LARIN FAALİYET YÜRÜTMESİNİ İSTEMİYORLAR’

Kültür Alanında depremzede kadın ve çocuklara yönelik faaliyet yürütüldüğünü anlatan Polat, "Bizim orada kira sözleşmemiz var. Orada faaliyet yürüten sadece Rosa Kadın Derneği değil. Birçok kurumun kadın ve çocuklara dönük faaliyet yürüttüğü bir yer orası. Dolayısıyla 20'yi aşkın konteynerin bulunduğu bir bölgede tüm konteynerlerkaldırıldı. Bazılarının içinin boşaltılmasına dahi müsade edilmedi. Konteynerler geçici bir yere bırakıldı ama oradan da kaldırılma ihtimali var çünkü sivil toplum kuruluşlarının orada faaliyet yürütmesini istemiyorlar" dedi.

'HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATACAĞIZ'

Deprem bölgesinde çalışmaktan asla vazgeçmeyeceklerini dile getiren Polat, "Avukatlar ve kurum temsilcileri ile yaşanan ihlalleri tutanak altına aldık. Hukuki süreç başlatacağız. İlk olarak açıklamayla tepkimizi göstereceğiz. İlerleyen süreçte Türkiye’deki diğer feminist örgütlerle ortak bir açıklamayı kamuoyu ile paylaşacağız" diye konuştu.

'YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ BASKININ ARTMASI TESADÜF DEĞİL'

Yerel seçim öncesi maruz kaldıkları baskının tesadüf olmadığını vurgulayan Polat, "İktidarların kendi meşruiyetlerini devam ettirmek amacıyla sivil toplum kuruluşlarının sesini kısmaya çalıştıklarına da ilk defa şahit olmuyoruz. Sürekli maruz kaldığımız, alışık olduğumuz bir durum ama son olmasının mücadelesini de her daim vereceğiz" diye konuştu.

'DEPREMDE DEVLETİN GÖREVLERİNİ STK'LER YAPTI’

Depremde ve sonraki süreçte en çok kadınların ve çocukların bu süreçten etkilendiğini dile getiren Polat, şöyle devam etti:

"Sadece kendi kitlesine erişen bir iktidar zihniyeti ile karşı karşıya kaldık. Devletin mekanizmaları ile oraya hiç uğramadığını gördük. Dolayısıyla sivil toplum kuruluşlarının müthiş bir dayanışması ortaya çıktı. Devletin yapması gereken tüm görevleri sivil toplum örgütleri yaptı. OHAL ile buna da engel olduklarını gördük veya sivil toplum kuruluşlarının yaptığı tüm çalışmaları kendilerine mal etmeye çalıştıklarına tanık olduk."

DEM PARTİLİ AKÇA MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça da konuyu TBMM gündemine taşıdı. Akça, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

* Rosa Kadın Derneğinin konteynerlerine, malzeme ve materyallerine hangi gerekçeyle ve hangi yasal dayanakla el konulmuştur?

* Web adreslerinde afetzedeler için deprem para bağışı, kira para bağışı ve market ürünleri para yardımı toplayan AFAD, ayni yardım ile psikososyal desteği direk sahaya götüren sivil toplum örgütlerine neden müdahale etmektedir?

* Depremin yarattığı ekonomik, sosyal, psikolojik tahribatlar giderilmiş, deprem bölgesinde barınma, ulaşım, eğitim, sağlık gibi tüm alanlarıyla yaşam normale dönmüş müdür?

* Bağış hesaplarında toplanan paranın yüzde 45’inin yerinde durduğu görülen AFAD deprem bölgesiyle dayanışan kurumların araç, ekipman ve malzemelerine el atacağına neden hesapta duran meblağı afetzedelerin ihtiyaçlarına harcamamaktadır?

* Depremde, kaçırılan çocuklar skandalıyla gündeme gelen malum vakıf ve dernekler dışındaki kadın ve çocuk çalışmalarına yönelik özel bir nefretiniz mi var?

Öne Çıkanlar