Meclis Başkanlığı, Afrin'de kaçırılan kadınlara ilişkin önergeyi iade etti
ARTI GERÇEK-Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca'nın, Suriye’nin Afrin kentinde Türkiye destekli gruplarca kaçırılan ve halen akıbetleri belli olmayan yüzlerce kadına ilişkin Dışişleri Bakanlığı’na sunduğu önerge, "Türkiye destekli gruplar" ifadesi nedeniyle kişisel görüş belirtildiği öne sürülerek, Meclis Başkanlığı tarafından işleme alınmadan iade edildi.
HDP’li Uca tarafından 26 Kasım 2020’de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanıtlaması istemiyle sunulan önergede, "Uluslararası Bağımsız Araştırma Komisyonu ve Af Örgütü de dahil olmak üzere, insan hakları kuruluşları tarafından hazırlanan raporlara göre, Mart 2018’den bu yana Türk hükümetinin desteklediği ve Suriye Milli Ordusu adı altında toplanan gruplarca, siviller hakkında birçok keyfi tutuklama gerçekleştirilmiş, yüzlerce kadın da kaçırılmış ve halen akıbetleri belli değil. İnsan hakları kuruluşları 2019’un ikinci yarısında 506 tane keyfi tutuklamayı kayda geçmiş ve 2020 yılı boyunca da bu silahlı gruplar tarafından alıkonup kaybedilen kadınlar mevcut. Raporlar aynı zamanda söz konusu birliklerin, sivilleri karargahlarında işkenceye maruz bıraktıklarını ortaya koymaktadır. Bu birliklerin haraç topladıkları ve fidye karşılığında serbest bırakmak üzere insan kaçırdıkları da bilinmektedir" ifadeleri kullanılmıştı.
Meclis Başkanlığı, "Mart 2018 tarihinden itibaren Afrin’de kaç sivil kaçırılmış ve kaybedilmiştir? Bunların kaçı kadın ve kız çocuğudur? Türkiye’nin desteklediği gruplarca tutsak edilen kadınların akıbetleri nedir?" sorusunun yer aldığı önergede geçen "Türkiyeli destekli" gruplar ifadesinin "kişisel görüş" yansıttığını savunarak, soru önergesini Milletvekili Uca’ya iade etti.
HDP’li Uca, söz konusu önergede Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na şu soruları yöneltmişti:
"1-Mart 2018 tarihinden itibaren Afrin’de kaç sivil kaçırılmış ve kaybedilmiştir? Bunların kaçı kadın ve kız çocuğudur? Türkiye’nin desteklediği gruplarca tutsak edilen kadınların akıbetleri nedir?
2-Afrin’de kadınların kaçırılıp, insanlık dışı muamelelere maruz kalmasını önlemeye dönük bir politikanız var mı?Afrîn’de talan, kaçırma ve işkence gibi suçları işleyenlerin yargılanması ile ilgili bir çalışmanız mevcut mudur?
3-Suriye Milli Ordusu’nun kaçırdığı kadın ve kız çocuklarının bulunup ailelerine teslim edilmesi noktasında çalışmalarınız var mıdır?
4-Türkiye’nin desteklediği bu grupların 2 yılı aşkın süredir devam eden veuluslararası raporlara da yansıyan hak ihlalleri konusunda etkili bir soruşturma yapılmakta mıdır?
5-Türkiye hükümeti tarafından desteklenen grupların militanları Afrin halkına yaptığı işkence ve hak ihlallerini kayda alıp açık bir şekilde yayınlamıştır. Bu kişiler hakkında yasal işlem yapılmış mıdır? Yapılmadıysa sebebi nedir? Herhangi bir işlem yapılacak mıdır?"
Meclis Başkanlığı’nın önergeyi iade yazısı ise şöyle: