Ağrı Diyadin'de hayvan hastalığına karşı seferberlik başlatılıyor
Artı Gerçek - Ağrı'nın Diyadin ilçesinde hayvan hastalıkları yayılmaya başladı. İlçenin temel geçim kaynağı olan hayvancılık da her geçen gün azalıyor. Diyadin Belediyesi mezbahanesinde kesilen her iki hayvandan birinde Kist Hidatik (parazit larvalarının sebep olduğu zoonotik bir hastalıktır) ve ciğerin kelebeklenmesi hastalıkları görülüyor.
Özellikle söz konusu Kist Hidatik hastalığı aynı zamanda insanlara da geçen ve ciddi sağlık sorunlarını ortaya çıkaran bir hastalık olarak biliniyor. Parazitlerden oluşan bu hastalık, toprakta ve soğukta bir yıl kadar canlı kalabiliyor.
HAYVANDAN İNSANA GEÇEN HASTALIK
En çok karaciğer ve akciğerde oluşan bu hastalık, dalak, karın zarı, böbrek, kemik, göz yuvası, beyin, kalp ve yumurtalıklara da yerleşebiliyor. Karaciğer yerleşiminde karnın sağ üst kısmında ağrı, bulantı, kusma ve bazen kaşıntı, sarılık gibi belirtiler görülür. Akciğer tutulumunda solunum sıkıntısı, öksürük, ağızdan kan gelmesi ve göğüs ağrısı olabilir. Yine baş ağrısı, kusma, şuur kayıplarına neden olduğu gibi kalp ritm bozuklukları, enfarktüs bulguları, hatta kalp duvarında yırtılmalara de neden olabiliyor.
SEFERBERLİK BAŞLATILDI
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Diyadin Belediyesi hastalığa karşı seferberlik başlatacağını duyurdu. Belediye Eşbaşkanı Adnan Doğan ve mezbahanede veteriner hekim olarak çalışan Rüştü Yaşar, hastalığa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
‘DENETİMSİZLİK HASTALIĞI YAYGINLAŞTIRIYOR’
İlçedeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kesimi için küçük çaplı kesim yaptıklarını anlatan Yaşar, şunları söyledi:
“Burada her gün kesim yapıyoruz. Kesim yaptığımız hayvanların karaciğer ve akciğerlerinde Kist Hidatik dediğimiz bir hastalığı yaygın olarak görüyoruz. Burada kestiğimiz hayvanların yüzde 50’sinden fazlasında bu hastalıkla görülüyor. Bu hastalığın yaygınlaşmasının nedeni besicilerin zamanında kullanması gereken ilaçları kullanmamasıdır.
Hayvan besicilerinin ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde antiparazit ilaçlarını hayvanlarda kullanmaları gerekiyor. Gerekli denetimler olmadığı için bu durum besicinin inisiyatifinde kalıyor. Bilinçli olan besici bunu yaparken özellikle maddi gücü zayıf olan birçok kişi de yapmıyor. Bu da hastalığın yaygınlaşmasına neden oluyor."
‘İLAÇLAR PAHALI OLDUĞU İÇİN ALINMIYOR’
İlçedeki hayvanlarda hastalığın artışına dikkat çeken Giyadîn Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Doğan, belediye bünyesindeki mezbahanede hijyenik koşullar sunduklarını ancak denetimsizlikten kaynaklı birçok hayvanda hastalık çıktığını ifade etti.
İlaçların pahalı olmasından kaynaklı insanların hayvanları için satın alamadıklarını belirten Doğan, “Hafta başında mezbahanede kesilen 17 hayvanın 9’unda hastalık çıktı.Karaciğer ve akciğerlerinin çürüdüğü tespit edildi. Diğer günlerde de aynı durum mevcuttur. Bu çok ciddi bir sorundur. Burada kesilen hayvanların hastalıklı karaciğer ve akciğerlerini imha ediyoruz. Bundan dolayı yurttaşlar da hayvanlarını mezbahaneye getirmek yerine kaçak kesim yollarına başvuruyor. Bu da halkın sağlığını daha da tehlikeye koyuyor. Yurttaşlarımız emin olmadıkları ve güvenmedikleri yerlerden akciğer ve karaciğer yememelidir” dedi.
Besicilerin ihtiyaç duyduğu ilacın devlet tarafından karşılanması gerektiğine işaret eden Doğan, küçükbaş hayvanlarda görülen bu hastalıkla mücadele için ilçe genelinde hayvancılık yapan yurttaşlara ilaç desteğinde bulunmak için seferberlik başlatacaklarını ifade etti. (MA)