Ağrı'dan son üç yılda yaklaşık 30 bin kişi Avrupa, ABD ve Kanada'ya göç etti
Avrupa'ya eskiden sadece bekar gençlerin giderken, şimdi evli olanlar da göç ediyor.
Resmi olmayan rakamlara göre, Ağrı’dan son üç yılda yaklaşık 30.000 kişi Avrupa, ABD ve Kanada'ya göç etti. Öyle ki bazı köylerde genç nüfus neredeyse kalmadı.
Ağrılılar gençlerin ülkeyi terk etmemesi için hükümeti istihdam olanaklarını artırmaya çağırıyor.
Birkaç yıldır özellikle Ağrı ve sınır bölgelerindeki gençler işsizlik ve düşük gelir nedeniyle Avrupa, Amerika ve Kanada'ya gitmek zorunda kalıyor.
Axadev köyü muhtarı Dilaver Aslankılıç, "Yaklaşık 140-145 gencimiz şu anda Kanada ve ABD'de. Çünkü iş yok, iş olsa kimse gitmezdi. Oğlum bekardı ama evliler de gidiyor. Bazıları iş bulamayınca 4-5 çocuğunu bırakıp gitti. Kimse isteyerek gitmez" diye konuştu.
Aynı köyde yaşayan Siyaset Aslankılıç isimli kadınının da 22 yaşındaki oğlu işsizlik nedeniyle Kanada’ya gitmiş. Siyaset hanım oğlunu çok özlediğini söylüyor.
Siyaset Aslankılıç, "Çocuklarımız memur değildi. Bir türlü geçinemediler. Oğlum gitti, kumamın da iki torunu gitti. Ekonomik durumları kötü olduğu için gittiler. Oğlum gideli bir yıl oldu ama hala borçlarının ödemesini bitiremedi. 10 bin dolar borç almıştı. 3-4 aydır Kanada’da ama iş yok. Kanada da burası kadar soğuk. Gidenler henüz borçlarını ödeyemedi" diye konuştu.
ŞİMDİ EVLİ OLANLAR DA AİLELERİNİ BIRAKIP GİTMEK ZORUNDA KALIYOR
Köylülere göre, yıllar önce bekar gençler Avrupa'ya gidiyordu ancak şimdi evli olanlar da ailelerini bırakıp gitmek zorunda kalıyor. Xecê’nin eşi de gidiş masrafları için yaklaşık 7.000 dolar borç almış. Ardından evini ve çocuklarını köyde bırakıp Kanada'ya gitmiş.
Xecê Aslankılıç, "Herkes gidiyordu, eşim ‘ben de gideceğim’ dedi. Allah yardımcıları olsun. Durumumuz kötüydü, biz de borçlandık. 6-7 bin dolar civarında borcumuz var hala" dedi.
Ramazan Daşdemir de birkaç kez bir Avrupa ülkelerine gitmeyi denedi ancak gerekli parayı bulamadı. Daşdemir’e göre gençlerin yurtdışına çıkmalarının nedeni sadece ekonomik değil. Türkiye'de gençler özgür olmadıkları için de ayrılmak zorunda kalıyor ve kendilerini baskı altında hissediyor.
Daşdemir, "Burada huzur yok, huzur olsaydı kimse gitmezdi. Orada insan hakları vardır, kimse kimsenin hakkını ihlal etmiyor. Ama burada ister zengin ister fakir ol, yine de huzur ortamı söz konusu değil" diye konuştu.