AİHM ilk 'KHK ile ihraç' kararında çalışanı haklı buldu

2016'da KHK ile işten atılan Hamit Pişkin'in AİHM'e yaptığı bireysel başvuruda mahkeme Pişkin'in adil yargılanma, özel hayatın ve ailenin korunması haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

AİHM ilk 'KHK ile ihraç' kararında çalışanı haklı buldu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de 2016 yılındaki darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulaması uyarınca yayımlanan genelgeyle işinden atılan bir çalışanın yaptığı başvuruda insan hakları ihlali yapıldığına hükmetti.

AİHM, Hamit Pişkin isimli vatandaşın 2018 yılında yaptığı başvuruyu bugün karara bağladı ve Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesini ve aile ile özel yaşamının korunmasını öngören 8. maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

Bu karar, OHAL sonrası AİHM’e Türkiye’den yapılan diğer davalara emsal teşkil etmesi açısından da önemli. AİHM kararına göre Türkiye başvuru sahibine 4 bin euro maddi tazminat ödeyecek.

Türkiye’de 4857 sayılı iş kanununa tabi olarak çalışan başvuru sahibi, darbe girişiminin ardından "terör örgütüyle bağlantılı" olduğu iddiasıyla 667 numaralı kararnameyle işinden atılmıştı.

2010 yılında Ankara Kalkınma Ajansı’nda uzman olarak göreve başlayan 1982 doğumlu Pişkin'in işine, başarısız darbe giriminin ardından son verilmişti.

Türkiye’de açtığı davada adil bir şekilde yargılanmadığını ve kendisine "terörist ve hain" suçlaması getirildiğini kaydeden başvuru sahibi, özel ve aile yaşamına saygı kuralının da ihlal edildiği şikayetinde bulunmuştu.

'NE ŞİŞ YANSIN NE KEBAP KIVAMINDA BİR KARAR'

Hukukçu Kerem Altıparmak kararla ilgili "AİHM'in Pişkin kararı tahmin ettiğimiz gibi ne şiş yansın ne kebap kıvamında bir karar. İhraç kararnamesini ceza hükmü olarak görmüyor. Yasal öngörülebilirlik açısından iltisak, irtibat kavramlarında sorun görmemiş. İhlal kararının devam eden sürece hiçbir ciddi etkisi olmayacak" yorumu yaptı.

Altıparmak karar öncesi "AİHM’in vereceği Pişkin/Türkiye kararı esastan vereceği ilk OHAL ihraç kararı. Bu iltisak, irtibat meselesine ne diyeceği gerçekten büyük merak konusu. Başvurucu KHK’li değil. Ankara Kalkınma Ajansından 667 KHK uyarınca idari kararla ihraç edilmiş. Başvuruda kanunsuz suç ve ceza olmaz (md.7) ilkesinin de ihlal edildiği ileri sürülüyor. Bakalım AİHM ihraç kuralını (iltisaklı, irtibatlı olma) bir ceza hükmü sayacak mı? Sayarsa bu kuralın geri yürütülmesini ihlal sayacak mı? Bunu yaparsa tüm OHAL ihraç rejimi çöker" demişti.

aihm khk ohal işten atılma