Ailelere cenaze işkencesi
Cizre'de sokağa çıkma yasağı döneminde öldürülenlerden 33'ü kimsesizler mezarlığında defnedildi. Kimlik eşleşmesi yapılan Emel Çetin'in nereye gömüldüğü...
Cizre'de sokağa çıkma yasağı döneminde öldürülenlerden 33'ü kimsesizler mezarlığında defnedildi. Kimlik eşleşmesi yapılan Emel Çetin'in nereye gömüldüğü netleşmezken, defnedildiği yer belli olan Mehmet Özkül'un cenazesi ailesine teslim edilmiyor.
ARTI GERÇEK -Şırnak'ın Cizre ilçesinde 15 Aralık 2015'te ilan edilen ve 79 gün süren sokağa çıkma yasağında aralarında çocukların da olduğu yaklaşık 300 kişi yaşamını yitirdi. Yasağın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen hala teşhis edilmeyen cenazeler var.
33 cenaze kimsesizler mezarlığında alınmayı bekliyor. Otopsi işlemleri için Malatya, Mardin, Antep, Silopi ve Şırnak'a gönderilen fakat kimlikleri halen teşhis edilmeyen cenazeler farklı noktalardaki kimsesizler mezarlığına gömüldü.
Edinilen bilgilere göre, teşhis edilmeyen cenazelerden birisi Cizre'nin Yafes Mahallesi'ndeki kimsesizler mezarlığında, 17'si Silopi, 4'ü Şırnak'ın Toptepe Köyü'nde, 2'si Şırnak'a bağlı Balveren Beldesi'nde ve 2 cenaze ise Şırnak'ın Kumçatı Beldesi'ndeki kimsesizler mezarlığına alınmayı bekliyor.
Ayrıca Cizre'de yaşamını yitiren 2 kişinin Antep'te, 5 kişinin cenazesi ise Malatya'daki kimsesizler mezarlığında olduğu belirtiliyor.
YERİ TESPİTLİ AMA ‘KAYIP' GÖRÜNÜYOR
Avukat İlyas Tarım, cenazeler için ailelerin başvuru yaptığını söyledi. Öldürülenlerin isimlerinin açıklanmasının ardından özellikle yoğun başvuru olduğunu belirten Tarım, kimlik eşleşmesi olmasına rağmen cenazesini alamayan aileler olduğuna dikkat çekti. Tarım buna örnek olarak Mehmet Özkül'ü verdi: Özkül'ün cenazesiyle ilgili eşleşme olmasına rağmen cenaze verilmiş değil. Cizre'de gömüldüğü de biliniyor. Ancak kayıp olarak geçiyor."
Ailesi yasaktan sonra cenazenin teşhisi için gittiği Urfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi'nde Mehmet Özkül yerine kardeşi Star Özkül'ün cenazesi ile karşılaşmıştı.Oğulları Star Özkül'ün cenazesini alan aile, şimdi diğer çocuklarının cenazesini alacağı günü bekliyor.
EMEL ÇETİN'İN NEREYE GÖMÜLDÜĞÜ BİLİNMİYOR
Avukat Tarım, bodrumlarda öldürülen İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi Emel Çetin'in de kimliğinin tespit edildiğini hatırlatarak, "Ancak cenazesinin nereye gömüldüğü bilinmiyor. Savcı tutanaklarında yok. Ailesi sormasına rağmen, cenazenin yeri bilinmiyor. Ailenin başvurusuna yanıt verilmiş değil" diye konuştu. Buna benzer örnekler olduğunu kaydeden Tarım, "Fidan diye bir aile vardı. Hala çocuklarının cenazesini alamadı. Onlara da kayıp denildi" diye konuştu.
CENAZELER YOK
İlyas Tarım, bazılarının isimleri açıklanmasına rağmen cesetlerinin olmadığını belirterek, "İsim var, cenaze yok. Bir çok aileye de eşleşme yok deniliyor" dedi.
CENAZELER KARIŞTIRILDI
Avukat Hüseyin Tül, cenazelerin teşhisinde hala kimlik eşleşmesi olmayan ailelerin olduğuna dikkat çekti. Başvuru yapan ailelerin olduğunu ancak kimlik eşlemesi olmadığı için cenazelerin teşhis edilemediğini belirten Tül, "Cenazeler karıştırıldı. Öyle bir sorun yaşanıyor" dedi.
Cizre'de özellikle bodrumlarda cenazelerin bir çoğunun vücut bütünlüğünün bozulmasından dolayı bir çok ceset parça parça farklı mezarlıklara defnedildi. Ailelerden bazıları cenazeyi teşhis etmesine rağmen bazıları teşhis edemedi. Çocuklarının cenazelerini teşhis edip toprağa veren ailelerden bazılarında ise kimlik eşleşmesi olmadı.
Tül, "Böyle iki cenaze var. DNA eşleşmesi olmamasına rağmen aileler kendi çocukları diye toprağa verdiler. ‘Biz tanıyoruz, bu bizim cenazemiz dediler. Bu tür durumlar da yaşandı" dedi.
TAKİPSİZLİK VERİLİYOR
Cizre'deki ölümlerle ilgili hukuki süreçte de bir gelişme yok. Şimdiye kadar yapılan başvurulara takipsizlik verildi. Avukat Tarım, en az 33 dosyaya takipsizlik kararı verildiğini belirterek, Anayasa Mahkemesine başvurduklarını söyledi. Takipsizlik kararı verilmesinin gerekçesi olarak, operasyonun hukuka uygun olduğu ve ölenlerin ise çatışmalarda öldürüldüğü olduğu olarak yer alıyor.