AKP teşkilatları 'oy kaybı' kaygısı ile hobi bahçesi yasasına karşı çıktı
Plan veya projelere aykırı hareket edilmesi halinde idari para cezası uygulanacak.
Nureddin YILDIZ
ARTI GERÇEK- Hobi bahçeleri düzenlemesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Hobi bahçeleri düzenlemesi komisyonda görüşülürken AKP Ankara İl Başkalığı'nın "Ankara'daki hobi bahçeleri prolemi ve çözüm önerileri" raporuna ulaşıldı. AKP Ankara İl Başkalığı'nın hazırlayıp sunduğu raporda "Hobi bahçeleri ile ilgili konunun komisyondaki haliyle geçmesi halinde, partimize yönelik tepkilerin oluşacağı, önemli oranda oy düşüşü yaşayabileceğimiz, sahada bu konudan dolayı ciddi sorunlar yaşayabileceğimiz gözlemlenmiştir." ifadeleri dikkat çekti.
İMAR BARIŞI ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Oy kaybı kaygısıyla hazırlanan raporda "Hobi bahçeleri yeni yasa ile yasaklanacaksa bile mevcut bahçeleri yıkmak yerine yasanın çıktığı tarihten önce inşa edilen bahçelerin uydudan tespit edilerek imar barışı benzeri bir düzenleme ile bunlara mutlaka bir çözüm bulunması gerekmektedir." ifadeleriyle hobi bahçelerinin yıkılmasına karşı çıkılmış ve çözüm olarak imar barışı ile çözülmesini önermişti.
1 YILDA 3 YILA KADAR HAPİS CEZASI
Yasayla, tarım arazilerinin hobi bahçeleri uygulaması ile bölünmesi engellenecek. Plan veya projelere aykırı hareket edilmesi halinde idari para cezası uygulanacak. Projeye uygunluk sağlanması için 2 ay süre verilecek, bu sürenin sonunda belediyeler tarafından yıkılacak. Tarım arazilerinin kooperatifler başta olmak üzere özel hukuk tüzel kişileri aracılığıyla satın alınıp fiili taksim yapılması suretiyle üyelere veya ortakların kullanımına tahsis edenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.
HOBİ BAHÇESİ NEDİR?
Günümüzün hızla değişen yaşam koşulları ve şehirleşme beraberinde insanların doğal ortamlara özlem duymasına neden olmaktadır. Bu nedenle insanlar tarafından oldukça ilgi gören hobi bahçeleri kurulmuştur. Bazı belediyeler tarafından satışa sunulan ve yıllık kira aidatları alınan hobi bahçeleri günümüzde özellikle de orta yaş ve ileri yaş grubundaki insanlar tarafından çokça tercih edilmektedir.
Kentin gürültüsünden, trafiğinden, stresinden uzaklaşmak, toprakla uğraşmak, kendi sebzesini, meyvesini yetiştirmek isteği ve bunun bir İhtiyaç haline gelmesi ve Doğayla buluşma imkânı olmayan insanlara bir fırsat sunması hobi bahçelerini tercih edenlerin sayısının her geçen gün artmasına neden olmaktadır.
Hobi bahçesi, tamamen hobi amaçlı olup, bir diğer ismi de organik bahçedir. Organik bahçelerde insanlar kendi sebze ve meyvelerini yetiştirmekte, böylece çok ucuza ve çok sağlıklı gıdalar elde edebilmektedir.
HOBİ BAHÇELERİ NASIL KURULMAKTADIR?
Birçok vatandaşımızın müstakil bahçeli villa veya tarla alacak imkânının olmaması, Belediyelerin insanların toprakla uğraşma isteklerini karşılayacak alternatif üretememesi gibi nedenlerden dolayı insanlar bir araya gelerek hobi bahçelerini kurmuşlardır. Hobi bahçesi sahipleri genellikle orta ve alt gelir grubundan insanlardır.
Müstakil tarla veya imar parseli alma imkânı olmayan vatandaşlarımız ise kooperatif kurarak ortaklaşa bir tarla satın almakta ve bu tarlayı beraber kullanmaktadırlar. Tarla Kooperatif adına olduğu için mülkiyet anlamında herhangi bir bölünme de olmamaktadır.
Satın alınan tarlalar kişi başı ortalama 500’er metrekare bölünerek aralarına çit çekilmekte ve herkes kendi bahçesini istediği gibi ekip dikmektedir. Arazi şartlarında ailecek vakit geçirebilmek, tuvalet ve temizlik ihtiyacını karşılayabilmek içinde ortalama 20 ila 50 metrekare civarında konteyner, prefabrik veya ahşap kulübeler veya evler konularak bahçeler kullanmaktadırlar.
Alt yapısı olmayan bahçeler genelde tarımsal amaçlı sondajla su ihtiyacını karşılamaktadırlar. Elektrik altyapısı olmayan bahçeler ya kendi imkânlarıyla elektriği trafo kurarak almakta ya da elektriksiz kullanmaktadırlar. Atıklarda genelde açılan 1,5-2 metrelik küçük fosseptiklere bırakılmaktadır. Bazı Belediyeler hobi bahçelerine altyapı desteği sağlarken bazıları da kendi haline bırakmıştır.