AKP ve MHP'nin seçim teklifinin Meclis Komisyonu'nda görüşmeleri başlıyor

İktidar cephesinin muhalefetin önünü kesmek için seçim kanununa ciddi müdahalelerde bulunduğu kanun teklifinin görüşmeleri bugün Meclis'teki Anayasa Komisyonu'nda başlayacak.

AKP ve MHP'nin seçim teklifinin Meclis Komisyonu'nda görüşmeleri başlıyor

AKP ve MHP'nin hazırladığı seçim kanuna müdahalelerin yer aldığı kanun teklifi bugün Meclis Anayasa Komisyonu'nda ele alınacak. Teklifte seçim barajı düşürülürken, milletvekili dağılımına da ilişkin de değişiklikler yer alıyor.

Seçim kanununda yapılacak değişiklikler için Meclis'teki mesai bugün Anayasa Komisyonu ile başlıyor.

Düzenlemedeki en önemli başlık ise seçim barajı. Yüzde 10 olan seçim barajı yüzde 7'ye düşürülecek.

Vekil transferiyle grup oluşturarak seçime katılmanın önü kesilecek.

Teklifle milletvekili dağılımı için de yeni yöntem getirilecek. İttifak olarak yüzde 7 barajını geçen partiler, seçim bölgesinde gerekli oy oranına ulaşmadan milletvekili çıkaramayacak.

MUHALEFET, AKP VE MHP’NİN SEÇİM HAMLESİNE NE DEMİŞTİ?

AKP ve MHP iktidarının söz konusu seçim hamlesine, muhalefet cephesi teklifteki maddelere işaret ederek tepki göstermişti.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, AKP ve MHP'nin seçim kanunu teklifine ilişkin "Tamamen kendi bekaların sağlamak için hazırladıkları bir teklif. İttifaklara karşı bir hamle bu. Millet İttifakı ve diğer ittifaklara karşı bir hamle. Demokratik bir teklif değil. ‘Yeniliyoruz, düşüyoruz’ demenin bir adı ve bir itiraf. Gidişlerini hiçbir kanun teklifi durduramaz. Çatlak o kadar büyük ki yamalarla, boyalarla kapatamayacaksınız" demişti.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da yasa teklifinin 'koltuk' için yapıldığını belirterek "İstediğin kadar seçim yasasını değiştir. Seni oradan yolcu edeceğiz, paşa paşa göndereceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

İktidar cephesinin hamlesini ‘mühendislik faaliyeti’ olarak adlandıran DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin de Cumhur İttifakı’nın yasa teklifiyle ittifakların siyasi partiler için öneminin azaldığını söylemişti.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu da, "Daha demokratik bir Türkiye özleminin değil iktidarda kalma avantajının gayreti" olarak nitelemişti teklifi.

DEVA lideri Babacan dün yaptığı açıklamada "Bu seçim yasasının son halini de görmek lazım. Meclis’te ne olacak, ne eklenecek bakmak gerek. Komisyonda olabilir, Genel Kurul’da gece yarısı değiştirebilirler" demişti.

Cumhur İttifakı'nın TBMM'ye sunduğu seçim yasası teklifini değerlendiren Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu da "İktidar taktik savaşlarına başladı. Yeni seçim yasasında siyasi ahlaksızlık var. Gelecek Partisi olarak iktidarın bu yasa ile nereye mayın koyduğunu tek tek inceliyoruz" dedi.

mhp akp Cumhur ittifakı