AKP’li belediyenin yapmadığını İBB yaptı, cemaat yurdunu mühürledi

İBB, Üsküdar Belediyesi tarafından Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’na bedelsiz verilen arazi üzerinde yapılan cemaat yurdunu mahkemenin ruhsatla ilgili kararından sonra mühürledi.

AKP’li belediyenin yapmadığını İBB yaptı, cemaat yurdunu mühürledi

Rıfat DOĞAN

ARTI GERÇEK- TİBAŞ Vakfı’nın Üsküdar Belediyesi’ne bedelsiz verdiği araziye cemaat yurdu yapılmasıyla ilgili açılan davada İstanbul 7. İdare Mahkemesi, inşaat ruhsatı için yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Mahkemenin kararından sonra Üsküdar Belediyesi’nin yapması gereken yasal işlemi kendisine verilen sürede yapmayınca İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yaptı ve mahkemenin ruhsatla ilgili yürütmeyi durdurma kararından sonra cemaat yurdunu mühürledi.

İBB YARGI KARARIYLA İNŞAATI KAÇAK DURUMUNA DÜŞEN CEMAAT YURDUNU MÜHÜRLEDİ

İBB’nin mühürleme işlemi tutanağında "16 Aralık 2019 ile 2 Ocak 2020 tarihleri arasında Üsküdar Belediyesi ile ruhsat iptali ve gerekli yasal işlem istenmesine rağmen süreç içerisinde aykırılığa ilişkin işlem tesis edilmemesi üzerine 5216 sayılı kanunun 11. Maddesine istinaden 3194 sayılı imar kanunun 32. Maddesi doğrutultusunda inşa faaliyeti mühürlenmiştir. 3194 sayılı imar kanunun 32-42 maddesine istinaden işlem yapılmak üzere inşaat mühürlenerek tatil edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

İBB tutanağın bir suretinin yapıya asılmak suretiyle tebliğ edilmiş olduğunu belirtti.

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ KÜLTÜR MERKEZİ DEDİ, ALTINDAN CEMAAT YURDU ÇIKTI

Türkiye İş Bankası A.Ş Mensupları Emekli Sandığı Vakfı (TİBAŞ) tarafından park ve bitişiğindeki arazi "belediye hizmet birimi" ve park olarak kamu yararına Üsküdar Belediyesi’ne bedelsiz terk edilmişti. Belediye tarafından üzerinde Kültür Merkezi ve Şehit Metesertbaş Parkı yapıldığı ilan edilen arazinin Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’na bedelsiz olarak terk edidiği ve cemaate ait yurt binası yapıldığı anlaşılmıştı.

Mahalleliler avukatları aracılığıyla araziyle ilgili yapılan plan değişikliğine dava açmış ancak o süre zarfında arazide tarikat yurdu inşaatı yükselmişti. İstanbul 5. İdare mahkemesi, 10 Mayıs 2018 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bu kararın ardından ruhsatın iptaliyle ilgili açılan davada da İstanbul 7. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Yurttaşlar bu kararın uygulanması için uzun süre eylemler yapmıştı.

AVUKAT CİNGİL: ÜSKÜDAR BELEDİYESİ KEYFİ BİR TUTUM İÇİNDE

Mahallelilerin avukatı Onur Cingil, İBB’nin mühürleme işlemiyle ilgili "Üsküdar Belediyesine ruhsatla ilgili yürütmeyi durdurma kararı 31/12/2019 tarihinde tebliğ edilmesine ve bizzat tarafımızdan sözlü olarak bildirilmesine karşın, türlü görüşmelerime rağmen Üsküdar Belediyesi Mahkeme kararını tanımamakta, kanunsuz, hukuksuz keyfi bir tutum içine girmektedir. Bu yapılan devletin mahkemesini yani devleti tanımamaktır" dedi.

"Mahkeme burada bir kaçak inşaat olduğuna karar vermiş ve bu sebeple inşaatı durdurun demiştir" ifadelerini kullanan Cingil, "İBB de burada kaçak inşaat olduğunu tespit etmiş Üsküdar Belediyesi gibi yapmamış, halkın yararına kamunun arazisini koruyarak inşaatı mühürlemiştir. Üsküdar Belediyesini de İBB gibi halk için belediyeciliğe, halkın malına göz dikmeyi bırakıp halkın malını korumaya davet ediyorum" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

TİBAŞ tarafından 13 Temmuz 1993 tarhinde Tibaş Park Sitesi’nin yanında bulunan 25. parselin 4092 metrekarelik kısmı park ve yeşil alan olarak bağışlanırken, 1924 metrekarelik 28. Parsel "Belediye hizmet alanı" olarak kullanılmak üzere, bedelsiz olarak kamuya terk edilmişti. Alan 1998 yılında Tibaş Vakfı tarafından park yapıldı ve Acıbadem halkının kullanımına açıldı. Ancak 2003 yılında "Belediye hizmet alanı" olarak bağışlanan yer için usulsüz bir şekilde imar değişikliği planı yapılarak inşaata başlandı ve inşaat sırasında, bitişiğinde bulunan park alanına da müdahale edildi.

Bunun üzerine Tibaş Park Sitesi sakinleri park alanına yapılan müdahale için dava açtı. Davanın kazanılması ile inşaat durduruldu. Fakat inşaat nedeniyle park alanı kullanılamaz hale geldi ve hafriyat ısrarlı bir şekilde kaldırılmadı.

30 Mart 2016’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İSPARK aracılığıyla park alanını açık otopark yapmak istedi. Mahalle sakinlerinin müdahalesi ile otopark girişimi de durduruldu. 26 Mart 2017’de Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen tarafından bu alanda "Şehit Mete Sertbaş Parkı ve Acıbadem Kültür Merkezi"nin açılışı yapıldı ve park alanında yeniden inşaat faaliyetleri başladı. Halen devam eden bu kanuna aykırı inşaatı protesto eden Acıbadem Tibaş Parkı Gönüllüleri, inşaatına başlanan yapı hakkında Üsküdar Belediyesi’ne yapılan bilgi edinme başvurularının hiçbirine yanıt alınamadığını aktardı.

Daha sonra arazinin Üsküdar Belediyesi tarafından Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı’na 29 yıllığına verildiği ortaya çıktı. Vakfın araziye yurt yapmasının da önü açıldı. Bölge sakinleri açtığı davayı kazandı. İBB inşaatı mühürledi ancak daha sonra İBB parka ilişkin yeni bir imar planı hazırladı.

Yeni imar planlarına parkın sosyal ve kültürel tesise dönüşmesinin önünü açan plan notları ekledi. Bölge sakinlerinin yeni imar planlarına itirazı geçen aralık ayında İBB Meclisi’nde oyçokluğuyla reddedildi.

Bu sürecin ardından Üsküdar Belediye Meclisi’nde arazinin Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı’na "Eğitim Hizmetleri ve Öğrenci Yurdu" faaliyetinde bulunmak üzere 49 yıllığına bedelsiz verilmesine oyçokluğuyla karar verildi. Böylece süre 20 yıl uzadı.

Arazide yapılan usulsüzlük sebebiyle açılan davada, İstanbul 5. İdare mahkemesi, 10 Mayıs 2018 tarihinde "yürütmeyi durdurma Kararı" vermişti. Ancak bu karara rağmen inşaatın mühürlenmemesi nedeni ile eylem yapılmıştı.

ibb cemaat yurdu