AKP'li Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Sayıştay raporu: Ruhsatsız işyerleri, ihalesiz minibüs hatları

AKP'li Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Sayıştay raporundan ruhsatsız işyerleri, belediye meclis kararı olmadan tahsis edilen araçlar çıktı. Ayrıca işçilerin fazla mesaisinin eksik yazıldığı tespit edildi.

AKP'li Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Sayıştay raporu: Ruhsatsız işyerleri, ihalesiz minibüs hatları

Eda NARİN

İSTANBUL - 2022 yılının belediye ve bağlı idarelere ilişkin Sayıştay raporları yayımlandı. Diyanet'e 1056 metrekarelik arsayı bedelsiz tahsis etmesiyle gündeme gelen AKP'li Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ilişkin raporlarda usulsüzlükler ortaya çıktı.

RUHSATSIZ İŞYERLERİ TESPİT EDİLDİ

Raporda, belediye tarafından kiraya verilen bazı işyerlerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının olmadığı tespit edildi.

MİNİBÜS HATTI İHALESİZ VERİLDİ

530 adet (M plakalı) ticari hatlı minibüsün süresiz olarak ihale yapılmadan verildiği saptandı.

ARAÇLAR BELEDİYE MECLİS KARARI OLMADAN TAHSİS EDİLDİ

Belediye tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edilen araçlar için belediye meclisi kararı olmadığı rapora yansıdı.

İŞÇİLERİN FAZLA MESAİSİ, EKSİK YAZILDI

Öte yandan işçileri fazla mesai hakkının da gasp edildiği raporlarla ortaya çıktı. Mesai cetvelinin gerçeği yansıtmadığının belirtildiği raporda, daha fazla mesai yapıldığı halde puantaja eksik yazıldığı tespit edildi.

BELEDİYEDE MALİ HİZMETLER UZMANI YOK

Raporda, belediyede mali hizmetler uzmanı ya da mali hizmetler uzman yardımcısının istihdam edilmediği de belirtildi.

AVUKATLARIN VEKALET ÜCRETİ, PRİME TABİ TUTULMADI

Belediye bünyesinde sözleşmeli olarak istihdam edilen avukatların vekalet ücretlerinin de sosyal güvenlik primine tabi tutulmadığı bulgusu raporda yer aldı.

KREDİLERİNİ SÜRESİNDE KAPATMADI

AKP'li belediyenin muhasebe hesap ve kayıtlarının incelendiğinde ise bazı iş avansı ve kredilerin süresinde kapatılmadığı tespit edildi.

DİĞER BULGULAR

Sayıştay'ın AKP'li Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait raporunda yer alan diğer usulsüzlükler ise şu ifadelerle yer aldı:

  • Kurumun maddi duran varlık hesaplarında kayıtlı bulunan ancak hizmet imtiyaz sözleşmeleri uyarınca kuruma ait şirketlere işletme hakkı devredilen yeraltı ve yerüstü düzenleri ve binaların kaydedildiği 256 Hizmet İmtiyaz Varlıkları Hesabının gerçeği yansıtmadığı görülmüştür.
  • Taşınır Mal Yönetimi Hesabı İcmal Cetvelindeki kayıtlı tutarlar ile muhasebe kayıtlarındaki bakiyelerin uyuşmadığı görülmüştür.
  • Kurum muhasebe hesap ve işlemlerinin incelenmesinde; 25 Maddi Duran Varlıklar hesap grubunda kayıtlı bir kısım duran varlık için amortisman ayrılmadığı, bir kısım duran varlık için de kayıtlı değerinden daha fazla amortisman ayrıldığı görülmüştür.
  • Kurum tarafından ruhsat verilen, kiraya verilen ve ecrimisil alınan işyerlerinden bir kısmına ilişkin mükellefiyetin sağlanmayarak ilan ve reklam vergisi tahakkuk ve tahsilatının yapılmadığı görülmüştür.
  • İlçe belediyeleri tarafından toplanan çevre temizlik vergisine ilişkin payların büyükşehir belediyesine aktarılmadığı görülmüştür.
  • Konya Büyükşehir Belediye sınırları içinde faaliyet gösteren servis plakalarından bir kısmının İl Trafik Komisyonu ve İlçe Belediye Meclis Kararları çerçevesinde ihalesiz ve süresiz olarak verildiği görülmüştür.
  • Taksi plakalarının 86/10553 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Ticari Plakaların Verilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Karara uygun olarak verilmediği görülmüştür.
  • Konya Büyükşehir Belediye tüzel kişiliğine ait taşınmazların satışına yönelik belediye meclisi tarafından kabul edilen bir yönetmelik bulunmadığı, arsaların satış bedellerinin taksitlendirme suretiyle tahsil edildiği görülmüştür.
  • Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale edilen yapım işlerinde sözleşmede bulunmayan veya fiyatı belirli olmayan işlerin fiyatının fatura/ proforma fatura dayalı olarak oluşturulduğu ancak faturaların yerel rayiçlere uygun olduğuna ilişkin ticaret ve veya sanayi odasının onayının alınmadığı görülmüştür.
  • Bütün Riskler (All Risk) Sigorta Poliçeleri hakkında mevzuat hükümlerine uyulmaması
  • İdare tarafından yapılan bazı görevlendirmelerde taksi, teleferik ve tramvay gibi şehir içi ulaşım giderlerinin karşılandığı tespit edilmiştir
  • Harcırah Kanunu kapsamında değerlendirilmesi gereken bazı işlemlerde ödeme emrine eklenmesi gereken belgelerde eksikliklerin olduğu tespit edilmiştir.