AKP’li meclis üyesinden, AKP’li başkana suç duyurusu

Bingöl Belediyesi'nde DBP’li Belediye Meclis üyeleri, belediyeye ne kadar bağış yapıldığını, bu bağışların miktarını ve nerede kullanıldığını mercek altına aldı.

AKP’li meclis üyesinden, AKP’li başkana suç duyurusu

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK - Bingöl Belediyesi, ilginç bir yolsuzluk iddiası ile gündemde. Belediyenin kentte inşaatlar yapan müteahhitlerden bağış adı altında yüksek miktarda para aldığı ve bu paraları kayıt altına almadığına ilişkin iddialar Belediye Meclisinde sert tartışmalara konu oluyor. 2017 bütçe değerlendirmesi ve 2018 bütçe belirlemelerinin yapıldığı toplantılarda iddiaları DBP’li Belediye Meclis üyeleri gündeme getirdi. DBP’li Belediye Meclis üyeleri, belediyeye ne kadar bağış yapıldığını, bu bağışların miktarını ve nerede kullanıldığını mercek altına aldı. İddiaların ve tepkilerin odağında olan isim ise adaylık başvurusu sırasında MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı referans gösterdiği için uzun süre ismi basında yer alan AKP’li Belediye Başkanı Yücel Barakazi var.

1 MİLYON TL KAYIP

Yolsuzluğa konu olan Belediye’ye yapılan bağışlarla ilgili tartışmanın kaynağı, 17 Kasım 2016’da Bingöl Belediyesi Meclisinde yapılan "2017 Bütçe Görüşmeleri" toplantısı. 2016 yılında yapılan bu toplantıda DBP Belediye Meclis üyesi Aydın Bürçün, inşaat yapan hak sahiplerine sağlanan kolaylıklara karşılık, bu kişilerden bağış alınıp alınmadığını sordu. Bürçün’e cevap veren Belediye İmar Müdürü Hanefi Barakazi, ‘K’ adında bir şirket sahibin belediyeye 1 milyon TL bağış vereceğini, şu anda maddi imkanı elvermediğinden bu bağışın alınamadığını, söz konusu bağışın daha sonra alınacağını söyledi. İmar Müdürünün bu sözleri, Belediye Meclis oturumu tutanaklarına geçti.

Belediyeye aktarılacağı tutanaklara geçirilen 1 milyon TL’lik bağış, bu yıl yapılan 2018 bütçe görüşmelerine damgasını vurdu. DBP’li belediye meclis üyeleri, 1 milyon liranın 2017 bütçesinin içerisinde yer almadığını fark etti. Belediye Meclisine soru önergesi vererek, paranın akıbetini sordu. 20 gün süren toplantılara Belediye Başkanı Yücel Barakazi katılmadı. İmarla ilgili süren tartışmalarda AKP ve HDP’li üyeler arasında sert tartışmalar oldu.

AKP’Lİ MECLİS ÜYESİ AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI HAKKINDA SUÇ DUYURUSU BULUNDU

DBP Bingöl Belediyesi Meclis Grubu Sözcüsü Aydın Bürçün’ün, bu iddiaları gündeme getirdiği meclis oturumunda AKP’li Meclis üyelerinden de ilginç çıkışlar geldi. Bingöl kent merkezi ile ilgili imarda ciddi sorunlar yaşandığını ifade eden AKP Meclis Üyesi Arif Baynal: "İmarda yapılan yapılar, gelişi güzel yapılmaktadır. İmar planın uymamaktadır, suç işlemektedir. Bütün bu yapıların sorumlusu başkandır. Ben buradan Valimize ve İçişleri Bakanımıza sesleniyorum. Yücel Barakazi görevi kötüye kullanmıştır ve suç duyurusunda bulunuyorum" dedi.

Oturumun ilerleyen bölümünde tekrar söz alan AKP’li meclis üyesi Baynal, "Bu kadar betonlaşma Bingöl’e çok fazla. İnsanların yaşam alanlarını bitirdik" ifadelerini kullandı. AKP’li Baynal’ın bu sözleri, 17.11.2016 tarihli meclis tutanakta da yer aldı.

AKP’li meclis üyesinden, AKP’li başkana suç duyurusu - Resim : 1

BAŞKAN YOLSUZLUK İDDİALARININ TARTIŞILDIĞI TOPLANTIYI KESTİ

Belediyesi’nin Aralık ayı meclis toplantısının ikincisi, 4 gün önce yapıldı. Daha önceki toplantılara katılmayan Belediye Başkanı Yücel Barakazi, bu toplantıya katıldı. DBP Meclis Grubu Sözcüsü Bürçün, 2016 yılı meclis tutanaklarında da yer alan, bir firmanın Belediyeye yapacağı 1 milyon TL’lik bağışın, 2017 gelir kalemleri arasında görülmediğini hatırlattı. Bahsi geçen firmanın 5 bin metrekare yapı alanı olan arsaya, 33 bin metrekare yapı yaptığını ifade eden Bürçün, İmar Müdürü Mehmet Hanefi Barakazi’den bu durumu açıklamasını istedi. İmar Müdürü Barakazi, konu hakkında hazırlık yapmadıklarını, toplamda 500 yapıya ruhsat verdiklerini ve bunların hepsi hakkında açıklama yapmasının mümkün olmadığını belirtmesi üzerine, Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi konunun kapatılmasını istedi. Buna Bürçün’ün itiraz etmesi üzerine Bingöl Belediye Başkanı Yücel Barakazi ‘Yetkim var ve kesiyorum’ dedi. İleri ki bir tarihte DBP grubunun imarda usulsüzlük tespit ettikleri alanları parsel şeklinde belirtmesini isteyerek, İmar Müdürü Mehmet Hanefi Barakazi’nin basına açık bir şekilde sunum yapacağını söyledi.

DBP’Lİ MECLİS ÜYELERİ BAĞIŞLARIN MİKTARINI VE YOLSUZLUĞUN ADRESLERİNİ AÇIKLIYOR

Tartışmalara konu olan iddiaların yer aldığı Bingöl Belediyesi Meclis tutanaklarında, K. adındaki bir firmadan 1 Milyon, müteahhit R.Y’den ise 500 bin TL bağış alındığı ifade ediliyor. DBP Meclis üyeleri, bağışların alındığı kişilerin isimlerini, bağışın miktarını ve imarda yolsuzluk yapıldığı iddia edilen alanların adreslerine kadar sıraladı. Bu iddiaların açıklığa kavuşturulması için, bu konunun bağımsız bir komisyon tarafından kontrol edilmesini talep etti. Tüm bu talepler de meclis tutanaklarına geçirildi.

BÜRÇÜN: BODRUMLARA PARA KARŞILIĞINDA TAPU VERİLİYOR

Artı Gerçek’e konuşan DBP Bingöl Belediyesi Meclis Grubu sözcüsü Aydın Bürçün, tartışmalara konu olan bağışların, belediyenin sağladığı kolaylıklara karşı yapıldığını söyledi. Bürçün, "İmarda 3 kat bodrum yasaktır, suçtur. Normalinde bodrumlara tapu verilmiyor. Bahsettiğimiz K adındaki firmaya, 3 kat bodrum hakkı verilmiş. Bu 3 kat bodruma karşılık ilgili firma, belediyeye 1 milyon TL bağış yapmış. Yani bu bodrumların yapılmasına izin verilerek tapu verilmiş" dedi.

PARASI OLMAYINCA, ARACINI VERDİ

Belediyeye yapılan bağışlar ile ilgili asıl tartışmaların, AUDİ marka lüks bir aracın hibesi ile başladığını ifade eden Bürçün, "Bir şahsa, kolaylık yapma karşılığında para talep edilmiş. Adamda, parasının olamadığını, aracını verebileceğini söylemiş. AUDİ marka aracını vermiş. Tabi baktık bu araç belediyeye zimmet olarak geçmemişti. Bizde tamam madem almışsınız, o zaman belediyenin zimmetine geçirilsin dedik. Bu tartışmaların ardından hemen notere gidip sözleşmesini yaparak belediye zimmetine geçirdiler. Bu olaydan sonra belediyeye yapılan bağışları mercek altına aldık" diye konuştu.

BELEDİYEYE PARA VERENLERE TAPU KOLAYLIĞI

Bağış karşılığında, inşaat firmalarına sağlanan kolaylıklarında hukuki ve yasal olmadığını ifade eden Bürçün, işleyişi şu sözlerle anlatı: "Asıl mesele arsadır. Müteahhitlerin yaptığı inşaatlara göz yumuluyor. Örneğin her binanın bir asansör, kapıcı dairesi olması zorunludur. Ama buna göz yumuluyor veya yönetmeliğe bir şekilde uyduruluyor. Bodrumları neredeyse zeminde yapıp, ya dükkan, yada ev olarak yapılmasına göz yumuluyor. Misal bir binanın teras katı… Normalde terasın ancak yüzde 20 veya 40’ına kullanım izni veriliyor. Ama burada ne yapılıyor. Terasın yüzde 100’ünün kullanımına izin verilerek, bu teraslara normal bir daire statüsü verilerek tapu veriliyor. Parayı veren kişi teras katının yüzde 100’ünü kullanabilirken, para vermeyenler ancak yüzde 20’sini kullanabiliyor. Kısacası adamına göre uygulama söz konusu. Biz imar müdürüne, ‘hangi yönetmelikle bunları yapıyorsun’ diye sorduk. Bize ‘Bingöl belediyesinin imar yönetmeliği yoktur. Bu güne kadar yoktu. Bende Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yönetmeliğine göre yapıyordum’ cevabını veriyor. Neticede İmar’da yasal olarak açık çok… Tabi adamına göre davranılıyor. Kimine yüzde 20, kimisine de yüzde 100 imar izini veriliyor."

HER YIL BAĞIŞ ALDIĞI BELEDİYENİN SON İKİ YILINDA BAĞIŞ GİRDİSİ YOK

Belediye muhasebesine dilekçe vererek, şu ana kadar kimden ne kadar bağış alındığını sorduğunu anlatan Bürçün, "Bana cevap verildi. Her ne hikmetse, 2012’den bu yana verilen bağışların miktarını bildirdiler. 2012’den 2014’e kadar toplamda 1 milyon 200 ile 1 milyon 300 arasında değişen bağışların olduğu görüyoruz. 2015’te sadece 25 bin lira bağış yapılmış. 2016’ta ise hiç bağış alınmamış görünüyor. Bu bilgiyi aldığım, 30.11. 2017 tarihi itibari ile alınan bağış sıfır görünüyor. Her yıl bu belediyeye bağış yapılmış. Her nedense bu iki yıl hiç bağış yapılmamış. Yapıldığını biliyoruz. Ama resmi olarak yapılmamış. Kayıt altına alınmamış. Bizde bunu soruyoruz" dedi. Bağışın yapılmadığı belirtilen tarih, mevcut Belediye Başkanı Yücel Barakazi dönemine denk geliyor.

BAŞKAN VEKİLİ: BU PARA TAHSİL EDİLMELİ

Belediyeye yapılacağı söylenen, ancak kayıtlarda görülmeyen bağışları tüm toplantılarda gündeme getirdiklerini ifade eden Bürçün, "Önceki günkü toplantıda, Belediye Meclis başkanlığını Belediye Başkan Vekili Halim Sügü yapıyordu. Meclis Başkanına, ‘Başkan, bu miktar tutanaklara geçmişse, bu para tahsil edilmesi gerekmiyor mu’ diye sorduk. Meclis Başkanı Sügü, ‘tutanaklara geçmişse bu paranın tahsil edilmesi lazım’ dedi. Biz bu cümleyi de tutanaklara geçirdik" dedi.

BİNGÖL BELEDİYESİ: İDDİALAR DOĞRU DEĞİL. 1 MİLYON BAĞIŞ ALINMADI, BAĞIŞ KARŞILIĞINDA TERASLARIN YÜZDE 100’Ü KULLANDIRILMADI

İddiaları sorduğumuz Bingöl Belediyesi, iddiaları kabul etmedi. Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Bingöl Belediyesi, gündeme getirilen iddiaların belediyeyi zan altında bırakacak nitelikte olduğunu bildirdi. Açıklamada, "Söz konusu bir firmanın emsele dönüşme karşılığında belediyeye 1 milyon TL bağış yapma talebi, mecliste görüşülerek etraflıca tartışılmıştır. Bağış konusu meclis tutanaklarına, ‘…Belediyemize 1 milyon TL bağış verileceği ancak şuanda maddi imkânları elvermediğinden bu bağış alınmamıştır. Daha sonra alınacaktır…’ şeklinde yansımıştır. Ancak söz konusu firmanın talep ettiği bölgedeki tüm alan için emsale dönüşme kararı verildiği için ilgili firma bağış yapmaktan vazgeçmiştir. Bu süreçten sonra firmadan herhangi bir şekilde bağış alınmamıştır" ifadeleri kullanıldı.

Belediyeden yapılan açıklamada, "Bağış karşılığında, teras katının yüzde 100 kullanıma açılması" iddialarına da yer verildi. Bu iddiaların asılsız olduğunun belirtildiği açıklamada, "İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüzün böyle bir uygulaması kesinlikle yoktur. Bağış karşısında teras katını tamamen kullanıma açacak tek bir kararımız yoktur" denildi.

Bingöl