'Almanya yalnız Almanya değil'
Rusya ile uçak düşürme krizinin ağır faturası ortadayken Almanya ile tırmandırılan gerginliklerin sonuçları çok yönlü olarak dikkate alınmalıdır.
GÜNCEL- turizmgazetesi.com yazarı Fehmi Köfteoğlu, Türkiye ile Almanya arasındaki krizin siyasal alana olduğu gibi ekonominin bütününe ve özellikle de turizme yansımalarının şimdiden görülmeye başlandığını yazdı. Düşürülen Rusya uçağından sonra turizmde yaşanan krizin bir benzerinin Almanya ile yaşandığına dikkat çeken Köfteoğlu, "Almanya’nın turizmde diğer Avrupa ülkeleri üzerindeki etkisi ve yönlendiriciliği biliniyor" hatırlatması yaptı.
Köfteoğlu'nun 'Almanya yalnız Almanya değil' başlıklı yazısı şöyle:
2015 yılı 24 Kasım günü Rus uçağı düşürüldü.
Dönemin başbakanı ile cumhurbaşkanı emri kimin verdiği konusunda yarışa girdiler.
Rus uçağının düşürülmesi kısa sürede çok yönlü ağır bir fatura ödenmesine neden oldu.
Neyse ki dokuz ay sonra da olsa akl-ı selimin ağır basmasıyla özür dilenerek ilişkiler yeniden yoluna sokuldu.
Ama sıkıntıları hâlâ devam ediyor
Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle Türkiye turizmde tarihinin en ağır krizini yaşadı.
15 kat artışa rağmen..
2017 yılında Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısı bir yıl öncesine göre yüzde 5-10 değil 15 kat artmasına rağmen hâlâ 2014 yılının gerisindedir.
Rus uçağının düşürülmesiyle tarım ve ekonominin diğer alanlarında ciddi kayıplara neden oldu.
Türkiye turizmde 2017 yılına sıkıntılı girdi.
3-5 'Evet' oyu için
Zira Rusya ile ilişkiler düzelmeye başlarken bu kez içine girilen 16 Nisan Başkanlık referandumu için Avrupa ülkelerinde başta Almanya ve Hollanda olmak üzere yurttaşlarımızın yaşadığı diğer Avrupa ülkelerinde yürütülmek istenen propagandaya izin verilmemesi ile başlayan gerginlik adım adım tırmandırıldı.
16 Nisan referandumu geçti derken bu kez Avrupa ülkeleri özellikle Avrupa’nın ekonomik ve siyasi anlamda lokomotifi ve yönlendiricisi konumunda olan Almanya ile yine siyasal temelde gerginlikler yaşanmaya başladı.
Booking com olayı
Hollanda ile yaşanan gerginlik döneminde online rezervasyon sitesi Booking Com ile ilgili vergi ödenmemesi gibi haklı bir temelde olan ama yöntem ve zamanlaması ile Türkiye’ye zarar veren sistem kapatılması kararı alındı.
Booking com ile ilgili kararın alınmasında şirketin Hollanda merkezli olmasının etkisi olduğu konuşuluyor.
Booking Com yasağı hâlâ devam ediyor.
Sektör tarafları gayretli ama...
Siyasal alanda ilişkilerin gerginleştirildiği dönemde sektörün Türkiye ve Almanya’daki tarafları bu gidişatın turizme yansımaması için çaba harcadı.
Çabalara rağmen erken rezervasyon döneminde meydana gelen kayıpları telafi etmek mümkün değildi.
21 Avrupa ülkesi düşüşte
Nitekim yılın ilk beş aylık döneminde Türkiye’ye gelen yabancıların ülkelere göre dağılımı incelendiğinde 21 Avrupa ülkesinden gelenlerin yüzde 15 ile yüzde 40 arasında düşüş gösterdiği görülüyor.
Bu durumda sektör umudunu son dakikacılara bağlamıştı.
Bu yönde olumlu gelişmeler de yaşanmaya başlamıştı.
Tam bu sırada Almanya ile siyasal alanda bir süreden beri yaşanan gerginlik hızla tırmandı.
'Last minute' umudu..
Bu da umut bağlanan ‘Last minute’ (Son dakika) beklentilerini suya düşürdü.
Nitekim son dakikada da olsa Türkiye’ye gitme kararında olan iki Almandan birinin son gelişmeler üzerine artık Türkiye’ye gitmeyeceğine ilişkin haberler Alman basınında manşetlerden haber yapılıyor.
Karşılıklı suçlamalar
İki ülke ilişkilerinin gerginleşmesinde Türkiye Almanya’yı Eylül ayında yapılacak seçimlerde partilerin kendilerine malzeme yapmakla, Almanya ise İstanbul Büyükada’da yapılan bir toplantıya katılanların tutuklanması üzerinden Türkiye’de yaşanan insan haklarıyla ilgili uygulamalar nedeniyle suçluyor.
İki tarafın söylediklerinde de haklılık payı var.
Ama bu, sonucu değiştirmiyor.
Türkiye ile Almanya arasında gerginleşen ilişkilerin siyasal alana olduğu gibi ekonominin bütününe, özellikle de turizme yansımaları hemen yaşanmaya başladı.
Almanya, yalnız Almanya değil
Türkiye-Almanya arasında gerginleşen ilişkilerin daha şimdiden ortaya çıkan sonuçları yanında bir başka özelliğine dikkat çekmek istiyoruz.
Almanya Türkiye’nin dış ticaretin genelinde ve turizmde en büyük ortağıdır.
Almanya aynı zamanda siyasal alanda da son dönemde başta Suriye’deki gelişmeler olmak üzere buna benzer Kuzey Irak’ta yapılmak istenen referandum ve Türkiye’nin Avrasya açılımında diğer Avrupa ülkelerinden farklı olarak Türkiye’nin politikalarını destekleyen, yer yer aynı politikaları izleyen bir ülkedir.
Yani Almanya siyasal alanda da kökleri tarihe uzanan önemli bir müttefiktir.
Bunlara ek olarak Almanya yalnız Almanya değildir.
Almanya’nın turizmde diğer Avrupa ülkeleri üzerindeki etkisi ve yönlendiriciliği biliniyor.
Almanya Avrupa seyahat pazarının merkezi ve lokomotifidir.
Eyy ile başlayan çıkışlar
16 Nisan referandumunda 3-5 evet oyu almak izin "Eyy Almanya" diye başlayıp Nazi suçlamalarına kadar uzanan günübirlik politikalarla çıkışlar yapılırken bu gerçekler dikkate alınmalıdır.
Rusya ve Almanya, Türkiye’nin genel ekonomisi ve turizmde en büyük ilk iki ortağıdır.
Buna siyasal alandaki ilişkiler de dahildir.
YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ