Altaylı: 'Burada doğdular' diye övünüyorlar ancak hiç kimse 'niye burada doymadılar' diye sormuyor
'Bu soruların yanıtlarını merak etmediğimiz ve yanıtları öğrenmekten korktuğumuz sürece yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın başarıları ile övünmeye devam ederiz.'
Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Coronavirus aşısında yüzde 90 başarıya ulaştıklarını açıklayan Almanya merkezli BioNTech şirketinin kurucuları ve patronları Dr. Özlem Türeci ile eşi Prof. Dr. Uğur Şahin'in ülke basınında 'Türk' oldukları nedeniyle yapılan övgüye eleştiride bulundu.
"Bu bilim insanlarımızın başarıları karşısında ülke olarak yapabildiğimiz tek şey "doğdukları" evleri bulup fotoğraflarını çekmek ve "Burada doğdular" diye övünmek. Ancak nedense hiç kimse "İyi de niye burada doymadılar" diye sormuyor." diyen Altaylı, Türkiye'de neden ARGE yapılamadığına dikkat çekti.
Altaylı'nın Habertürk'te "Soramadığımız bir soru" başlığıyla yayımlanan bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:
BionTech’in kurucuları ve patronları Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci ile hep birlikte gurur duyuyoruz.
Bütün dünya onlardan bahsediyor ve epey uzun bir süreden sonra ilk kez içinde "Türk" kelimesi geçen cümlelerde "olumlu" anlamlara rastlıyoruz.
İki vatandaşımız her yende manşet, tüm insanlık onlara teşekkür ediyor.
Böylesi bir duruma son olarak Prof. Dr. Aziz Sancar Nobel Kimya Ödülü’nü kazandığı zaman şahit olmuştuk.
Memlekette bayram havası esmişti.
Bu bilim insanlarımızın başarıları karşısında ülke olarak yapabildiğimiz tek şey "doğdukları" evleri bulup fotoğraflarını çekmek ve "Burada doğdular" diye övünmek.
Ancak nedense hiç kimse "İyi de niye burada doymadılar" diye sormuyor.
Niye araştırmalarını bu ülkede yürütmediler ya da yürütemediler, niye bu memleketin laboratuvarlarında çalışmadılar ya çalışamadılar, niye bu buluşlarını doğdukları ülkede yapamadılar, hatta Şahin ve Türeci’nin durumunda olduğu gibi niye patentlerini bu ülkede çıkartmadılar!
Niye hiç kimse bu soruların yanıtlarını merak etmez?
Belli ki, insanımızın zekasında bir sorun yok.
Aziz Sancar örneğinde eğitimdeki sorun bile aşılabiliyor.
Peki sorun ne?
Türkiye’de neden araştıramıyor, Türkiye neden geliştiremiyor?
Niye ARGE lafını bu kadar çok kullanıp, bu kadar az fayda elde ediyoruz?
Bu soruların yanıtlarını merak etmediğimiz ve yanıtları öğrenmekten korktuğumuz sürece yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın başarıları ile övünmeye devam ederiz.