Altınel: Pasaportuma el konularak rehin tutulmama son verilmesini istiyorum

Savcı, Lyon-1 Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Barış Akademisyeni Altınel'in cezalandırılmasını istedi.

Altınel: Pasaportuma el konularak rehin tutulmama son verilmesini istiyorum

Doç. Dr. Tuna Altınel’in "örgüt üyeliği" suçlamasıyla bir süre tutuklu yargılandığı davasının ikinci duruşması Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Bianet'in haberine göre, esas hakkında mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, davaya konu Fransa’da gerçekleştirilen "Cizre: bir katliam hikayesi" adlı konferansa katılımından ötürü üyelikten cezalandırma talep etmeyeceğini, konferansa ilişkin sosyal medya paylaşımlarından hareketle "terör örgütü propagandası"ndan cezalandırma istediğini söyledi.

Mahkeme, sanık ve müdafilerine esasa ilişkin savunmaların hazırlamaları için süre vererek duruşmayı 24 Ocak 2020’ye bıraktı.

ALTINEL: PROPAGANDA DEĞİL GERÇEKLER SİLSİLESİ

Doç. Dr. Altınel, duruşma savcısının mütalaasında yer verdiği paylaşıma ilişkin, "Öncelikle bu kişisel bir paylaşım değil, derneğin ortak hazırladığı metin. O dönemde olanlar insan hakları kurumlarının raporlarıyla ortaya kondu. Yani siz demin bir terör örgütü propagandası örneği okumadınız, bir gerçekler silsilesi okudunuz" diye konuştu.

"Suçlamayı reddediyorum. Pasaportuma el konularak rehin tutulmama bir son verilmesini istiyorum" diyen Altınel, beraatine karar verilmesini istedi.

Avukatların da savcılık mütalaasına ilişkin savunmalarının ardından mahkeme duruşmayı erteledi.

NE OLMUŞTU?

Lyon-1 Üniversitesi Matematik Bölümünden Doç. Dr. Tuna Altınel, Fransa'da gerçekleşmiş bir konferans gerekçe gösterilerek 11 Mayıs günü Balıkesir'de tutuklandı.

Altınel, 10 Mayıs'ta pasaportu üzerindeki tahdite dair bilgi almak için Balıkesir Nüfus Müdürlüğü'ne gitmiş, aynı gün gözaltına alınmıştı.

Savcılığın tutuklama istemiyle adliyeye sevki ardından nöbetçi hakimliğin kararıyla tutuklanarak Kepsut L Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

Soruşturma kapsamında Altınel'e Lyon'da katıldığı konferans nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçlaması yöneltilmişti. Söz konusu panelde Altınel, eski HDP milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın konuşmalarını Türkçe'den Fransızca'ya tercüme etmişti.

Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 30 Temmuz'daki ilk duruşmada, 81 gündür tutuklu olan barış akademisyeni Doç. Dr. Tuna Altınel'in adli kontrol tedbiri uygulanmaksızın tahliyesine karar verdi. Ancak Altınel'in el konulan pasaportu yasal bir dayanak olmadığı halde kendisine henüz teslim edilmedi.

duruşma pasaport LYON Tuna Altınel