Amerika, Türkiye’nin Suriye Kürtlerini vurmasına niye sessiz?
David Lepeska, The National News gazetesine Türkiye’nin Rojava bölgesine giderek artan saldırılarını değerlendiren bir makale kaleme aldı.
Fotoğraf: The National News
Bölgeyi ve Kürt meselesini yakından takip eden David Lepeska, The National News gazetesine Türkiye’nin Rojava bölgesine giderek artan saldırılarını değerlendiren bir makale kaleme aldı. Lepeska, Afganistan krizinden faydalanan Ankara’nın bu saldırıları karşısında sessiz kalıyor olmasına dikkat çekti:
Geçen hafta çıkan haberler Washington'un kuzeydoğu Suriye'deki ana ortağı Kürt liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) midesine bir yumruk gibi inmiş olmalı: ABD birlikleri, biri çok önemli olmak üzere üç askeri üssü sessizce çekmişti. Al Omar petrol sahası ve Kamışlı şehri yakınlarında bir başka petrol sahası.
2019 IŞİD'in yenilgisinde en önde görev yapan SDG'nin en büyük korkusu, ana müttefiki tarafından terk edilerek kendisini terör örgütü olarak gören Türkiye'ye karşı açık bırakılması.
ABD Başkanı Donald Trump, 2018'in sonlarında, bazı Suriyeli Kürtlerin "arkadan bıçaklama" olarak nitelendirdiği - ABD'nin Suriye'den tamamen çekildiğini duyurduğunda bu tür korkular hissedilmişti.
Geçen ay ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi, Suriye Kürtlerinin ABD'nin ayrılışı haberleriyle ilgili korku duygusunu yeniledi. Gerçi bu iddiayı dile getiren yayının İran kaynaklı olduğu ortaya çıktı ve Washington derhal bir açıklama yaparak bu haberi yalanladı.
Centcom, The National'a verdiği demeçte, IŞİD'i yenme koalisyonunun bir parçası olarak Suriye'deki 900 ABD askeri personeline atıfta bulunarak, "Ortak güçlerimiz SDG ile 'IŞİD'i yenme' misyonuna bağlıyız" dedi.
Yine de ABD'nin Afganistan'dan çekilmesi, Suriye'deki ve Irak'taki Kürt militan gruplar için iki kat kötü görünüyor. Birincisi, karar ve sonuçları her yerdeki ABD ortaklarına Washington'a güvenmemeleri için bir ders niteliği taşıyor.
İkinci önemli husus ise, küresel olarak Afganistan'a odaklanma var ve Türkiye'nin orada oynamaya hazır göründüğü kritik rol nedeniyle Washington yönetimi Ankara'ya güney sınırında daha fazla serbestlik sağlayacak gibi görünüyor.
Ankara, SDG'yi ABD tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) bir uzantısı olarak görüyor. Türkiye, Kürt savaşçıları ve onların Irak'taki müttefiklerini hedef alan bir dizi saldırı başlatmak için Batı’nın Afganistan’a odaklanmasını çoktan kullandı bile.
Taliban'ın Kabil'i almasından bir gün sonra, Irak'ın kuzeybatısındaki Sincar yakınlarında bir Türk hava saldırısı, IŞİD'le savaşmak için kurulmuş olan yerel bir koalisyonun kurucu başkanı Hassan Saeed de dâhil olmak üzere üç Ezidi savaşçıyı öldürdü.
Bu muhtemelen Türk ordusunun son yıllardaki en yüksek profilli suikastıydı. Türkiye, Said ve direniş grubunu PKK'nin bir başka kolu olarak görüyor. Ancak IŞİD'in 2014'te Ezidilere uyguladığı soykırımın ardından Sincar merkezli militan grubunu oluşturan Saeed'in o gün Irak Başbakanı Mustafa Al Kadhimi ile görüşerek grubunun Irak Güvenlik Hizmetlerine dâhil edildiğini göstermesi planlanmıştı.
Bir hafta sonra, Türk insansız hava araçları Doğu Kürdistan'da, İran sınırına yakın iki düzineden fazla tarımsal hedefi vurdu - bu, Ankara'nın yalnızca olağan hedefleri olan batı bölgelerini değil, kuzey Irak'ta herhangi bir yere saldırabileceğinin bir göstergesi oldu.
Irak hükümetinin Türkiye'nin artan saldırganlığına karşı ses çıkarması pek olası değil çünkü ikisi son zamanlarda bağlarını daha da sıkılaştırdı. Geçen hafta Bağdat, Türkiye'den insansız hava araçları, helikopterler ve diğer gelişmiş silahlar da dâhil olmak üzere büyük bir alım yapacağını duyurdu.
Suriye'de son iki haftada gerçekleştirilen Türk hava saldırılarında, IŞİD'e karşı gösterdiği cesaretten ötürü yaygın olarak övülen komutan Sosin Ahmed ve grubun Haseke-Kamışlı karargâhının komutanı Salahuddin Shahabi de dâhil olmak üzere iki düzine SDG savaşçısı öldürüldü.
Kürtler, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı savaşın ilk günlerinden bu yana Suriye'nin kuzeydoğusunun büyük bir bölümünü kontrol ediyor. Türkiye bu bölgeye iki büyük saldırı düzenledi, 2018'de Afrin'i ve ertesi yıl Ras Al Ain'den Tel Abyad'a kadar uzanan bir sınır bölgesini etnik temizlik suçlamalarına muhatap kalarak ele geçirdi.
Kürt güçleri, yaklaşık 10 bin İŞİD üyesini hapishanelerde ve 60.000 kadar IŞİD bağlantılı kadın ve çocuğu kamplarda tutmaya devam ederek olası bir IŞİD yeniden dirilişini engelliyor. Türk ordusuna ek olarak, IŞİD direnişinin son ceplerinde de savaşıyor.
Bu tablo içinde Nisan ayında Kamışlı'ya saldırı başlatan Suriye hükümeti, bir miktar toprak kazanmayı başardı. Bu arada, İran destekli gruplar son aylarda Suriye'deki ABD güçlerine ve Irak'taki Kürt militanlara saldırılar başlattı.
Kâğıt üzerinde Rus koruması altında olmasına rağmen, Ayn Issa'dan Tel Tamar'a kadar uzanan kuzeydoğu Suriye'nin Kürt ağırlıklı bölgesi, Ekim 2019 ateşkesinden bu yana 800'den fazla Türk saldırısına maruz kaldı. Ancak hedeflenen insansız hava araçları saldırıları yeni ve Türkiye'nin kuzey Irak'taki operasyonlarının Suriye'nin kuzeydoğusuna olası bir genişlemesini temsil ediyor.
Burada asıl soru, ABD'nin Ankara'ya zımni onay verip vermediği. Geçen hafta, ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Wayne Marotto, görevinin IŞİD'i yenmek olduğunu, Türk saldırılarına yanıt vermek olmadığını söyledi. SDG ise, ABD'yi "herhangi bir sorumluluk almamakla" eleştirdi