Ankara Okul Yemeği Koalisyonu kuruldu: 'Çocuklar okuldan alınıyor, çocuk işçi sayısı artıyor'
Ankara’da sendika ve akademisyenlerin de aralarında bulunduğu bir grup Ankara Okul Yemeği Koalisyonu’nu kurdu. Koalisyon, çocukların yarısının okula aç gittiğini belirterek, bu durumun çocuk işçi ve erken yaşta evliliklerin önünü açtığını belirtti.
Seda TAŞKIN
ANKARA - Eğitim Sen Ankara Şubeleri, Veli – Der Ankara, Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (Hasuder), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, 29 Ekim Kadınları Derneği, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Türk Kadınlar Birliği, Ekmek ve Gül, Gıda Mühendisleri Odası, Ankara Baro Başkanı Mustafa Köroğlu, Prof. Dr. Ahmet Yıldız, Yıldırım Kaya, Dr. N. Fevziye Sayılan, akademisyen ve gazeteciler Ankara Okul Yemeği Koalisyonu’nu kurdu.
‘SAĞLIKLI BESLENME TEMEL GEREKSİNİMDİR’
Mülkiyeler Birliği’nde yapılan açıklamayı Koalisyon Sözcüsü Hülya Daran Deveci yaptı. Deveci yaptığı açıklamada, beslenmenin her bireyin sağlıklı gelişimi ve yaşam kalitesi için temel bir gereksinim olduğunu söyledi. “Başta çocuklar olmak üzere, yeterli ve dengeli beslenmek herkes için temel bir insan hakkıdır” diyen Deveci, şöyle konuştu:
“Çocukların sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için bu hakkın sağlanması gerekmektedir. Ancak ne yazık ki, ülkemiz de dahil olmak üzere çok sayıda ülkede hala birçok çocuk yoksulluk sebebiyle yetersiz beslenme ve açlıkla mücadele etmektedir. Yetersiz beslenme, temiz ve içilebilir suya erişememe ve açlık, çocukların üzerinde fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak olumsuz etkilere neden olmaktadır.”
‘BESİN DEĞERİ YÜKSEK GIDALARA ERİŞİM ZORLAŞTI’
Deveci, yapılan araştırmalarda yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısıldığını ve algılamanın azalarak öğrenmede güçlük yaşandığını söyledi. Bu durumun devamsızlık süresinin uzamasına neden olduğunu ve okul başarılarında azalmalara sebebiyet verdiğini belirten Deveci, “Ülkemizde ilgili politikaların geliştirilmemesi sonucunda ortaya çıkan gelir dağılımındaki eşitsizlikler, yoksulluk, işsizlik, yüksek enflasyon, gıda kalitesizliği ve güvencesizliği neticesinde birçok aile için sağlıklı ve besin değeri yüksek gıdalara erişim zorlaşmıştır” açıklamasında bulundu. Deveci, yüksek enflasyon sebebiyle son yıllarda her üründe olduğu gibi gıda fiyatları da katlanarak arttığını belirterek, DİSK-AR verileri paylaştı. Deveci, şöyle devam etti:
“En yoksul yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu Aralık 2023 itibariyle yüzde 105,5’tir. İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyelerinin gerçekleştirdiği Çocuğun İyi Olma Hali İstanbul Araştırması (2023) bulgularına göre en yoksul ailelerde haftada en az iki kere et yiyebilen çocukların oranı yüzde 13, aynı sıklıkta balık yiyebilen çocukların oranı ise yüzde 2’dir. Eğitim İzleme Raporu 2023 verilerine göre önceki yıl eğitime kayıtlı olan en az 20 bin öğrenci okulu bırakmıştır. Birçok ülkede çocukların temel günlük beslenmelerine destek olmak için okul yemeği programları uygulanmaktadır.”
‘ÇOCUKLARIN YARISI OKULU AÇ GİDİYOR’
Son yapılan araştırmalara göre okul çağındaki çocukların en az yarısının okula aç gittiğini belirten Deveci, bu durumun ise çocukların okulu bırakmasına neden olduğunu ve çocuk işçiliğinin artmasına ve erken yaşta evlilikler gibi birçok soruna neden olduğu söyledi. Türkiye’de beslenme yetersizliği sorununun, çocukların sağlığını ve geleceği üzerinde ciddi ve kalıcı olumsuz etkilere neden olduğunu söyleyen Develi, bu sorunun çözülmesinin, sağlıklı ve başarılı bir neslin yetişmesi için elzem olduğuna dikkat çekti.
‘BESLENME TEMEL HAKTIR, KURUMLAR SORUMLULUK ALSIN’
“Beslenmenin temel bir hak olduğu hatırlanmalı, kamu kurumları sorumluluklarını yerine getirmelidir” diyen Develi, şöyle devam etti:
“Okul yemeği programları yoluyla okul çağındaki çocuklara ücretsiz gıda ve beslenme desteğinin kamu kurumlarının politika önceliği olması son derece ivedidir. Ancak takip edilen politikalara bakıldığında okul yemeği programlarının kamu gündeminin dışında bırakıldığı, henüz Şubat 2023’te başlatılan anaokullarına besin desteği hizmetinin bile ekonomik koşullar gerekçe gösterilerek geri çekildiği görülmektedir.”
‘HÜKÜMET SORUMLULUK ALMALI’
Beslenme ve açlık sorunu yaşayan kesimlere yönelik “kamusal destek dayanışma programının” acil uygulamaya konulması gerektiğine dikkat çeken Develi, hükümetin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini söyledi. Ankara Okul Yemeği Koalisyonu olarak siyasal iktidar ve muhalefet partilerine seslerini duyurmaya devam edeceklerini belirten Develi, “Son derece önemli olan bu meselenin çözümüne katkı sunmak isteyen kurum ve kişilere çağrımızdır: Gelin hep birlikte çocuklarımızın bugününe ve geleceğine sahip çıkalım, yapılan çalışmaların takipçisi olalım ve birlikte çözüm üretelim” dedi.