Ankara'da Somalililere baskı: Tabelaları değiştirildi
Ankara ‘da Somalilere ait dükkan tabelaları zorla değiştirildi, bir kısmı ise yerinden söküldü. 'Somali' adı ve Somalice ibarelerin kaldırılmasını polisin istediği iddia edildi.
Seda TAŞKIN
+GERÇEK - Afrika ülkesi Somali'den Türkiye’ye gelenlerin, Ankara'da Sümer 1 ve Sümer 2 sokakta açtıkları, kendi kültürlerini yansıtan 30’a yakın dükkan bulunuyor. Medyada "Ankara’nın göbeği Somalilerin oldu" başlığıyla servis edilen haberlerinin ardından Somalilere önce sokağa gelen ırkçı gruplar saldırdı şimdi ise dükkanlardan Somali ibareler kaldırıldı.
Somalililer birçok dükkanın aylarca kapatıldığını belirtirken, Somalili ve çevre esnafın iddialarına göre sokağa gelen polisler tabelaların Türkçeleştirilmesini istedi. Çankaya Belediyesi’nde çalışan zabıta amiri belediyenin böyle bir uygulama yapmadığını bildirirken, emniyet ise tabela işlemlerine belediyenin baktığını söyledi.
SOMALİ SOFRASI YERİNE GÜZELYURT SOFRASI
Somaliler 3 yılı aşkın bir süredir Sümer sokakta lokanta, kafe, berber, butik, kuaför ve market gibi birçok iş yerinin sahibi, bir kısmının da işletmeciliğini yapıyor. Somaliler dükkanlarının tabelalarına kendi kültürlerini yansıtan Somali Sofrası, Som Market, Somali Macmacaan Sweets gibi isimler vermişti. Ancak içinde Somali ve Somalilere ait kelimeler tabelalardan çıkartılarak yerine Türkçe isimler verildi. Somali Sofrası olan restorandın ismi Güzelyurt Sofrası oldu. Afrikalı Hakan Köfte’nin ismi Hakan Köfte olarak değiştirildi, kuaförün ismi ise Nasip Kuaför oldu. Sokakta Somalilerin ismi olan hiçbir tabela kalmadı.
‘POLİSLER GELEN MÜŞTERİLERİ KARAKOLA GÖTÜRÜYOR’
Somalili restoran çalışanı yaşananları +Gerçek’e anlattı. Güvenlik nedeniyle ismini vermek istemeyen Somalilinin verdiği bilgiye göre, polisler Sümer sokaktaki dükkan sahiplerine tabelada yer alan isimlerin Türkçe olarak değiştirmeleri gerektiğini söyledi. Kimi dükkanların aylarca kapatıldığını söyleyen Somalili, yaşanan olaylardan kaynaklı bir süredir iş yapamadığını aktardı. Somalili çalışanın aktardığına göre sokağa gelen diğer Somalililer polisler tarafından kimlik uygulaması gibi nedenlerle karakola götürülerek saatlerce bekletilip ardından serbest bırakılıyorlar.
Bu uygulamalardan kaynaklı artık Somalili müşterilerin sokağa gelmediğini söyleyen çalışan, "Biz uzun zamandır burada çalışıyoruz ama kimseyle bir kavgamız olmadı. Biz burada yasal yollarla çalışıyor, insanlara başka bir kültürü tanıtıyoruz. Ne esnafla ne de başka biriyle hiç sorun yaşamadık. Hatta buradaki insanlarla aramız iyi. Esnaf gelir çayını bizden içer. Bu son yaşananlar bizi çok üzdü. İşlerimiz çok azaldı. İnsanlar artık buraya gelmek istemiyorlar. Burada kardeşçe yaşıyorduk ama artık bizde korkuyoruz. Biran önce yeniden eski zamanlara dönmek istiyoruz" diyor.
Konuştuğumuz esnaflar ise Somalilerin kimseye bir zararı olmadığını, aksine ekonomiye canlılık kattıklarını söyledi. İsmini vermek istemeyen bir taksici, emniyet güçlerinin buraya gelerek Somali isimlerinin kaldırmasını istediğini söyledi. Özellikle bazı medya kuruluşlarının sokağı hedef gösterdiğini söyleyen taksici, "Burada yakın zamana kadar bu olaylar yaşanmadan canlılık vardı. İnsanlar Somali yemeklerini ve kültürlerini merak edip, buraya akın ediyorlardı. Onlar kazandıkça bizde kazanıyorduk. Bu durum bizi de etkiledi. Umarım yakın zamanda yeniden düzelir ve insanlar rahatça buraya yeniden gelir" dedi.
BELEDİYE DE EMNİYET DE KABUL ETMEDİ
Konuya ilişkin görüştüğümüz Çankaya Belediyesi’nde çalışan zabıta amiri ise belediyenin böyle bir uygulaması olmadığı bilgisini paylaşarak, tabelaları değiştirme kararının belediye tarafından alınmadığını söyledi. Somalili ve esnafın tabelaları emniyet görevlilerinin baskısı üzerine değiştirildiğini iddia etmesinin ardından, telefon üzerinden görüştüğümüz emniyet çalışanı ise bu tür işlemlerin belediye tarafından yapıldığını ve konuya ilişkin bilgilerinin olmadığını söyledi.