Antep’te İHD'den kayyım tepkisi: 'Yerel demokrasinin güvencede olması barışın en önemli koşulu'
Sinan ŞAHİN
ANTEP- Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanması ve yüzde 48.91 oy alarak seçimi kazanan DEM Partili Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın 10 yıldır süren davada 19 yıl 6 ay ceza verilerek tutuklanmasına tepkiler sürüyor. İHD Antep Şubesi, 'Barış Nöbeti'nde bu hafta kayyım uygulamasını protesto etti. Nöbet eylemine, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES), Türkiye İşçi Partisi, (TİP) 78'liler Meclisi ve Barış Anneleri de destek verdi.
'KAYYIM ATAMALARI HUKUKA AYKIRI'
Ortak açıklamayı okuyan İHD Antep Şube yöneticisi Cengiz Tunç, Avrupa Konseyi’ne bağlı Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nin, Türkiye’de iktidarın belediyelere atadığı kayyımların uluslararası hukuka aykırı olduğuna dair 23 Mart 2022 tarihli kararını hatırlattı.
'YEREL DEMOKRASİNİN GÜVENCE ALTINDA OLMASI BARIŞIN EN ÖNEMLİ KOŞULU'
Kayyım atamalarının seçme ve seçilme hakkına yönelik açık bir müdahale ve antidemokratik bir uygulama olduğunu vurgulayan Tunç, "DBP ve HDP’li belediyelerle başlayan hukuksuzluk DEM Partili belediyeler ile devam etmektedir. Hızlıca tüm DEM Partili Belediyelere yayılma tehlikesi barındırmaktadır. Biz, bir kez daha demokrasinin askıya alınmasına karşı Türkiye’nin demokratik yapısını inşa ve demokrasiyi, demokratik değerleri korumak için yurttaşların yönetim kademelerine doğrudan katılımını hedefleyen ve söz sahibi kılan etkin bir yerel demokrasi anlayışını daha güçlü şekilde tesis edilmesi gerektiği inancındayız. Tam bir demokratik sistemin inşası için yerel demokrasinin güvence altında olması barışı ve demokrasiyi sağlamanın en önemli koşuludur" diye konuştu.
'DEMOKRATİK TEPKİLERE SAYGI GÖSTERİLMELİ'
Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanmasının ardından valiliklerce eylem ve etkinliklerin yasaklamasını eleştiren Tuç, "Valiliklerin almış olduğu eylem ve etkinlik yasakları derhal geri çekilmeli, halkın anayasal, demokratik tepkilerine saygı gösterilmelidir" dedi.
'DEMOKRATİK DEĞERLERE DÖNÜN'
İktidara çağrı yapan Tuç, açıklamayı şu sözlerle tamamladı:
"Siyasal iktidarı demokratik ve barışçıl bir geleceğin inşası için bu kritik süreçte sorumluluk içerisinde davranmaya, geçmişten ders çıkartarak Hakkâri Belediyesi’ne atanan kayyımı geri çekmeye, demokratik ve evrensel hukuk değerlerine dönmeye davet ediyoruz."
Açıklamanın ardından haftalık 'Barış Nöbeti' kapsamında üç saatlik oturma eylemi yapıldı.
İstanbul’da ‘Hakkari’ protestosu: Kayyım bertaraf edilene kadar sokaktayız
Van’daki kayyım protestoları dördüncü gününde: 'Akış, Hakkari halkının meşru belediye başkanıdır'
Antep'te kayyım protestosu: 'Bu zulme geçit vermeyeceğiz'
Adana'da DEM Parti'nin kayyım nöbetine polis ablukası, arbede yaşandı