Antik kentteki kaçak AVM'de ruhsat gerilimi

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz: Duyarlı insanların yardımını istiyor ve yargının bağımsız bir şekilde karar vermesini bekliyorum.

Antik kentteki kaçak AVM'de ruhsat gerilimi

Rıfat DOĞAN

ARTI GERÇEK - Bursa'nın Mudanya ilçesindeki Myrliea Antik Kenti'nin bulunduğu alana inşa edilen kaçak AVM ile ilgili imar affına başvurup yapı kayıt belgesi alan firma ile belediye arasındaki ruhsat gerilimi devam ediyor.

Mudanya'da arkeolojik sit alanı olan Myrliea Antik Kenti'nin üzerine inşa edilen ancak mahkeme kararlarıyla açılışına izin verilmeyen AVM'nin sahibi Özdilek Grubu imar affına başvurmuş ve yapı kayıt belgesi almıştı. Firmanın yapı kayıt belgesini almasıyla yargı süreci de sonlandırılmış oldu.

Hükümetin seçimlerden kısa bir süre önce kaçak yapıları yasal hale getirmek için çıkardığı imar affına başvuran Özdilek Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, yapı kayıt belgesi aldıktan sonra Mudanya Belediyesi'ne AVM'nin işletme ruhsatı için başvuruda bulunmuştu.

Antik kentteki kaçak AVM'de ruhsat gerilimi - Resim : 1

BELEDİYE İLE FİRMA ARASINDA RUHSAT GERİLİMİ DEVAM EDİYOR

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz ise o dönem Artı Gerçek'e yaptığı açıklamada "Biz de imar affından sonra ilk acele kamulaştırma kararı aldık, antik kenti halka kazandıracağız" demişti. Firmanın ruhsat için başvurduğu temmuz ayından bu yana Mudanya Belediyesi ile Özdilek Grubu arasında ruhsat gerilimi giderek büyüyor. Firmanın avukatları belediyeden ruhsat almak için sürekli baskı yaparken, belediye ise antik kent üzerindeki AVM'ye izin vermemek noktasında geri adım atmıyor.

Yapı kayıt belgesi alındığı için şu an belediye firmaya ruhsat vermek zorunda, ancak açılan kamulaştırma davasından olumlu bir karar bekleniyor.

Antik kentteki kaçak AVM'de ruhsat gerilimi - Resim : 2

İLGİLİ HABER: ANTİK KENTE KAÇAK AVM'NİN İMDADINA İMAR AFFI YETİŞTİ

FİRMA TAKASA DA YANAŞMIYOR

Antik kent üzerine yapılan AVM'ye rushat vermemekte kararlı olduğunu belirten Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Artı Gerçek'e konuşarak "Acele kamulaştırma kararımızı gönderdiğimiz İçişleri Bakanlığı’ndan onay bekliyoruz. Ondan sonra gereği yapılacaktır" dedi.

"Böylesine önemli ve Bursa'nın içinden çıkmış firmanın burada ısrarlı bir şekilde AVM açma talebine açıkçası anlam vermek zor. Neden? Biz kendisine söyledik" diyen Türkyılmaz, firmaya başka bir yeri takas usulüyle vermek ya da bedelini ödeyerek almak şeklinde bir öneride bulunduklarını ancak firmanın antik kentin ruhsatını almak konusunda ısrarcı olduğunu söyledi.

Antik kentteki kaçak AVM'de ruhsat gerilimi - Resim : 3

'BURASI AVM OLURSA SADECE PATRONU KAZANIR'

Türkyılmaz, "Antik kentin AVM olarak değil halka kazandırma adına ülkemiz, Mudanya için ve bütün insanlık değerleri için çaba sarf ediyoruz, edeceğiz" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Buraya bir AVM yapılırsa patronu kazanacaktır. Ancak orasını arkeopark olarak yaparsak biz kazanırız, ülkem kazanır. Bu ülke ekonomisine de katkı yapar. Önümüzdeki süreçte umarım süreç lehimize sonuçlanacaktır. Yargı süreci devam ediyor. Ruhsat verme durumuna düşebiliriz ama umarım o duruma düşmeyiz. Yasal bütün haklarımızı kullanıp, gerekli bütün adımları atmaya çalışıyoruz. Duyarlı insanların yardımını istiyor ve yargının bağımsız bir şekilde karar vermesini bekliyorum."

Antik kentteki kaçak AVM'de ruhsat gerilimi - Resim : 4[Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz]

Kentte tekrar başlayan antik kent tartışmasından sonra ilçe halkı eylemler yapmış ve antik kentin arkeopark olarak korunmasını talep etmişti. İlçe sakinleri, kamulaştırma davasının nasıl sonuçlanacağını merakla beklerken, belediye ile firma arasında ruhsat geriliminin bir süre daha devam edeceği görülüyor.

Antik kentteki kaçak AVM'de ruhsat gerilimi - Resim : 5[Mudanyalılar, antik kente AVM yapılmasına karşı eylemler düzenlemişti]

NE OLMUŞTU?

Bursa Büyükşehir Belediyesi hazırladığı planla antik kent içinde kalan alanı turizm alanı ilan etmiş, ardından KİPA Marketler Zinciri 2014 yılında buraya bir inşaat yapmıştı. İnşaat sırasında yüzeye çok yakın antik buluntularla karşılaşılması üzerine Koruma Kurulu inşaatın durdurulması kararı aldı. Aynı kurul haziran ayı içerisinde ise yeniden AVM inşaatının sürdürülmesi yönünde karar değiştirdi. Koruma Kurulu, ardından inşaat alanını 3. derece arkeolojik sit ilan etti. Bu inşaata karşı Myrleia Antik Kenti Platformu kuruldu. Bu konu yargıya taşındı.

Danıştay 14. Dairesi, Myrleia Antik Kenti üzerine yapılan AVM inşaatıyla ilgili süren dava için 'bilirkişi raporuna' dayanarak verilen ret kararını, bilirkişi olarak atanan kişilerin görev alanlarının uyumsuzluğu nedeniyle bozdu. Mudanya'nın ilk kurulduğu yer olan Myrleia Antik Kenti'nin üzerine alışveriş merkezi yapılmasına ilişkin süren davada son sözü Danıştay söylemişti. AVM inşaatıyla ilgili süren dava için 'bilirkişi raporuna' dayanarak verilen ret kararı, bilirkişi olarak atanan kişilerin görev alanlarının uyumsuzluğu nedeniyle Danıştay 14. Dairesi tarafından bozuldu. Danıştay 14. Dairesi, bilirkişi heyeti içinde en az bir arkeolog ile mimar ya da inşaat mühendisinin olmamasını eleştirerek davanın yeniden görülmesini istedi.

Bursa imar affı