Anzele'de kamulaştırma kararına mahalleliden tepki: ‘Evlerimizi terk etmiyoruz, bu zulümdür’
Kayyum tarafından yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından acil kamulaştırma kararı verilen Anzele Parkı ve çevresindeki yapılara mahalleliler tepki gösterdi. Evlerinden çıkmayacağını söyleyen mahalleliler, ‘Evlerimizi terk etmiyoruz' dedi.

Rojhat Abi
Diyarbakır- Kayyum tarafından yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, iki yıl önce merkez Sur ilçesinde bulunan Anzele Parkı ve çevresindeki yapılarla ilgili acil kamulaştırma kararı verdi. Proje kapsamında 90 yapı yıkılacak. Artı Gerçek'e konuşan mahalleli, karara tepki gösterdi ve 180 bin TL'lik ücreti kabul etmediklerini, evlerinden çıkmayacaklarını söyledi.
‘BU YAPTIKLARI ZULÜMDÜR’
Anzele’de tavukçuluk yapan esnaf Mahsun Kutlay, kamulaştırma projesinin kendilerini mağdur ettiğini söyledi.
Kutlay, "Bu proje kapsamında ev karşılığında verilen parayla bir kümes bile alınmıyor. İlk etapta bizleri çağırdılar ve teklif ettikleri para 65 bin TL idi. Şimdi ise mahkeme 180 bin TL'ye çıkarmış parayı. Bu parayla kim nerede ev alabilir? Bu parayla kendileri gidip ev alsın, bakalım alabilecekler mi? Burada yaklaşık 120 ev var. Bu insanlar nereye gidecek, nasıl ev bulacak? Buradan kayyuma sesleniyoruz: Bugün dünya; yarın ahirettir. Bu zulme son versinler. Kiralık ev dahi bulamıyoruz. En harabe ev bile 3-4 bin TL olmuş" dedi.
‘VERDİKLERİ PARAYLA BİR ODA ALAMAYIZ’
Mustafa Kavalı ise evlerini vermeyeceklerini belirterek, artan kira fiyatlarına dikkat çekti.
Kavalı, “Biz evimizi vermiyoruz. Belediye resmen verdiği para ile bizimle dalga geçiyor. Biz ev istiyoruz. Bize ne ev ne kalacak yer ayarlamamışlar. Evlerimizi yıkacak da biz nereye gideceğiz, ne yapacağız? Ev kiraları ateş pahası olmuş. Zaten Diyarbakır’ da kayyumun her çalışması yarıda kalıyor. Burada su çalışması vardı bitirilmedi. Fiskaya da Alipaşa da o halde bırakılmış. Bu verdikleri parayla bir oda alamayız. Hiçbir şeye yetmiyor” diye konuştu.
‘BU EV YIKILSA SOKAKLARDA KALIRIZ’
Projenin iptal edilmesi çağrısında bulunan Selma Tosun ise "Evlerimizi yıkmasınlar. Ben şu an kira vermiyorum. Evde hastam var. Dört çocuk annesiyim. Eşim de işsiz. Bu ev yıkılsa sokaklarda kalırız artık. Bu proje iptal edilmeli. İptal edilmese de bize derhal ev verilmeli. Bizi mağdur etmesinler. Deprem oldu bu evler yıkılmadı. Şimdi bunlar yıkıyor” dedi.
‘ARTIK DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI’
Karara tepki gösterenlerden Çiçek Akbaba da ekonomik durumlarının kötü olduğunu dile getirerek, "Biz zaten fakiriz. Elimizde bu ev var. Verdikleri parayla ne ev ne de başka bir şey alamayız. Madem, 'yıkacağız' diyorlar bize ev versinler. Eğer vermiyorsa gelsinler bizi öldürsünler. Artık yeter. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Diyorlar ki evleriniz eskidir. Evet eskidir ama biz burada mutluyuz. Eski evimizde huzurluyuz. Bunları istemiyoruz” diye konuştu.
‘BİZE VERDİKLERİ PARAYLA KULÜBE BİLE ALINMAZ’
Ahmet Kılıç da Anzele çevresinde dar gelirli insanların yaşadığını vurguladı ve çaresiz kaldıklarını söyledi.
Kılıç, "Bu çevre komple yoksullardan oluşmaktadır. Hepimizin durumu aynı. Hal böyleyken bizi mağdur ediyorlar. Böyle olmaması lazım. Bu çoluk çocukla biz ne yapacağız? Kiralar almış başını gidiyor. Sur’da bile kiralar 3 bin TL'ye çıkmış durumda. Bize verdikleri para 180 bin TL. Bu parayla kulübe bile alamazsın. Bizim ev altı nüfustur. Ben çalışmıyorum, çocuklarım küçük. Ne yapacağız bilmiyorum” dedi.
‘DERHAL BU PROJEYE SON VERMELERİ LAZIM’
Hüsna Akbulut ve Raziye Timur ise kendilerine ev verilmezse evlerinden çıkmayacaklarını vurguladı. Akbulut, "Anzele’de yüzlerce aile mağdur durumdayız. Derhal bu projeye son vermeleri lazım. Aksini kesinlikle kabul etmiyoruz. Yıkım projesi durdurulsun. Yoksa bizde evlerimizden çıkmayız” diye konuştu.
Timur ise, “Anzele’deki milletin hepsi fakirdir, mağdurdur. Biz istemiyoruz evlerimize dokunsunlar. Bir ev 1 milyon TL olmuş, 180 bin TL ile bir çadır alınmıyor bu zamanda. Yıkılmasına karşıyız. Bu kadar ailenin durumu ne olacak? Nasıl ev bulacaklar?” diye sordu.