Apartmanın kolonları patladı: Belediye uyarı levhası asmakla yetindi

Diyarbakır'ın Bağlar'da bulunan 36 daireli binanın kolonları patladı. Belediye 'Bir an önce boşaltılması gerekir' raporuna rağmen kapıya 'uyarı' levhası asmakla yetindi.

Apartmanın kolonları patladı: Belediye uyarı levhası asmakla yetindi

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK - İstanbul'un Kartal ilçesinde 6 Şubat'ta 8 katlı bir bina çökmüş, 21 kişi hayatını kaybetmişti. Kartal'da yaşanan olayla ilgili tartışmalar sürerken, Diyarbakır'da da her an çökme tehlikesi bulunan bir binanın kolonlarının patladığı tespit edildi.

8 KATLI BİNA HER AN ÇÖKEBİLİR

8 katlı olan bina Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde bulunuyor. 36 dairelik binanın bodrum katında bulunan kolonlar patlamış durumda. Dört gün önce binada inceleme yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, binanın ağır hasarlı olduğu ve bir an önce boşaltılması yönünde rapor hazırladı.

BELEDİYE TABELA ASMAKLA YETİNDİ

Raporun ardından Bağlar Belediyesi sadece binanın girişine uyarı tabelası asmakla yetindi. 'Bina sakinlerinin dikkatine' ifadelerinin yazılı olduğu tabelada, "Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü'nün 22.02.2019 tarihli raporunda; apartmanının ağır hasarlı olduğu, can ve mal güvenliğini tehdit ettiği tespit edilmiştir. Can güvenliği açısından binaya girilmesi tehlikeli ve yasaktır" uyarısı yer aldı. Bu uyarı levhasının asılması dışında ise hiçbir tedbir alınmadı.

Apartmanın kolonları patladı: Belediye uyarı levhası asmakla yetindi - Resim : 1

BİNADA YAŞAYANLAR RİSK ALTINDA

Ağır hasarlı olduğu belirtilen ve her an çökme riski bulunan binada yaşayanlar ise henüz binayı terk etmiş değil. Gerekçeleri ise maddi zorluklar ve gidecek yerlerinin olmaması. Binanın ağır hasarlı olduğunu öğrendikten sonra evlerine korku ile girdiklerini anlatan bina sakinleri, "Bina hasarlı. Ama nereye gideceğinizi bilmiyoruz. Ne ile gideceğiz, nasıl taşınacağız? Gidecek başka yerimizi de yok" dedi.

Apartmanın kolonları patladı: Belediye uyarı levhası asmakla yetindi - Resim : 2

'KOLON PATLAMIŞ, DEMİRLER PAS TUTMUŞ'

Binada incelemelerde bulunan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Diyarbakır Şubesi Eş Başkanı Nihat Noyan, binanın 1991 tarihinde zemin +1 olarak belediyeden ruhsat alınarak inşa edildiğini söyledi. 1993 yılında ise ruhsatın yenilendiğini ancak kaç kata izin verildiğine ilişkin belgeyi görmediklerini ifade eden Noyan, "Apartmanın bodrum katında bir kolun tamamen patlamış. O kolon yükü almıyor şu anda. Etraftaki kirişler çatlamış. Binanın altındaki 3 kolonda da hasarlar, çatlaklar var. Daha öncede binanın bodrum katında proje harici daha sonra iki tane kolon ilave edildiğini tespit ettik. Beton ciddi anlamda zarar görmüş. Demirler paslanmış" dedi.

Apartmanın kolonları patladı: Belediye uyarı levhası asmakla yetindi - Resim : 3

'MUHATTAP BULAMADIK'

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, hemen boşaltılması yönündeki raporuna rağmen binanın boşaltılmadığını ifade eden Noyan, "Binanın boşaltılmasına ilişkin bir emare görmedik. Bina normalde çembere alınmalı ve güvenlik tedbiri alınması lazım. Tedbir görmediğimiz gibi, yetkili ve ilgili kurumlardan hiçbir kişiyi de orada görmedik. Muhatap alabileceğimiz, soru sorabileceğimiz kimseyi göremedik" dedi.

'İNCELEME YAPARKEN TEDİRGİN OLDUK'

Bina sakinlerine "Her şeyinizi bırakın, o binayı terk edin" çağrısında bulunan Noyan, şunları söyledi:

Bu apartman acilen boşaltılmalıdır. O apartmanın etrafında yönetmeliklere uygun, can güvenlikleri tehlikeye atmayacak bir şekilde güvenlik tedbiri alınmalı. Sivil inanların o çevreden uzaklaştırılmasına dönük tedbir alınması çağrısında bulunuyoruz. Her an bu bina çökebilir. Vatandaşa her şeyinizi bırakın, o binayı terk edin diyoruz. Biz inceleme yaparken bile tedirgin olduk.

diyarbakır İnşaat Mühendisleri Odası Bağlar belediyesi hasarlı bina