Araştırma insanların neden hala gazete aldığını ortaya çıkardı: Mangal yakmak için
Beş ülkede yapılan uluslararası bir akademik araştırmada, dijitallaşme çağında bazı okurların neden hâlâ kâğıt gazete almayı tercih ettiği sorusuna yanıt arandı.
![Araştırma insanların neden hala gazete aldığını ortaya çıkardı: Mangal yakmak için](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/139415.jpg)
Yedi akademisyenden oluşan bir ekibin yaptığı "Barbeküden saunaya: Gündelik hayatta medya alımlamasının karşılaştırmalı bir muhasebesi" başlıklı araştırma, "New Media and Society" adlı bilimsel literatür dergisinde geçen ay yayımlandı. Arjantin, Finlandiya, İsrail, Japonya ve ABD’deki basılı gazete okurlarıyla yapılan 488 görüşmeye dayanan araştırmadaki bulgular ve sonuçlar özetlendi.
Arjantin’de bir okur, mangal yakabilmek için basılı gazete almaya devam ediyor. Finlandiya’da ise bir okur, aynı alışkanlığı, sauna ocağını yakmak için sürdürüyor. Jose ve Antero adlı bu iki okur, aralarındaki yaklaşık 13 bin kilometrelik mesafeye rağmen, ortak bir pratiğe sahipler: Gazeteyi, haber alma dışında bir amaçla kullanıyorlar. Onlar için anlamlı olan bu pratik, birçok akademisyene önemsiz gelebilir.
Journo.com'da yer alan habere göre mobil iletişim ve sosyal medya çağında bazı okurların neden hâlâ basılı gazete aldığı sorusunu yanıtlamak için bu ortaklık aslında çok önemli.
ÜLKE KÜLTÜRÜ, YAŞ VE CİNSİYET ÖNEMLİ
Araştırma kapsamındaki görüşmelerde, medya alımlaması üç boyutta incelendi: Erişim, sosyallik ve törenselleştirme. İlk boyuta bakıldığında, kâğıt gazetelere erişimin ülkeden ülkeye değiştiği görüldü. Örneğin İsrail’de birçok okur, ne bir bayiye gidip gazete satın alıyor, ne de aboneliğe sahip… Bunun yerine, mangal yakmak gibi medya dışı faaliyetlerde kullanacağı kâğıt gazeteyi, bu okura tanıdıkları topluca getiriyor. Japonya’daki okurlar ise genelde kâğıt gazete aboneliklerini sürdürüyor.
Sosyallik konusundaki ayırt edici fark da gazetenin içeriği ile ilgili değil. Okurun yaşı ve toplumsal cinsiyeti gibi faktörler, kâğıt gazetenin gündelik kullanımında belirleyici oluyor. Örneğin bazı ülkelerde aile gelenekleri daha güçlü. Bu ülkelerdeki çocuklar, anne babalarının okuduğu basılı gazeteyi satın almayı sürdürüyor.
Son boyut incelendiğinde birçok okurun, basılı gazete tüketimi bağlamında "gündelik hayatlarını oldukça törenselleştirdikleri" görüldü. İnsanlar örneğin bir kahve dükkânına gittiklerinde, o mekânsal deneyimin bir parçası olduğundan oradaki gazeteleri okuyorlar. Ancak hemen hemen kimse, gazete okuma amacıyla kahveciye gitmiyor. Gazete kâğıdının dokunsallık hissine dikkat çeken okurlar ise genelde yaşlılar. Onların bu medya pratiği daha uzun bir süre geçirip "tortulanmış" olduğundan, gündelik hayatlarında daha törensel bir niteliğe sahip.