Arjen Arî şiir yarışmasında ödüller sahiplerini buldu
Arjen Arî adına düzenlenen şiir yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. ‘Onur Ödülü’ne layık görülen Barış Akademisyeni Esra Mungan’ın gündeminde Ankara ve Dersim’deki açlık grevleri vardı.
![Arjen Arî şiir yarışmasında ödüller sahiplerini buldu](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/7407.jpg)
Fatime TEKİN
ARTI GERÇEK - 30 Ocak 2012'de hayata veda eden, Kürt modern edebiyatının öncü isimlerinden Arjen Arî anısına 4’üncüsü düzenlenen şiir yarışmasında, dereceye girenler ödüllerini aldı. Diyarbakır Eğitim Sen 1 Nolu şubede gerçekleştirilen ödül törenine Arjen Arî’nin ailesi ile çok sayıda kişi katıldı.
Yazar İsmail Dindar, törende yaptığı konuşmada ödüllerin Kürt dili ve kültürü üzerindeki baskıların arttığı bir dönemde verildiğine dikkat çekti. Yazar Dindar, "Biz bu ödül törenini Dil Bayramı’na adıyoruz. 15 Temmuz’un ardından Kürt kurumlarına ve Kürt diline yönelik baskılar arttı. Tüm baskılara rağmen yılmayacağız" dedi.
EN İYİ ŞİİR KÜRTÇE DALINDA "RÊ Û RÊÇ"
Kürtçe (Kurmanci lehçesi) eserlerinin katılımıyla düzenlenen yarışmada, en iyi şiir dalında ödüle "Rê û Rêç" isimli şiir dosyasıyla Narin Yükler layık görüldü. Şair Yükler, siyasi nedenlerden dolayı Türkiye’ye gelemediğinden dolayı ödülünü İlhami Sidar aldı.Bu yılki "Onur Ödülü" ise Barış Akademisyenlerine verildi. Akademisyenler adına ödülü alan Esra Mungan aldı. Mungan, ödül törenin ardından gündemdeki konulara ilişkin sorularımızı yanıtladı. Mungan, ihraçlara değinerek "Artık hapiste olmak ve ya olmamak ihraç olmak veya olmamak bir fark yaratmıyor" dedi.
KIRILMA NOKTASINDA AÇLIK GREVİ EYLEMİ BAŞLADI
Ankara Yüksel Caddesi’ne açlık grevi eyleminde olan Akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın açlık grevi eylemine değinen Mungan, "Bir grup akademisyen bir araya gelerek ‘acaba ne yapılabilir’ diye kendi aramızda konuştuk. Sizden açlık grevini devralalım dönüşümlü yapalım dedik. Fakat bu konuda kararlarını vermişlerdi ‘Biz dönüşümsüz ve süresiz yapacağız’ dediler ve önerimizi kabul etmediler. Hiç kimse ilk ve başlangıç olarak bu eylemi yapmaz. Gülmen ve Özakça’da son çare olarak bu eylemi yaptılar. Semih ve Nuriye açlık grevi eyleminden önce sesleri duyurmak için kapı kapı dolaştılar, dertlerini anlattılar. Ancak sonra bir kırılma noktasında bu eyleme başladılar. Bizlerin yapması gereken eylemi görünür kılmak ve sanırım bu oldukça da başarıldı. Bu açlık grevleri aynı zamanda bir dayanışma eylemidir ve olmalı da" diye konuştu.
KEMAL GÜN’ÜN TALEBİ KARŞILANMALI
Dersim’de oğlunun kemiklerini almak için 82 gündür açlık grevi eyleminde olan Kemal Gün’ün kritik bir noktada olduğuna dikkat çeken Mungan," Gün’ün talebi minicik ve sadece oğlunun kemiklerini istiyor. Bu talep yerine getirilsin istiyoruz" dedi.
Mungan açlık grevi eylemleri bugün bile sonlanırsa, yaptıkları eylem muazzam ve eşsiz bir eylem diye belirterek "Şu an çok geç fark edilmiş bile olsa, seslerini duyurdular. Biz diyoruz keşke bunlara gerek kalmasaydı" diye konuştu.
BİR MİLYON KİŞİ İHRAÇTAN ETKİLENDİ
Akademisyen Mungan,15 Temmuz’dan sonra yayınlanan KHK’lar ile en az bir milyon kişinin ihraçtan etkilendiğini ifade ederek, "Şu ana kadar bize gelen bilgiler arasında 37 kişi ihraçtan intihar etmiştir. Bunlar kabul edilemez ve bunu Kamuoyu ve iktidar bilmelidir" dedi. (DİYARBAKIR)