Aselsan'dan 'Katar' açıklaması
Aselsan, Türk Marka ve Patent Kurumu’na başvurarak, 'Aselsan QATAR' markasını tescil ettirdi. Yapılan açıklamada, markayı korumak adına 'rutin işlem' olduğu belirtildi.
Türkiye ile Katar yakınlaşması, savunma sanayi alanına da yansımış ve Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’yla ilgili iddialar sık sık muhalefetle AKP iktidarını karşı karşıya getirmişti.
Son zamanlarda üzerinde tartışmalar çıkan Türk savunma sanayi şirketi Aselsan, Katar’a açıldı. Merkezi Ankara’da olan Aselsan, Türk Marka ve Patent Kurumu’na başvurarak, "Aselsan QATAR" markasını tescil ettirdi.
Söz konusu markanın tescili, Türk Marka ve Patent Kurumu’nun resmi Marka İlan Bülteni’nde yayınlandı.
CHP’Lİ TANAL, BAKAN AKAR’A SORDU
CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, söz konusu marka başvurusu ve tescilini, Aselsan’ın Katar’a yönelik faaliyetlerini Meclis gündemine taşıdı. Tanal, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Aselsan’ın marka başvuru ve tescili hakkında bilgi talep etti.
Tanal önergesinde, Aselsan’ın Katar Devleti’nde faaliyet gösterebilmek amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan marka tescil ettirdiği iddialarının doğru olup olmadığını sordu.
Önergede, Aselsan tarafından Katar’da faaliyet göstermek üzere kurulmuş ya da Aselsan’ın ortak hisseye sahip olduğu ayrı bir tüzel kişiliğe sahip şirketlerin bulunup bulunmadığını soran Tanal, devamında "Şayet bulunmakta ise söz konusu şirketin/şirketlerin unvanı nedir? Hangi faaliyetlerin gösterilmesi amacıyla kurulmuştur? İlgili şirket/şirketlerde Aselsan’ın sahip olduğu şirket hisse oranı kaçtır?" sorularını yöneltti.
FAALİYET KONUSU NE OLACAK?
Tanal önergede, Aselsan’ın iddia olunduğu üzere Katar Devleti’nde faaliyet göstermeyi planladığı ve marka tescil ettirdiği bir şirket var ise faaliyet konusunun ne olacağını sorarak, şöyle devam etti:
"Söz konusu şirkette savunma sanayisi ürünlerinin AR-GE çalışmaları ve üretimi yapılacak mıdır? İlgili şirkete teknoloji transferi, savunma sanayisi ürünü ihracatı yapılacak mıdır? Şayet yapılacaksa Bakanlığınız tarafından hangi ürünlerin ihracatına ilişkin izin verilmiştir?"
Önergede savunma sanayinin, savunma sanayi bünyesindeki şirketlerin ve bu şirketlerce üretilen ürünlerin güvenliği ve gizliliği, ticari sırların güvenliğinin sağlanması konusundaki endişelerini dile getiren CHP’li Mahmut Tanal, Bakan Hulusi Akara’ şu soruları yöneltti:
"Katar Devleti’nde savunma sanayisi ürünlerinin AR-GE çalışmaları ve üretimi yapılacak ise söz konusu ürünlerin ve çalışmaların denetimi nasıl yapılacaktır? Bahsi geçen ürünlerin üretimi ve çalışmalarının denetimine ilişkin Katar Devleti ile bir anlaşma yapılmış mıdır? Şayet yapılmışsa nasıl bir anlaşma yapılmıştır?
Aselsan’ın Katar Devleti’nde faaliyet göstermeyi planladığı şirkete savunma sanayisine ait ürünlerin ihracatının yapılması, AR-GE çalışmalarının yapılması ve ürünlerin üretilmesine izin verilmesi savunma sanayimizin gizliliğinin tehlikeye atılması anlamına gelmiyor mu? Gizlilik ve ticari sırlarımızın güvenliğinin sağlanması için Bakanlığınızca bir önlem alınmış mıdır? Şayet alınmışsa nasıl bir önlem alınmıştır?"
ASELSAN'DAN AÇIKLAMA: HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATTIK
Aselsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, 'aselsan QATAR' marka tescilinin 2021 yılı başında yapıldığını açıkladı.
Bugün medyada yer alan haberlerle ilgili hukuki süreç başlatıldığını duyurdu.
Görgün, Twitter hesabından, yaptığı açıklamda "Bu haber başlığı aldatıcı ve gerçeği yansıtmayan bir başlıktır" ifadesini kullanarak, Aselsan'ın, küresel bir Türk şirketi olarak 12 farklı ülkede aktif faaliyet gösterdiğini, 73 ülkeye ihracat yaptığını belirtti.
'MİLLETİMİZE HAKSIZLIK'
Görgün, yurt dışında da açtığı ofislere verdiği ismini ve markasını tescil faaliyetleriyle koruduğuna ve bunu rutin bir uygulama olarak gerçekleştirdiğini belirterek şunları kaydetti:
"Sözü geçen ASELSAN QSTP-B adlı Katar'daki şubemiz yüzde 100 ASELSAN'a ait olup 19 Ocak 2021'de Kamuyu Aydınlatma Platformunda ilan edilmiştir. Milli değerlerimizi yıpratmak yanlıştır, milletimize haksızlıktır. ASELSAN hakkındaki gerçek dışı iddialara ve bu iddiaları kaynak göstererek yapılan haber ve paylaşımlara karşı tüm hukuki süreçlerimiz başlatılmıştır."
'SADECE KATAR İLE SINIRLI DEĞİL'
irketten de konuya ilişkin basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, globalleşen bir kuruluş olarak şirketin, yurt dışında yaptığı tüm yatırımlar kapsamında "ASELSAN" markasının marka ve isim haklarını korumak amacıyla "ASELSAN Ukraine", "ASELSAN Pakistan", "ASELSAN Qatar" ve "ASELSAN Katar MRO" markalarının tescil başvurularını gerçekleştirdiği belirtildi.
Aselsan'ın uluslararası faaliyetleri kapsamında bir dizi adım atıldığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Katar ve Körfez Bölgesi'nde güvenilir bir savunma ve teknoloji şirketi olarak, uzun yıllardır sürdürdüğümüz faaliyetlerimizin artış göstermesi sebebiyle sürdürülebilir bir insan kaynağı oluşturmayı, artan operasyonel kapasiteyi yerinde desteklemeyi ve ileri teknoloji savunma çözümlerimizi sunmayı amaçladığımız Bakım, Onarım ve Modernizasyon Merkezimiz ile satış sonrası destek faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bu faaliyetlerimiz sadece Katar ve Körfez Bölgesi'nde sınırlı kalmayıp, Azerbaycan'da yerleşik olarak yaklaşık 20 yıldır faaliyette bulunan ASELSAN Bakü şirketimiz ile Azerbaycan'da satış sonrası destek faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Yakın dönemde benzer faaliyetlerimizi sürdürmek amacıyla Ukrayna'da aynı kapsamda bir Bakım, Onarım ve Modernizasyon Merkezi hayata geçirmek için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.
2021 yılında faaliyete geçirdiğimiz ASELSAN Ukraine, ASELSAN Pakistan ve ASELSAN Katar MRO merkezlerimiz, herhangi bir yerli veya yabancı ortaklıkla kurulmamış olup, yüzde 100 ASELSAN AŞ iştirakleri olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Bahse konu merkezlerde herhangi bir Ar-Ge faaliyeti ve ürün üretimi yapılmamakta olup, belirtilen şekilde satış sonrası hizmetlerin gerçekleştirildiği, yerel müşteri ile daha yakın irtibat kurabilmek amacıyla yapılandırılmışlardır."