'Asgari ücrette insan onuru hiçe sayıldı'

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 'Demokrasinin olmadığı yerde ekmeğimiz tehdit altında' dedi.

'Asgari ücrette insan onuru hiçe sayıldı'

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu 2020 yılı asgari ücretine dair açıklama yaptı. Çerkezoğlu, "100 liralık artış işçilerin karşı karşıya olduğu zamları telafi etmekten uzak’ değerlendirmesinde bulundu, grevi hatırlattı.

Çerkezoğlu açıklamasında, "Asgari Ücret Tespit Komisyonundaki hükümet ve işveren çoğunluğu ile belirlenen asgari ücret, insan onuruna yaraşır bir ücret olmaktan çok uzaktır, kabul edilemez. Asgari Ücret hesabında uluslararası standartlara bir kez daha uyulmadı. İşçinin ailesinin hesaba katılması bir yana, işçinin sadece kendisinin asgari yaşam maliyetini bile karşılamayan bir asgari ücret oy çokluğu ile milyonlarca çalışana dayatıldı" ifadelerini kullandı.

"Asgari ücretteki ayda 304 liralık, günde 10 liralık "artış", işçilerin çarşıda, pazarda, faturalarda karşı karşıya kaldığı zamları telafi etmekten uzaktır. Bu ülkede yaşayan herkes TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarının baskılanmış ve yaşamın gerçeklerinden uzak olduğunun farkındadır. "TÜİK nereden alışveriş ediyor?" sorusuna hala yanıt alınamamıştır.

‘DEMOKRASİNİN OLMADIĞI YERDE EKMEĞİMİZ TEHDİT ALTINDA’

"Milyonların yaşamına dair çok kritik bir kararın işveren ve hükümet ortaklığı ile alınması antidemokratiktir. Demokrasinin olmadığı yerde ekmeğimiz de tehdit altındadır. Asgari Ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmeli, asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı ve uyuşmazlık durumunda grev hakkını da içermelidir.
Bu düzende adalet yoktur. Kanal İstanbul’a 110 milyar TL gömmek isteyenler işçiye günlük 10 TL zammı reva görmüş, asgari ücretten vergi almaya "devam" demiştir.

"İnsanca yaşanacak ücret ve vergide adalet" talebiyle aylardır işyerlerinde, sokaklarda, meydanlarda sesini yükselten DİSK, bu mücadeleyi daha da büyütmeye kararlıdır.

demokrasi disk zam asgari ücret işçi hakları