Askerlerin denek olarak kullanıldığı ürüne, rektörü eski AKP’li vekil olan üniversite onay vermiş
Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı’nın ‘yararsız’ dediği ve hiçbir kaydı olmayan tıbbi üründen 15 bin adet satın almıştı.
Derya OKATAN
ARTI GERÇEK - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in "rüşvet ilişkisi mi var" diyerek gündeme getirdiği ve TSK’nin 15 bin adet satın aldığı kanama durdurucu ürüne İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin onay verdiğini açıkladı. Üniversitesinin rektörü, AKP eski milletvekili Cevdet Erdöl.
Bakan Akar, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in TSK’nin satın aldığı 15 bin adet kanama durdurucu ürünle ilgili sorusunu yanıtladı.
Bakan Akar, "Murat Bey’in söylediği bir husus vardı. Bu önemli bir husus. Bununla alakalı kanama durdurucu bir ürün ‘QuikClot’ demişler. Bu, Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından kabul edilmiş. Savunma Sanayi Başkanı tarafından tedarik edileceği söylenmiş. Bunun muayenesi 17 Kasım’da yapılacak, ödemesi yapılmamış, 1-2 liraya dağıtılmamıştır. Bununla ilgili yapılması gereken ne varsa arkadaşlarımız gerekli emirleri, talimatları aldılar, bunun gereğini yapacaklar" dedi.
REKTÖRÜ ESKİ AKP MİLLETVEKİLİ
Ürüne onay veren Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, eski AKP Milletvekili.
2002 ve 2007 seçimlerinde Trabzon’dan, 2011 seçimlerinde Ankara’dan milletvekili seçilen Erdöl, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı da yapmıştı. Erdöl, Temmuz 2015'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Sağlık Bilimleri Üniversitesi rektörlüğüne atandı.
‘RÜŞVET İLİŞKİSİ Mİ VAR, KAYIRMACILIK MI VAR?’
Bir tıbbi ürünün üretilebilmesi için bir üniversitenin verdiği onay yeterli olmuyor. Aynı zamanda tıp doktoru olan CHP’li Murat Emir, komisyondaki konuşmasında, ürünün Sağlık Bakanlığı ruhsatı, İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nda kaydı ve CE Belgesi olmadığını, yani üretilebilmesi için gerekli hiçbir kriteri yerine getirmediğini söylemişti.
Emir’in verdiği bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı’nın ürünle ilgili "Yararsızdır. Kullanılırsa olumsuz sonuçlar doğurur" yazısı bulunuyor. Ürünü üreten Algan Sağlık Hizmetleri’nin bu ürün dışında başka hiçbir faaliyeti de bulunmuyor.
Ayrıca ürünle ilgili tek uluslararası çalışma Ahmet Midi isimli şahsın iki tane makalesi. Makalede, "Bu yazarların bu ilaçla hiçbir ticari bağı yok" denilse de Midi, şirketin ortağı. Makaleden ürünün sadece hayvan deneyleri olduğu, insan deneyleri bulunmadığı anlaşılıyor.
‘ŞİRKETİN BİR CEMAATLE YAKIN İLİŞKİSİ VAR’
CHP’li Murat Emir, "Bu bir gözden kaçma mı acaba, yoksa bir rüşvet ilişkisi mi var, bir göz yumma mı var, bir kayırmacılık mı var diye biz bir araştırma yaptık ve üzülerek ifade ediyorum ki bulduğumuz sonuçlar, bir çürümüşlüğü ve ucu çok derinlere giden bir şebeke yapısını ortaya koyuyor" demiş ve şirketin ticaretle uğraştığı bilinen bir cemaatle yakın ilişkisi olduğunu söylemişti. Emir, bu ilişkinin ortaya çıkarılmasını istemişti.