ATO: Karantina hastanelerinin açıklanması gerek
ATO İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu Üyesi Dr. Arif Müezzinoğlu, 'Sağlık çalışanlarının kişisel korunma ekipmanları eksiksiz verilmeli' dedi.
Koronavirüs (Covid-19) riski altında bulanan sağlık emekçilerinin çalışma koşulları tartışılıyor. Virüsün en etkili vurduğu İtalya’da 3 sağlık çalışanı virüsten enfekte olurken, 14 doktor yaşamını yitirdi. İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kutbettin Demir, sadece İstanbul’da aile hekimi ve hemşirelerin de aralarında bulunduğu 24 kişinin enfekte olduğunu duyurdu.
Sağlık örgütleri, koruyucu ekipman eksiği nedeniyle sağlık çalışanlarının enfekte olduğunu belirtiyor. Ankara Tabip Odası (ATO) İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu Üyesi Dr. Arif Müezzinoğlu, salgın konusunda sağlık emekçilerine eğitim verilmesinin önemine dikkat çekerek, "Karantina hastanelerinde genellikle eğitim verilmiş, karantina hastaneleri olmayan yerlerde eğitim verilmediği yönünde bilgiler var" dedi.
Müezzinoğlu, "Cephenin en ilerisinde sağlık emekçileri var. Sağlık çalışanlarını korumak incelik gerektirir. Sağlık çalışanlarının vardiya usulü çalışması, uzun sürelerle çalışma gibi olasılıklar var. Bu çalışanları kısa sürede yıpratır ve başarısızlığa büyük katkısı olur. En ön cephedekilerin korunması ve tedarik zincirinin sağlanması lazım, dinlenmeleri için hastanelere yakın yerde bulunan otellerde yer ayarlanması lazım. Kişisel koruma ekipmanları eksiksiz verilmesi gerek" diye belirtti.
Müezzinoğlu, ileri yaşta ve kronik hastalığı olan sağlık emekçilerinin çalıştırılmaması gerektiğinin altını çizdi. Test sonuçları pozitif çıkan aile hekimleri ve hemşirelerin durumuna değinen Müezzinoğlu, "Yurt dışından gelen yurttaşların evde kalma izni alması için Aile Sağlık Merkezlerine yönlendirilmeleri doğru değil. Aile Sağlık Merkezlerine kritik bir durum olmadığı sürece gidilmemesi gerek" diye uyardı.
‘HERKES ŞEFFAF OLMALI’
Salgının arttığı dönemde herkesin şeffaf olması gerektiğini dile getiren Müezzinoğlu, "Sağlık çalışanlarının uzun süreler çalıştığı ve dinlenme saatlerinde nasıl dinlendiklerine ilişkin bilgiler var. Bunun düzenlenmesi en kritik şey. Karantina hastaneleri belirlenmiş ancak açıklanması gerek. Herkesin bilmeye ihtiyacı var" şeklinde konuştu.
‘MESLEK HASTALIĞI SAYILMALI’
Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarına virüsün bulaşması durumunda bunun iş ve meslek hastalığı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek, şöyle devam etti: "Yeni bir hastalık olduğu için düzenleme yapılmadı. Ancak bunun meslek hastalığı olduğu ve sağlık çalışanının iş başındayken yakalandığı için ekstra düzenlemeye gerek yok. Sadece hekimler değil, dağıtım çalışanları, hastanelerdeki market çalışanları, hastane temizlikçileri, hastanelere sağlık malzemesi tedarik eden kişilere koronavirüs bulaşırsa bu meslek hastalığı sayılması gerek." (MA)