Avrupa Konseyi Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala dosyalarını görüşecek

Avrupa Konseyi Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala dosyalarını görüşecek
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin, AİHM kararlarının uygulanmamasını denetleyeceği toplantısı başladı. Toplantıda, Türkiye'nin Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala hakkındaki "derhal bırakılma” kararlarını uygulamaması ve ihlal prosedürü de görüşülecek.

Artı Gerçek - Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını ve kararlarının infazını denetlemek üzere üç ayda bir gerçekleştirdiği toplantısına başladı. Komite'nin Strasbourg'daki merkezinde 12-14 Mart düzenlenecek toplantıda, AİHM ve AKPM’nin Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala hakkındaki kararlarının uygulanmaması nedeniyle Türkiye’den de iki dosya masada olacak.

Komitenin ayrıntılı inceleme için ele alacağı konular arasında Ermenistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Litvanya, Malta, Moldova Cumhuriyeti, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Slovak Cumhuriyeti, Türkiye ve Ukrayna dosyaları bulunuyor.

Türkiye'den ise Gezi Davası'nda AİHM Büyük Dairesi'nin derhal serbest bırakılması kararına karşın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Osman Kavala ile AİHM Büyük Dairesi kararına rağmen serbest bırakılmayarak hakkında yeni tutuklama kararları verilen ve yeni davalar başlatılan eski HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş dosyaları gündemde. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin ele alacağı dosyalarda, Demirtaş ve Kavala'nın yanı sıra Can Atalay'ın milletvekilliğinin Anayasa Mahkemesi kararına rağmen düşürülmesi de var.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bu çerçevede, AİHM ve AKPM’nin Demirtaş ve Kavala haklarında verdiği "derhal serbest bırakılma” kararlarının uygulanmaması nedeniyle başlatmayı benimsediği ihlal prosedürü de olmak üzere, olası bütün önlemleri ele alacak.

DEMİRTAŞ'IN AVUKATLARI NE TALEP EDİYOR?

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre, Selahattin Demirtaş'ın avukatları Benan Molu, Ramazan Demir ve Mahsuni Karaman'ın Bakanlar Komitesi'nden talepleri şöyle:

* "Sayın Demirtaş'ın devam eden tutukluluğunun, Sözleşme'nin 46/4 maddesini tetikleyebilecek AİHM'nin nihai kararlarının bağlayıcılığına ilişkin Sözleşme'nin 46. maddesinin ihlalini teşkil ettiğinin altını çizin,

* Komite'nin her olağan ve insan haklarına ayrılmış toplantısında başvurucunun (Demirtaş) durumunu, serbest bırakılıncaya kadar incelemeyi sürdürün,

* Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'ne, üye devletlere ve uluslararası insan hakları örgütlerine, davayı ve başvurucunun (Demirtaş) maruz kaldığı adli tacizi gündeme getirmeleri için çağrıda bulunmayı sürdürün,

* Hükümeti Büyük Daire kararını tam olarak uygulamaya çağırın."

KAVALA'NIN AVUKATLARI NE TALEP EDİYOR?

Osman Kavala'nın avukatları Profesör Başak Çalı ve Profesör Philip Leach talepleri ise şöyle:

* "AKPM'nin 2319 (2020) ve 2518 (2023) sayılı kararları uyarınca Tamamlayıcı Ortak Prosedürü başlatın,

* Yerel mahkemeler, bölge istinaf mahkemesi ve Yargıtay’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin iki bağlayıcı kararını uygulamayı açıkça reddetmeleri nedeniyle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ihlal yargılaması kararını vermesinden bu yana AİHS'nin 46. maddesinin sürekli olarak ihlal edildiğini not edin,

* Türk yetkililerden, Sayın Kavala'nın hukuka aykırı bir biçimde süre giden özgürlüğünden yoksun bırakılmasının ne zaman nasıl sona ereceğine ilişkin net bir zaman çizelgesi sunan acil bir bireysel önlemler eylem planı hazırlamasını talep edin,

*Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına saygılı gösteren bir yargının bağımsızlığını güvenceye almak için gereken genel önlemlerin acilen uygulamaya konulması için çağrıda bulunun."

KARARLAR 15 MART’TA AÇIKLANACAK

Bakanlar Komitesinin bu haftaki toplantısında alınacak kararlar 15 Mart'ta Avrupa Konseyinin internet sitesinde yayınlanacak. (MA)

Öne Çıkanlar