Avukatlardan karara itiraz: Verilen ceza yetersiz, tutuklu yargılanması gerekiyor
Avukat İlyas Tarım, Musa Orhan için verilen cezanın adaletli verilmiş bir karar olmadığını belirterek, hem verilen karara hem de Orhan’ın tutuksuz yargılanmasına itiraz edeceklerini söyledi.
Seda TAŞKIN
ARTI GERÇEK- Siirt’te 18 yaşındaki İpek Er’i ‘nitelikli cinsel saldırıya maruz bırakarak intihara sürüklemek’ suçlamasıyla tutuksuz yargılanan Uzman Çavuş Musa Orhan’a 10 yıl hapis cezası verildi. Duruşma sonrası Artı Gerçek’e açıklama yapan ve ilk günden bu yana duruşmayı takip eden Avukat İlyas Tarım hem mahkeme heyetinin verdiği karara hem de Orhan’ın tutuksuz yargılanmasına itiraz edeceklerini duyurdu.
‘AĞIRLAŞTIRILMIŞ NEDENLER GÖZ ÖNÜNE ALINMADI’
Duruşmanın seyrine ilişkin konuşan Tarım savcılık mütalaasının Orhan için nitelikli cinsel saldırı suçlamasından cezalandırılmasını talep ettiğini ancak Orhan için ağırlaştırıcı sebepleri göz önünde bulundurmadığını söyledi.
Musa Orhan’ın kamu görevlisi olması ve görevini kötüye kullanarak cinsel saldırıda bulunduğunu belirten Tarım, "Mahkeme heyetine İpek Er’e alkol vermek suretiyle direncini kırdığını ve kendisini savunamayacak duruma düşüldüğü için bunun ağırlaştırılması gerektiğini söyledik ama mahkeme en alt sınırdan verdi. Mahkeme kamuda yarattığı infial durumu gözletilmeden alt sınırdan hüküm kurdu. Bu tür cinsel saldırı suçlarında maalesef indirim uyguluyorlar" dedi.
‘MUSA ORHAN’IN TUTUKLU YARGILANMASI GEREKİYORDU’
Musa Orhan için verilen 10 yıl hapis cezasının adil bir karar olmadığını ve daha ağır bir ceza alması için gerekli itirazları yapacaklarını söyleyen Tarım, ayrıca Orhan’ın için verilen adli kontrol cezalarına da itiraz etti. Sürecin başından bu yana Orhan’ın tutuklanması gerektiğini ancak hala dışarıda olduğunu söyleyen Tarım, "Mahkemenin bir hükme varmasının dışında, Orhan’ın tutuklu yargılanması gerekiyordu. Mahkeme ortaya bir karar kurdu. Biz hem cezaya hem de tutuksuz yargılanmasına itiraz edeceğiz" dedi.
‘ORHAN İÇİN VERİLEN CEZA YETERLİ DEĞİL’
Bölge ve Kürt illerinde benzer olayların birçoğunun cezasız kaldığını bu açıdan Orhan’ın ceza alıyor olmasını bir gelişme olarak nitelendirdiklerini belirten Tarım, "Bu açıdan kararı önemli görüyoruz. Ancak tabi ki bu ceza yeterli değil. Musa Orhan’ın hak ettiği cezayı alana kadar da bu davanın peşinde olacağız diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Batman’da 16 Temmuz’da intihar girişiminde bulunan İpek Er, 18 Ağustos’ta yaşamını yitirmişti. Genç kadın intihar mektubunda Musa Orhan’ın kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu anlatmıştı. Bunun üzerine tutuklanan Orhan, 25 Ağustos’ta tahliye edilmişti. Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde eylül ayında görülen son duruşmada, mahkeme sanığın tutuklanması taleplerini reddetmişti.
Bugün Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan Musa Orhan, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'nden (SEGBİS) katıldı. Orhan'ın avukatı ile İpek Er'in annesi Hikmet ve babası Fuat Er ile avukatları salonda hazır bulundu.Savcının önceki duruşmadaki mütalaasına tekrar ettiği duruşmada, avukatların mütalaaya ilişkin beyanları alındı. Mahkeme heyeti Uzman Çavuş Musa Orhan'a 10 yıl hapis cezası verildi.