Aydoğan'a tutuklama kararı
21 Nisan'da tahliye edilen HDP milletvekili Nursel Aydoğan hakkında savcının itirazı üzerine yeniden tutuklama kararı çıkarıldı.
HABER MERKEZİ - HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, savcının tahliyesine yaptığı itiraz üzerine yeniden tutuklanmasına karar verildi.
HDP milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016'da yapılan eşzamanlı operasyonda tutuklanan Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın 103 yıl hapis istemiyle yargılandığı davada, 21 Nisan günü Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında hakkında yurtdışına çıkış yasağı verilerek, tahliye edilmişti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Aydoğan'ın tahliye edilmesine itiraz ederek, Aydoğan hakkında tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarılması için bir üst mahkeme olan Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. İtirazı değerlendiren mahkeme Aydoğan'ın hakkında tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkardı.
Mahkeme kararında, Aydoğan'ın 45 gün içerisinde "örgüt propagandasına" dönüşen 12 eyleme katıldığını savunarak, süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk arz eden bu eylemler nedeniyle Aydoğan'ın "örgüt üyesi olma" suçunun işlediği yönünde kuvvetli somut olguların var olduğu iddia edildi. Mahkemenin yeniden tutuklama kararında şu ifadeler yer aldı: "Her ne kadar sanığın milletvekili olması nedeniyle kaçma şüphesinin bulunmadığı düşünülebilir ise de; aynı suçtan haklarında kovuşturma yürütülen bazı milletvekillerinin ve parti genel başkanlarının son dönemlerde yurtdışına kaçtıkları ve geri dönmeyerek kovuşturmayı akamete uğratmaya çalıştıkları gözlemlendiğinde, sanığın yaklaşık 5 ay tutuklu olması ve uzun tutukluluk durumunun söz konusu olmaması, sanığın yargılandığı terör örgütüne üye olma suçunun kanunda öngörülen ceza miktarına göre tutuklama tedbirinin ölçülü ve orantılı olup adli kontrol tedbirinin yeterli kalmayacağı kanaatine varıldığından, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 21/04/2017 tarihli itirazın kabulüne ve sanık hakkında tutuklanmasına yönelik olarak yakalama emri çıkarılmasına karar verildi."
SUÇLAMALAR İÇİNDE 8 MART'A KATILMAK DA VAR
HDP milletvekillerine yönelik 4 Kasım’da yapılan operasyonda Diyarbakır’da gözaltına alınıp götürüldüğü Şırnak’ta tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konulan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, 103 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Yetkisizlik kararı verilerek Diyarbakır’a gönderilen Aydoğan’ın davası Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. Davanın iddianamesinde Aydoğa, "Örgüte üye olmak", 14 defa "Örgüt propagandası yapmak", 2 defa "2911 Sayılı Kanuna muhalefet etmek", 2 defa "Suç ve suçluyu övmek", "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" ve "Halkı kanunlara uymamaya tahrik etmek" ile suçlanıyor. Aydoğan'ın tutuklandığı Şırnak’ta avukatı olmadan ifade verdiği ortaya çıkmıştı. Aydoğan, 2007 ve 2016 yılları arasında siyasi parti faaliyetleri kapsamında Diyarbakır, Siirt, Batman, Mardin, Urfa, Elazığ ve Şırnak illerinde katıldığı eylem ve etkinliklerde yaptığı konuşmalar ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nde (DÖKH) yaptığı ileri sürülen çalışmalar ve 8 Mart’a katılmakla suçlanıyor.
Öte yandan Aydoğan'ın Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılama "Örgüt üyesi olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan aldığı 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezasının Antep Bölge Adliye Mahkemesi’nce (İstinaf) onanması ardında bu karar geçtiğimiz hafta Meclis’e gönderildi. Bu kararın Meclis’te okunması halinde Aydoğan'ı milletvekilliği düşecek.