Ayhan Bora Kaplan soruşturması: Gözaltına alınan yedi polisin tutuklanması istendi
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında adliyeye sevk edilen yedi polis hakkında tutuklama talep edildi.
Artı Gerçek - Ayhan Bora Kaplan davasının ‘firari’ gizli tanığı Serdar Sertçelik’in açıklamaları sonrası görevden uzaklaştırılan, ardından gözaltına alınan üç emniyet görevlisi Ankara Adliyesi'ne sevk edildi. Daha sonra sorguları tamamlanan dört polis daha adliyeye sevk edildi. Toplam sayı yediye ulaştı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Ayhan Bora Kaplan suç örgütüne ilişkin davanın 'firari' gizli tanık Sertçelik'in iddiaları üzerine, "suç işlemek için anlaşmak", "adil yargılamayı ve tanığı etkilemeye teşebbüs", "görevi kötüye kullanma" ve "suçluyu kayırma" suçlarından başlatılan soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında gözaltında bulunan yedi şüpheliden üçünün emniyetteki işlemleri tamamlandı.
'Ayhan Bora Kaplan suç örgütü'ne yönelik açılan davanın firari tanığı Sertçelik'in iddiaları üzerine gözaltına alınan üç emniyet görevlisi, sabah saatlerinde Ankara Adliyesi'ne getirildi.
DÖR POLİS DAHA GETİRİLDİ
Ardından, Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğünce ifade alma işlemleri tamamlanan kalan dört polis de Ankara Adliyesine getirildi.
Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğündeki sorguları tamamlanan polisler, adliyede soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısına ifade verdi.
Şüpheliler, tutuklanmaları istemiyle Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.
Yedi polisin, Türk Ceza Kanunu'nun, "Yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs" suçunu düzenleyen 277/1, "Göreve ilişkin sırrın açıklanması" suçunu düzenleyen 258/1, "Suçluyu kayırma" suçunu düzenleyen 283/1. maddeleri uyarınca tutuklanmaları istendi.
Diğer şüphelilerin ifadelerinin alınmasına yönelik işlemlerin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde sürdüğü, işlemleri tamamlandıktan sonra adliyeye sevk edilecekleri öğrenildi.
NE OLMUŞTU?
Ayhan Bora Kaplan ve ekibi 7 Eylül 2023'te Ankara Esenboğa Havalimanı’nda yurt dışına kaçmak üzereyken gözaltına alındı. Kaplan, hakkında “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “kasten yaralama” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından yakalama kararı bulunuyordu. Kaplan, 12 Eylül’de çıkarıldığı Ankara Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı. Operasyon kapsamında gözaltına alınan diğer 28 kişiden 13’ü tutuklanırken, 15 şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı verildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Ayhan Bora Kaplan ve 5 örgüt yöneticisi hakkında ''suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek'', ''kasten adam öldürme'', ''nitelikli kasten adam öldürme'', 'kasten yaralama'', 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'', ''nitelikli yağma'', ''eziyet', ''suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme'', ''suç üstlenme'' ve ''suçluyu kayırma'' suçlarından 1'i ağırlaştırılmış 2'şer kez müebbet ve 169 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.
Ankara'da Ayhan Bora Kaplan soruşturması sonrası gizli taık Serdar Sertçelik tarafından ortaya atılan bazı iddialar çerçevesinde ön soruşturma başlatıldı. Bu kapsamda da Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Kerem Öner ve Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan müfettiş raporu sonrası açığa alındı. (ANKA/AA)
Saygı Öztürk: Ayhan Bora Kaplan soruşturmasındaki gizli tanık ifadesini geri çekti
Ayhan Bora Kaplan soruşturması ardından Ankara Emniyeti'ne yeni atama
Ayhan Bora Kaplan soruşturması: Bir kişi daha gözaltına alındı