AYM'den protesto hakkı kararı: Verilen cezayı bozdu
AYM, üyesi olduğu sendikanın kararı doğrultusunda dönemin Eğitim Bakanı’nın konuşmasını protesto eden öğretmene verilen cezanın haksız olduğuna hükmetti, sendikal hak vurgusu yaptı.
Anayasa Mahkemesi (AYM), üyesi olduğu Eğitim Sen’in kararı doğrultusunda dönemin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in telekonferans konuşmasını protesto eden öğretmene verilen disiplin cezası ile örgütlenme özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Yüksek Mahkeme, ihlalin ortadan kaldırılması amacıyla dosyanın yeniden görüşülmesine ve öğretmene 3 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.
Birgün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre Eğitim Sen, 2012 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’i göreve geldiği gün itibarıyla yaptığı açıklamaların eğitim sistemindeki sorunları eğitimcilere yüklemeye dönük olduğu belirtilerek protesto kararı aldı. Eğitim Sen’in, "Bakan’ı Dinlemiyoruz" ismini verdiği eylem kararı çerçevesinde, Dinçer'in seminer döneminde telekonferans yöntemi ile yapacağı konuşmaların alkışlarla protesto edilmesi kararlaştırıldı.
ALKIŞLI PROTESTO
2015 yılında Kocaeli’nde bir ilkokulda görev yapan ve Eğitim Sen Kocaeli Şube Başkanlığı görevini yürüten E.V. de sendikasının aldığı eylem kararına uydu. Bakan Dinçer, Haziran 2012’de ana sınıfı ve sınıf öğretmenlerine yönelik uzaktan eğitim faaliyetleri toplantısına telekonferans ile katıldı. E.V. konuşma sırasında ayağa kalkarak Dinçer'i protesto etti. O dönem, İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde şube müdürü olarak çalışan İ.O., E.V.’nin salonu terk etmesini istedi.
JET HIZIYLA SORUŞTURMA VE CEZA
Öğretmen hakkında jet hızıyla soruşturma açıldı. Disiplin soruşturma raporunda, öğretmenin Dinçer hakkında "mesnetsiz" iddialarda bulunduğu ve 4+4+4 sistemini eleştirdiği ifade edildi. Öğretmene, kınama cezası verilmesi teklif edildi. Öğretmenin sicil durumu göz önüne alınarak kınama cezası yerine uyarma cezası verildi.
Öğretmenin, disiplin cezasının iptali istemiyle başvurduğu Kocaeli 2. İdare Mahkemesi başvuruyu reddetti. E.V’nin yerel mahkemenin kararına itiraz için başvurduğu Sakarya Bölge İdare Mahkemesi de ret kararı verince öğretmen bu kez da hakkını Anayasa Mahkemesi’nde aradı.
ANAYASA MAHKEMESİ ÖĞRETMENİ HAKLI BULDU: PROTESTO BİR HAK
Sendikasının kararı ile Bakan Dinçer’i protesto eden öğretmen, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme, örgütlenme ve protesto hakkının Anayasa ile güvence altında bulunduğunun altını çizerek, öğretmene yönelik hak ihlalinin ortadan kaldırılmasını istedi. Dosya, yeniden yargılama yapılması için Kocaeli 2. İdare Mahkemesi’ne gönderilirken öğretmene 3 bin TL manevi tazminat ödenmesi kararlaştırıldı.