'Bakanın itiraf edemediği gerçek: Türkiye yaz-kış kesinti yaşayacak'

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, sanayide yaşanan enerji kriziyle ilgili konuştu; elektrik ve doğalgaz kesintilerinin her yaz ve her kış devam edeceğini söyledi.

'Bakanın itiraf edemediği gerçek: Türkiye yaz-kış kesinti yaşayacak'

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, sanayide enerji kesintileri ile ilgili, "Sanayi Bakanı’nın kapıda beklettiği sanayicilere itiraf edemediği en önemli gerçek, Türkiye her yaz elektrik kesintileri her kış elektrik ve doğal gaz kesintileri yaşayacağıdır" dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Erhan Usta’nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'İRAN MAZERETİNE SIĞINMAK VATANDAŞI YANILTMAKTIR'

Türkiye, tarihinde hiç görülmemiş enerji krizini yaşıyor. Enerji Bakanı ‘teknik altyapı olarak bir sorunuz yok, bu kış sorun yaşamıyoruz’ diyor. Yine Enerji Bakanı ‘Elektriksiz ve doğal gazsız hayat düşünmemiz mümkün değil’ diyor. ‘Kışa hazırlıklı girdik, ek talep için ekstra anlaşmalar yaptık.’ Bakın son üç ayda… Enerji Bakanı, geçtiğimiz günlerde; Sanayi Bakanı ile birlikte sanayicilerle bir toplantı yaptı. Bir kısım mazeretler öne sürdüler. O toplantıda Enerji Bakanı’nın söyleyemediği bazı gerçekler var. İran’ın payı son derece düşüktür, BOTAŞ İran ile bir anlaşma imzalıyor, fakat biz 9,6 milyar metreküplük anlaşmayı yapmamışız. İran, dördüncü sırada geliyor. Şimdi aslında bizim 12 tane gaz giriş kapasitemiz var. Bazı kısıtlamalar nedeniyle üçte ikisini kullanıyoruz. Bunun içinde İran’ın payı yüzde 10. Bu krizde İran’ı göstermek son derece yanlış olur. İran bu tip kesintiler uygulamış. Dolayısıyla İran mazeretine sığınmak vatandaşı yanıltmaktır.

'ÇOK DAHA BÜYÜK SORUNLAR VAR'

Çok daha büyük sorunların olduğunu biliyorum. Doğal gaz tüketimimiz içinde aksama oldu, ‘kesiyoruz’ demek olacak iş değil. Süresi sona eren anlaşmaların yinelenmesinde geç kalındı. Sonradan kısmen telafi yapıldı. Rusya ile Azerbaycan ile anlaşma yenilendi. Nijerya ile hiç yenilenmedi. Buradan bir açık verdik.

'EKİM AYINDA DOĞAL GAZIMIZ BİTECEK'

Bu yıl itibariyle uzun vadeli kontrata bağlanmış anlaşmamız, 48 milyar metreküp. 2021 yılında kullanmamız ne oldu? 61 milyar metreküp oldu. Şu an kontrata bağlanmış anlaşmamız, ekim ayına kadar yetecektir. Bugün konuştuğumuz sıkıntının çok daha fazlasını konuşacağız. Çünkü ekim ayında doğal gazımız bitecek. Bu, göz göre göre geldi. 2021 yılında 61 milyar metreküplük tüketimi, tahmin edilmesi zor bir tüketim değildi. Karadeniz’de doğal gaz diye kendi yalanlarına kendilerini de inandılar, Türkiye doğal gazsız kaldı. Hazırlık yapılmadı.

'ENERJİ BAKANLIĞI DERS ÇIKARMADI'

Kışa giriyoruz. Doğal gaz depolama tesisleri var, zaten yetersiz, bu tesislerin de yarsı yarısı da boş. Bakan Dönmez, ‘yeraltı depolarımızın dörtte üçünü doldurduk’ diye 22 Ekim 2021’de açıklama yapıyor. Onun dediği gibi dörtte üç değildi, yüzde 45 idi, yani yarısının bile altındaydı. 20 Oca 2022’de ise 1 buçuk metreküplük doğal gaz depoluydu. Bu kesintilerin provası ağustos ve aralık ayında yaşandı. 6 ay içinde doğal gazda kesintiler yaşandı. Klimaların fazla kullanılmasıyla en yüksek elektrik tüketimi oldu, kesintiler başladı. Aralık ayının ikinci yarısında hem doğal gaz hem elektrikte; hemen talebi düşürmek için doğal gaz kesintileri yapıldı, TEİAŞ elektrikleri keserek doğal gaz taleplerini azaltmaya çalıştı. Belirli sektörlerde kesinti yapıldı ama Enerji Bakanlığı ders çıkarmadı. Bugün ülkemiz hem elektrik hem doğal gaz talebimizi karşılayacak yeterli arz kapasitesine sahip değildir. Birkaç günlük arızi bir durum olarak yaklaşmak, hatadır. Sanayi Bakanı’nın kapıda beklettiği sanayicilere itiraf edemediği en önemli gerçek, Türkiye her yaz elektrik kesintileri her kış elektrik ve doğal gaz kesintileri yaşayacağıdır. Bütün ülke genelinde, bütün sanayide, elektriğin ve doğal gazın eş zamanlı olarak kesildiği hiçbir dönemi Türkiye yaşamadı.

'İKTİDAR BOTAŞ VE TPAO’YU ARPALIK OLARAK GÖRÜYOR'

Bu işin bir de ekonomik boyutu var. OSB’lerde yüzbinlerce insan çalıştırılıyor. Teknoloji Bakanı Varank, sürekli şok yiyen sanayi sektörümüz için ‘üretim kaybı yaşamayacağız’ diyor. Biz bunun hesabını yaptık. Kesintilerden dolayı ekonomik kaybımızın 10 milyar lira üzerinde olacağını hesaplıyoruz… Elektrik icat edildiğinden bugüne bu kadar zam görmedi. BOTAŞ ve TPAO’yu arpalık olarak gören bir iktidar var. Hazineden para verdik BOTAŞ’a. KDV borcunu ödeyemeyen bir BOTAŞ. 94 milyar TL açığı da kapatıldı.

'SAYIN ERDOĞAN YEMEK YEMİYOR MU?'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İngiltere Büyükelçisi ile önceden planlanmış yemeğine ilişkin soru üzerine Usta, "Ben bu kadar büyük enerji krizi yaşarken, konuşacağımız mesele yemek olmamalıdır. Sayın Erdoğan yemek yemiyor mu? Konuşmamız gereken enerji krizidir" dedi. (ANKA)

erdoğan chp sanayi balıkçı Erhan Usta İyi Parti İmamoğlu enerji krizi