Barolar Birliği'nden Demirtaş açıklaması: Doğru değil
Erdoğan, AİHM'in verdiği tahliye kararına uymayacaklarını açıklamıştı.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) AİHM'in Demirtaş karanına uyulmayacağı yönündeki açıklamalar için "Doğru değil" ifadesini kullandı.
İLGİLİ HABER: DEMİRTAŞ'IN AVUKATI: 'HAMLE' DEDİKLERİ DOSYAYI ÖNE ALMAK VE ONAMAK
AİHM, 2016 yılından beri tutuklu olan Demirtaş'ın dosyasını karara bağlamış, hak ihlali tespiti yaparak tahliyesine karar vermişti. Erdoğan'ın AİHM kararına tepkisi ise "AİHM'nin verdiği kararlar bizi bağlamaz. AİHM'in bugüne kadar biliyorsunuz terör örgütüyle ilgili verdiği birçok karar var. Hepsi de aleyhedir. Onun karşılığında bizim de yapabileceğimiz birçok şeyler vardır. Biz karşı hamlemizi yaparız, işi bitiririz" şeklinde olmuştu.
Erdoğan'ın açıklamasının ardından bazı barolardan karara uyulması yönünde çağrılar gelse de Türkiye Barolar Birliği sessizliğini korumuştu. TBB beklenen açıklamayı bugün kendi sitelerinden yazılı olarak yaptı ve "Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını eleştirme hakkı olsa da bu kararlara uyulmayabileceğinden söz edilmesi doğru değildir" ifadelerini kullandı.
TBB'nin açıklaması şöyle:
1) Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Avrupa’nın bir parçasıdır ve 1949 yılından bu yana Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesidir.
2) Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kurucusu olduğu Avrupa Konseyi’nin belkemiğini oluşturan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin bir tarafıdır.
3) Anayasamızın 90/5 maddesi uyarınca adı geçen sözleşme ile iç hukuk kuralları arasında çatışma olur ise, tarafı olduğumuz bu sözleşmenin hükümleri uygulanır.
4) Türkiye Cumhuriyeti Devleti, kurucusu olduğu Avrupa Konseyi’ne üye bütün devletlerin bireysel başvuru hakkını kabul ettiği yargı organı olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yargı yetkisini de tanımaktadır.
5) Bu çerçevede Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 311/1-f maddesi uyarınca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kesinleşmiş kararları yargılamanın yenilenmesi sebebidir.
6) Türkiye Cumhuriyeti, Anayasamızın 2. maddesi uyarınca bir hukuk devletidir. Hukuk devletinin en basit tanımı hukukla bağlı olan devlettir.
7) Şu hâlde yukarıda sıraladığımız hukuk kuralları uyarınca Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını eleştirme hakkı olsa da bu kararlara uyulmayabileceğinden söz edilmesi doğru değildir.
8) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyulmaması "Avrupa’ya veya bizim dışımızdaki uluslararası bir kuruluşa tepki" olarak yorumlanamaz. Böyle bir tutum ve söylem, doğrudan doğruya hukukla bağlı devlet yani hukuk devleti ilkesine tepki olacaktır.
Kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunarız.