Belgeselci Sibel Tekin'in davası: Bilirkişi raporlarına rağmen bilgisayar incelenmesi beklenecek
Belgesel yönetmeni ve akademisyen Sibel Tekin'in yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında mahkeme bilirkişi raporuna rağmen bilgisayar incelenmesine karar verdi. Duruşma 5 Aralık'a ertelendi.
ANKARA - "Karanlıkta Başlayan Hayat” belgeseli çekimleri sırasında polis ve cezaevi aracını çekerek "terör örgütü adına keşif yaptığı” iddiasıyla hakkında dava açılan belgeselci Sibel Tekin'in üçüncü duruşması Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Duruşmayı Bağımsız Belgesel Sinemacılar Birliği, İnsan Hakları Derneği, Ankara Barosu, 10 Ekim Derneği, 10 Ekim Dayanışması ve MLSA (Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği), Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin yanı sıra çok sayıda gazeteci, belgeseli ve hak savunucusu takip etti.
“Belgesel adı altında örgüt talimatıyla keşif yaptığı” öne sürülen Tekin'in yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında, "keşfe yönelik bir bulgu olmadığını" vurgulayan ikinci bilirkişi raporuna rağmen, mahkeme bilgisayar incelemesinin beklenmesine karar verdi. Dava, 5 Aralık'a ertelendi.
NE OLMUŞTU?
Belgesel yönetmeni Sibel Tekin, “Karanlıkta Başlayan Hayat” belgeseli için 15 Aralık sabah saatlerinde Ankara’nın Tuzluçayır semtinde yaptığı çekimi tamamladıktan sonra ihbar edilmiş, 16 Aralık’ta ev baskınıyla gözaltına alınarak, 17 Aralık’ta da tutuklanmıştı.
İddianamede, “belgesel adı altında örgüt talimatıyla keşif yaptığı” öne sürülen Tekin’in hangi örgüte üye olduğu belirtilmemiş; buna rağmen Tekin’in örgüt üyeliği”nden cezalandırılması istenmişti. 30 Ocak’tan bu yana tutuksuz yargılanan Tekin’in ilk duruşması 23 Şubat’ta görülmüştü.
24 Mayıs tarihinde hazırlanan 17 sayfalık ilk bilirkişi raporunda, görüntülerde park ve seyir halinde bulunan sivil araçlar, okul servisi, özel halk otobüsü, dolmuş gibi diğer toplu taşıma araçları ile çevrede bulunan şahısların olduğuna dikkat çekilmişti. Bir polis aracının kayıt sırasında sadece 9 saniye kamera açısına girdiği aktarılan raporda, ihbara konu cezaevi aracı için de resmi araç olduklarına ilişkin herhangi bir yazı, resmi plaka veya sticker bulunmaması nedeniyle özellikle kayda alınıp alınmadığının tespit edilemediği belirtilmişti.
Mahkemenin talep ettiği ikinci bilirkişi raporunda da, ilk raporda yer alan bulguya paralel biçimde, ikinci raporda da Tekin’in polis ve cezaevi araçlarını özellikle çektiğine yönelik bir bulgu bulunmadığı kaydedilmişti. (ARTI GERÇEK)
Tutuklanmıştı: Belgeselci Sibel Tekin için 'Keşif yaptığı bulgusu yok' raporu