Beykent Üniversitesi verdiği sözü tutmadı: Geçen sene 17 bin TL olan yıllık harç 55 bin TL'ye yükseldi
Öğrencilerin yıllık ücretlerinde 'en fazla yüzde 5 zam yapacağını' taahhüt eden Beykent Üniversitesi’nin zamları yüzde 289'u buldu. Öğrenciler ve veliler durumu protesto ediyor.
Ekonomik krizden en çok etkilenen alanlardan birisi de eğitim oldu. Yurt ücretlerine yapılan yüzde 80'ne varan zamları, üniversite harçları takip etti. Vakıf üniversitelerinin zamları ise dudak uçuklatıyor.
Tükenmez Haber'den Nilay Göl’ün haberine göre, İç Mimarlık bölümünde okuyan E.K.’nin geçen sene yıllık 17 bin TL olan harcının 55 bin TL'ye yükseldi.
E.K. "2020 girişliyim. Kayıt olurken yüzde 5'i geçmeyecek zam sözü verildi ve reklamı yapıldı. 2021 senesinde söz verildiği gibi yüzde 5 zam yapıldı. Geçen sene 17 bin TL eğitim ücreti ödemiştik. Bu sene 55 bin tl eğitim ücreti isteniyor. Neredeyse yüzde 300'e varan bir zam yapıldı. Yatay geçiş takvimi kapandıktan sonra ücretleri açıkladılar" dedi.
AVUKAT KOÇ: EĞİTİM EN TEMEL ANAYASAL HAKTIR
Konuya ilişkin konuşan Avukat Cansu Koç, "Anayasa ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere göre eğitim hakkının temel hak ve özgürlüklerdendir " yorumunda bulundu.
'Eğtimde fırsat eşitliğine' dikkat çeken Koç, sözlerine şu şekilde devam etti:
"En temel insan haklarından biri olarak kabul edilen eğitim hakkı, devletin olumlu katkısını zorunlu kılan sosyal bir haktır. Anayasada eğitimin bir hak olarak düzenlenmesi ve bu hakkın gerçekleştirilmesi bakımından devlete bir dizi yükümlülük yüklenmesi karşısında devlet, eğitim hizmetinin amaçlarına uygun öncelikleri gözeterek bir takım faaliyetlerde bulunmakla yükümlüdür.
Eğitim hakkının tanınması ve yasalarda yer alması bu hakkın kullanımını veya gerçekleşmesini teminat altına almaya yetmemekte, hakkın kullanımını garanti edecek diğer koşulların sağlanması gerekmektedir. Bu da ancak eğitimde fırsat eşitliğini, eğitime erişimin adil olmasını sağlamakla mümkündür.
Ülkemizde eğitim ve öğretim, 1982 Anayasası’nın 'Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi' başlığını taşıyan 42. maddesinin 3. fıkrası gereği devletin denetimi ve gözetimi altında yapılmaktadır. Bunun yanı sıra aynı maddenin 6. fıkrası uyarınca, özel ve ilk dereceli okulların bağlı olduğu esaslar, devlet okulları ile erişilmek istenen seviyeye uygun olarak, kanunla düzenlenmektedir. Bu hükümler özel öğretim kurumları açılmasının anayasal dayanakları olarak değerlendirilebilir. Anayasa ile güvence altına alınan haklardan olan eğitim hakkının özel kişilerce görülmesi, hizmetin niteliği gereği idarenin denetim ve gözetimi altında mümkün olabilmektedir.
547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun 5/ e maddesindeki, 'yükseköğretimde imkan ve fırsat eşitliğini sağlayacak önlemler alınır' hükmünü hatırlamak gerekir. Yine aynı kanunun 5. Maddesinin c fıkrasında yer alan 'Yükseköğretim kurumlarının özellikleri, eğitim - öğretim dalları ile amaçları gözetilerek eğitim - öğretimde birlik ilkesi sağlanır' şeklindedir. Eğitim ve öğrenim görmek isteyen her yurttaşın, bu hak ve özgürlüğünü fırsat eşitliğiyle kullanabilmesinin sağlanması devletin temel görevleri arasında yer almaktadır.
AVUKAT KOÇ: ARTIŞ KEYFE DAYALI YAPILMAMALI
Üniversite harçlarında yapılan zamları eleştiren Koç, 'Herkes için ulaşılabilir olması gereken eğitim hakkının üniversitelerde de keyfe dayalı değil belirli bir oranda artırım yapılması gerekiyor' dedi.
AĞAOĞLU: ÜCRETLERİN ÖĞRENCİLERE İLAN EDİLMESİ GEREKİYOR
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, Tüketici Kanunu'nu hatırlattı. "Tüketicinin bilgilendirilmesi esastır" diyen Aydın Ağaoğlu, "Tüketici Kanunu'nun 4. maddesinin 2. fıkrasına baktığımız zaman, 'Tüketici sözleşmeleri süresi boyunca tüketici aleyhine değiştirilemez' şeklinde açık bir hüküm var. Tüketici Kanunu'nda ticari reklam 61. madde vardır, tüketicinin bilgilendirilmesi esastır. Ayrıca fiyat etiketiyle ilgili yönetmelikte tüm öğrenciler dahil nihai fiyatın tüketiciye duyurulması zorunlu kılınmıştır" açıklamasında bulundu.
YÖK Başkanı Erol Özvar'ın açıklamasını hatırlatan, Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu şöyle devam etti:
"Geçtiğimiz günlerde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, 'üniversite ücretleri ile ilgili bir açıklama' yaptı. Özvar, 'Kayıttan önce bu ücretlerin ilan edilmesi gerektiğini ve önceki yılla ilgili artış da yüzde 36'yı geçemez' dedi."